Krievijas valūta attiecībā pret eiro nokritusies līdz 6 gados zemākajam līmenim (24)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiro kurss attiecībā pret rubli palielinājies par 1,5%, sasniedzot 94 rubļus par vienu eiro, liecina Maskavas biržas dati. Iepriekšējo reizi eiro dārgāk par 94 rubļiem maksāja 2014. gada decembrī.

Rubļa kursa kritums vērojams arī attiecībā uz dolāru. Pašlaik viens dolārs maksā 80,77 rubļus – pēdējo reizi 80 rubļu atzīmi par vienu dolāru Krievijas valūta sasniedza 30. martā.

Kā vēsta portāls “NEWSru”, rubļa kursa kritums ir saistāms ar investoru aizplūšanu no Krievijas riska aktīviem uz citiem segmentiem pasaules finanšu tirgū. Pieprasījums pēc riska aktīviem ir samazinājusies saistībā ar koronavīrusa izplatību pasaulē, kas traucē atjaunoties ekonomiskajai aktivitātei.

Tādējādi ārvalstu tirgus dalībnieki ir aktīvi sākuši pārdot Krievijas aktīvus un konvertēt iegūtos līdzekļus uz dolāriem un eiro.

Vēl zināmu nervozitāti tirgū rada ASV prezidenta vēlēšanu tuvošanās, kas notiks 3. novembrī. Pieprasījums pēc riska aktīviem ir krities arī pēc jauno ASV ekonomikas stimulēšanas programmu stāšanās spēkā, kas tiek izmantots, lai mazinātu ekonomisko problēmu spiedienu uz uzņēmumiem.

Tāpat uz rubļa kursu nozīmīgu ietekmi atstāj arī naftas cenu samazināšanās. Tā, piemēram, janvāra fjūčeru cena “Brent” markas jēlnaftai nokritās par 3,7%, tai sasniedzot 36,5 dolārus par barelu. Situācija naftas tirgū turpināja pasliktināties Eiropā noteikto karantīnu dēļ, kas pastiprināja bažas par tālāku pieprasījuma kritumu pēc šī enerģijas avota.

Uz naftas cenām lielu spiedienu atklāj jēlnaftas piegādes no Lībijas. Tāpat negatīvs aspekts naftas cenām ir vētru aktivitāte ASV.

Analītiķi norāda, ka īstermiņā rubļa kurss svārstīsies diapazonā no 92,5 līdz 93,5 rubļiem par vienu eiro. Tikmēr attiecībā pret dolāru rubļa kurss nostabilizēsies 79-80 rubļu robežās par dolāru.

Tiek brīdināts, ka drīzumā rubļa vērtība varētu samazināties vēl vairāk, un cik ilgi turpināsies Krievijas valūtas kritums, nav zināms.

Krievijas analītiķi norāda, ka rubļa kursam attiecībā pret eiro sasniedzot 95-96 rubļus, nevar izslēgt iespējamību, ka notiks Krievijas Centrālās bankas iejaukšanās.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievijai izdodas saglabāt mikrostabilitāti, neraugoties uz valūtu kursu kritumu. Pēc viņa vārdiem, pašlaik “visas pasaules valūtas izjūt negatīvu spiedienu”, ko izraisa negatīva pieprasījuma dinamika pēc energoresursiem un naftas produktiem.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu