Rīgai trīs vicemēri: Ķirsis, Smiltēns un Ozola (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas vicemēre Linda Ozola (JKP), vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA), Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP/P) un vicemērs Vilnis Ķirsis (JV)
Rīgas vicemēre Linda Ozola (JKP), vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA), Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP/P) un vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome piektdienas vakarā vairāk nekā četras stundas ilgā ārkārtas sēdē ievēlēja trīs vicemērus - Vilni Ķirsi (JV), Edvardu Smiltēnu (LRA/NA), kā arī Lindu Ozolu (JKP). 

Ķirsis vicemēra amatā ievēlēts ar 37 balsīm par un 20 balsīm pret, bet par Ozolu un Smiltēnu balsoja 37 deputāti, pret bija 16.

Kā ziņots, Rīgas domes deputāti piektdien sanāca uz pirmo sēdi, kurā par pilsētas mēru ievēlēja Mārtiņu Staķi, savukārt pēc tam tika sasaukta ārkārtas sēde, kurā pieņēma grozījumus Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumā, paredzot, ka Rīgas mēram Mārtiņam Staķim (APP) būs trīs vietnieki. Uzreiz pēc tam notika trīs kandidātu uzrunas, iztaujāšana, debates un balsošana par kandidātiem. 

Visi trīs vicemēra amata kandidāti pirms viņu vēlēšanas amatā uzstājās ar uzrunām, kā arī atbildēja uz neskaitāmiem opozīcijas deputātu jautājumiem, tādējādi sēde ievilkās vairāk nekā četru stundu garumā.

Kā pirmais uz jautājumiem sāka atbildēt Ķirsis, uzsverot, ka

viņa prioritātes šajā amatā būs līdzekļu piesaiste galvaspilsētas pašvaldībai un pilsētas infrastruktūras padarīšana par draudzīgu cilvēkiem.

Ķirsis arī uzsvēra, ka Rīgai ir jāpaveic ļoti daudz gan saistībā ar bērnudārzu rindu likvidēšanu, mājokļu jautājumu risināšanu, gan arī mērķtiecīgi jāpiesaista investīcijas un jāuzlabo pilsētas infrastruktūra.

Opozīcijas deputāti veltīja daudz laika Ķirša iztaujāšanai, mēģinot noskaidrot viņa viedokli par atsevišķu infrastruktūras objektu būvniecības plāniem, viņa nostāju attiecībā pret Rīgas sabiedriskajā transportā ieviesto e-talonu sistēmu un citiem jautājumiem.

Savukārt Smiltēns savā uzrunā uzsvēra, ka

Rīgu nepieciešams atvērt sadarbībai ar Saeimu, valdību un Pierīgas pašvaldībām,

kā arī pauda, ka iepriekšējās koalīcijas valdīšanas laikā netika izmantots viss Rīgas reģiona potenciāls, kurā dzīvo 1,1 miljons iedzīvotāju.

Viņš sacīja, ka daudzu rīdzinieku problēmu risinājumi atrodas ārpus Rīgas. Ar to saistītas gan bērnudārzu rindu likvidēšana, vienotu biļešu izveide, transporta shēmu un mobilitātes risinājumu izstrāde, rekreācijas zonu plānošana Rīgā un Pierīgā.

Viņa teiktais gan opozīcijas deputātus nepārliecināja, ka sadarbībai ar Pierīgas pašvaldībām nepieciešams vicemēra postenis.

Savukārt Ozola uzrunā jaunajiem kolēģiem pauda nožēlu, ka pašvaldībā korupcijas problēmas ir tik samilzušas, ka nepieciešams cīņu ar korupciju pacelt Rīgas domes vadības līmenī, uzsverot ka

korupcija pašvaldībā nav saistīta tikai ar vienu komiteju vai nozari - šī sērga esot skārusi ārkārtīgi daudz domes struktūru.

Opozīcijas deputāti ilgstoši iztaujāja Ozolu, plaši interesējoties par deputātes viedokli saistībā ar korupcijas apkarošanu, drošības un kārtības jautājumiem Rīgā. Opozicionāri pauda viedokli, ka nav nepieciešams vēl viens vicemēra amats, jo ar korupcijas novēršanu veiksmīgi tikusi galā atbildīgā komiteja. Uz to Ozola atbildēja, ka komiteja ar savu darbu nav tikusi galā, ko apliecinot daudzie korupcijas skandāli iepriekšējā sasaukuma laikā.

Jau pirmdien plkst.10 tiks sasaukta trešā Rīgas domes sēde, kurā tiks lemts par domes pastāvīgo komiteju ievēlēšanu, bet no plkst.14 komitejās ievēlētie deputāti sanāks uz pirmajām sēdēm - komiteju sēdes visas pēc kārtas notiks Rātsnama Portretu zālē ar 15 minūšu intervāliem starp sēdēm.

Foto: Paula Čurkste/LETA
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu