Klimata pārmaiņas var radīt haosu ekonomikā, brīdina jauns ziņojums (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Klimata pārmaiņu sekas var radīt haosu finanšu sistēmā un radīt nopietnas problēmas ASV un citu lielāko valstu ekonomikās, liecina jauns ziņojums.

CNN, atsaucoties uz ASV federālo ziņojumu, vēsta, ka finanšu regulatoriem ir “daudz steidzamāk un izlēmīgāk jāstrādā” pie tā, lai novērstu “klimata pārmaiņu radītās sekas, kas ekonomikai var būt katastrofālas”.

“Klimata pārmaiņas rada ļoti lielus riskus ASV finansiālajai sistēmai un spējai uzturēt valsts ekonomiku,” teikts ASV Preču nākotnes līgumu tirdzniecības komisijas (CFTC) ziņojumā.

CFTC, kas regulē norises atsevišķos finanšu tirgos, pārstāv bankas, vides aizstāvju grupas, investorus un naftas pārstrādes uzņēmumus. Ziņojumā gan teikts, ka secinājumi neatspoguļo CFTC vai ASV valdības oficiālo pozīciju.

Zinātnieki jau pašlaik ir identificējuši klimata pārmaiņas kā galveno iemeslu, kādēļ pasaulē notiek dažādas ļoti postošas dabas parādības, kā mežu ugunsgrēki, plūdi, spēcīgas viesuļvētras. Ziņojums izceļas ar to, ka tas ir pretrunā ar ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumiem, kas iepriekš klimata pārmaiņas ir dēvējis par izdomājumu.

CFTC komisārs Rostins Behnems norādīja, ka

“politikas veidotājiem ir jāsāk veidot noteikumi par to, kā pielāgoties klimata pārmaiņām, lai ilgtermiņā nenāktos ciest no šiem dramatiskajiem dabas untumiem, kas notiek arvien biežāk un arvien spēcīgāk”.

Darbs, ienākumi un iespējas riska zonā

Ziņojums brīdina, ka klimata pārmaiņas var radīt “stresu finanšu sistēmai”, kas var dot nepatīkamu triecienu ekonomikai, ierobežojot pieeju kredītiem.

“Ja turpmāk netiks pieņemti lēmumi par nozīmīgu rīcību, piemēram, kontrolēt vidējo gaisa temperatūru pasaulē, tad klimata pārmaiņas var ietekmēt arī ekonomikas produktivitāti, kā arī apdraudēt iespēju radīt jaunas darba vietas, ienākumus un citas iespējas,” teikts ziņojumā. Arī vides aizstāvju grupas, kas iesaistītas ziņojuma tapšanā, uzsvēra nepieciešamību pēc steidzamas rīcības.

“Lai nodrošinātu politisko un sociālo stabilitāti, regulatoriem ir nepieciešams rīkoties, lai pierādītu, ka klimata pārmaiņas rada nopietnas sekas ASV kapitāla tirgiem un potenciāli nākotnē – arī ekonomikai kopumā,” norādīja bezpeļņas organizācijas “Ceres” vadītāja Mindija Labere.

Savukārt CTFC priekšsēdētājs Hīts Tarberts no republikāņu partijas uzsvēra, ka riskus var radīt arī pāreja uz tīrāku enerģiju.

“Mums ir jāapzinās arī tas, ka pārejas posms “uz zaļāku enerģiju” var būt tikpat postošs kā pašas klimata pārmaiņas. Tāpat ir jāņem vērā, kādā laikā veikt šīs pārmaiņas un vai tās nebūs īstenotas pārāk ātri vai pārāk vēlu,” teica Tarberts.

Klimata krīze var transformēties finanšu krīzē

Ziņojumā brīdināts, ka klimata krīze kādā brīdī var pārvērsties finanšu krīzē. “Tas var notikt, neapdomīgi pārcenojot aktīvus, kam var būt negatīvas sekas uz investīciju portfeļiem un bilancēm. Šīs sekas var ietekmēt fakts, ka korporatīvā Amerika jau pašlaik sēž uz rekordliela parādu portfeļa, kas atsevišķām industrijām var radīt ļoti lielus satricinājumus,” teikts ziņojumā.

Vēl viens risks ir tas, ka klimata pārmaiņu dēļ var ciest atsevišķi sektori, kā arī ģeogrāfiskie reģioni.

Decembrī ASV jau izskanēja brīdinājumi, ka klimata pārmaiņu dēļ finanšu tirgi var zaudēt pat 2,3 triljonus dolāru. Pagājušajā gadā Stenfordas universitātes pētnieki atklāja, ka klimata pārmaiņas nabadzīgākās valstis padarīs vēl nabadzīgākas, bet globālā līmenī palielināsies nevienlīdzība.

CFTC klimata apakškomiteja nāca klajā ar 53 rekomendācijām, kā tikt galā ar klimata pārmaiņu radītajiem riskiem, to vidū pieprasot kompānijām atklāt precīzas detaļas par gāzu izmešiem, kā arī veiktajiem pasākumiem klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanai.

Ziņojumā regulatori ir aicināti integrēt klimata pārmaiņu riskus un jautājumus savā dienaskārtībā.

Tirgi nav gatavi lieliem triecieniem

CTFC klimata apakškomitejas ziņojumā uzsvērts, ka viens no svarīgākajiem soļiem, kā uzlabot situāciju, ir nodrošināt “godīgu, ekonomikai draudzīgu un efektīvu cenu ogleklim”. Oglekļa cenas maiņa būtu viens no galvenajiem soļiem, kā nodrošināt tīru enerģiju un nodrošināt to, ka finanšu tirgi spēj reaģēt uz iespējamajiem satricinājumiem, ko rada klimata pārmaiņas.

Likumdevēji un industrijas līderi ir debatējuši par to, kā noteikt maksu par oglekli, piemēram, ieviešot izmešu nodokli. Lielie fosilā kurināmā ražotāji, piemēram, “ExxonMobil” atbalsta oglekļa nodokli un cer, ka tas beidzot spētu atrisināt vairākas neskaidrības.

“Finanšu tirgi nenovērtē klimata risku. Tie paši neko nevar izdarīt, ir jābūt iesaistei no malas,” sacīja CFTC klimata apakškomitejas vadītājs Bobs Litermans.

“Kamēr šī nepilnība nebūs novērsta, kapitāls plūdīs nepareizajā virzienā”.

Paredzams, ka ar šo ziņojumu Kongresā tiks izvirzīts aicinājums noteikt augstāku cenu ogleklim, kā arī radīt jaunas iniciatīvas, kā cīnīties pret klimata pārmaiņām.

“Tikai tad, kad mēs sāksim rīkoties, mēs varēsim izmantot visu lielo finanšu sistēmas spēku izmantot, lai cīnītos pret eksistenciāliem draudiem, nevis radīt jaunus draudus ekonomikai,” teica Litermans.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu