EK pastiprinās kontroli pār lielākajām digitālajām kompānijām

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Komisija pastiprinās kontroli pār lielākajām digitālajām kompānijām pasaulē, paziņoja Eiropas iekšējā tirgus komisārs Terijs Bretons. Par to svētdien vēstīja “Financial Times”.

Kontrole attieksies uz tādām digitālajām platformām kā “Google”, “Amazon”, “Facebook” un “Apple”. Jaunie noteikumi tiks izstrādāti līdz šī gada beigām.

“Mums ir nepieciešama labāka kontrole pār šīm platformām,” intervijā norādīja Bretons.

Pēc viņa vārdiem, Eiropas valstīm ir nepieciešams nodrošināt sev pilnvaras, kas ļauj pretoties lielo kompāniju dominancei vietējā tirgū gadījumā, ja tiek konstatēti draudi lietotāju interesēm vai mazākiem konkurentiem.

“Šie noteikumi būs vērsti ne tikai lietotāju aizsardzībai Eiropas Savienībā, bet arī digitālo gigantu mazāko konkurentu tiesību aizsardzībai vietējos tirgos. Būtībā jaunie noteikumi paredz iespēju pat noteikt sankcijas pret šīm platformām, ja tās faktiski piespiež lietotājus lietot vien viņu pakalpojumus, neļaujot izvēlēties citu ražotāju piedāvājumus,” teica komisārs.

Tāpat Bretons sacīja, ka Brisele izskata iespēju ieviest reitingu sistēmu, ar kuras palīdzību ieinteresētās puses varētu novērtēt to, vai lielie uzņēmēji izpilda visas nodokļu prasības, kā arī – cik ilgā laikā tiek dzēsts nelikumīgs saturs.

“Šo platformu lietotājiem nereti rodas iespaids, ka šie uzņēmumi ir pārāk lieli, lai rūpētos par klientiem,” teica Bretons.

Lielās digitālās platformas nereti iekuļas nepatikšanās, kas saistītas ar likumu. Tā, piemēram, Sanfrancisko federālā tiesa pieņēmusi izskatīšanai prasību pret “Facebook” par nelikumīgu “Instagram” lietotāju izspiegošanu. Prasībā teikts, ka “iPhone” frontālās kameras nesankcionēti darbojušās laikā, kad to īpašnieki ierīci nav lietojuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu