Pasaulē izveidojies portatīvo datoru deficīts, cenas kāpj (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Covid-19 pandēmijas laikā portatīvo datoru deficīts pasaulē būtiski kāpinājis datoru cenas, pastāstīja datortehnikas vairumtirgotāja "Capital" valdes loceklis Ivars Šulcs.

Šulcs stāstīja, ka, beidzoties ārkārtējai situācijai Latvijā un sākoties vasarai, nedaudz samazinājās pieprasījums pēc datortehnikas. Neskatoties uz to, uzņēmuma apgrozījums vasaras mēnešos pieauga pret 2019.gada attiecīgajiem mēnešiem. Taču, pienākot rudenim, daudzi sajuta otrā Covid-19 pandēmijas viļņa tuvošanos, un savlaicīgi sāka gatavot nepieciešamo tehnoloģisko aprīkojumu gadījumam, ja atkal būs jāstrādā un jāmācās attālināti. Līdz ar to rudenī ievērojami pieauga pieprasījums pēc datortehnikas.

Šoreiz pie datortehnikas iegādēm rūpīgi ķērušās arī valsts un pašvaldību iestādes, iegādājoties portatīvos datorus skolām.

"Kā piemēru varu minēt Izglītības un zinātnes ministrijas vairāk nekā 6000 portatīvo datoru iegādi. Tik apjomīgas datoru iegādes Latvijā nebija bijušas tieši 10 gadus," sacīja Šulcs.

Viņš norādīja, ka visvairāk pieprasīti ir portatīvie datori. Turklāt pieprasījums ir liels ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Kā skaidroja Šulcs,

lielais pieprasījums radījis globālu portatīvo datoru deficītu.

ASV, piemēram, ir vismaz piecu miljonu portatīvo datoru deficīts. Portatīvo datoru deficīts izjūtams datoru pasūtījumiem, sākot no 50 vienībām vienā pasūtījumā.

"Ja klients izvēlas iegādāties vienu vai dažus portatīvos datorus, tad to, protams, deficīta problēmas neskar. Globālais deficīts novedis pie tā, ka ir kāpušas portatīvo datoru cenas, un jūtam, ka ražotāji izvēlas komponentes novirzīt dārgākas klases datoriem, nevis tās iekomplektēt lētākās klases datoros," viņš atklāja.

Otrs preču segments, kas ir ļoti pieprasīts, ir attālināto konferenču un saziņas līdzekļu nodrošinājums.

"Capital" aizvien vairāk saņem pieprasījumus par portatīviem mazu konferenču zāļu aprīkojumiem. Jaunākās tehnoloģijas ļauj izvairīties no smagu kameru skrūvēšanas pie sienas, un tā vietā uz galda tiek novietota kredītkartes lieluma kamera, kas ir tik gudra, ka pati spēj identificēt runātāju un pietuvināt to. Līdz ar to, sarunas nav jāveic tikai vienā telpā, kurā ir nepieciešamais aprīkojums.

Kā stāstīja "Capital" valdes loceklis, pieprasījums ir pieaudzis arī no uzņēmumu un privātpersonu puses. Taču, ja valsts pusē vēro, galvenokārt, tikai portatīvo datoru pieprasījumu, tad uzņēmumi vairāk koncentrējas uz pārējās tehnoloģiskās bāzes nodrošināšanu. Savukārt izklaidei tiek izvēlēti labi datori spēlēm, kurus uzņēmums nepārtraukti attīsta, lai tie būtu atbilstoši pašu jaunāko datorspēļu prasībām.

Viņš stāstīja, ka privātpersonas labprāt ļaujas viedo tehnoloģiju ienākšanai savās mājās, un attīsta gan savas mājas videonovērošanas, gan izklaides, gan saziņas iespējas. Tā kā pandēmijas laikā mājās darba dzīve savijas ar mājas dzīvi, tad, lai nepalaistu garām kādu svarīgu ziņu, privātpersonas aizvien vairāk izvēlas izmantot viedpulksteņus. Šulcs uzsvēra, ka viedpulksteņu tirgus segments ievērojami aug, katru gadu pieaugot par aptuveni 20% pret iepriekšējo gadu.

Šulcs norādīja, ka "Capital" sadarbojas ar tirgus līderiem datortehnikas nozarē "Dell", "Apple" un "Lenovo". Tā kā "Capital" izvēlējušies sadarboties ar vairākiem ražotājiem, tas uzņēmumam sniedz iespēju izvairīties no nevēlamajiem datortehnikas iztrūkumiem. Piemēram, "Dell" paziņo, ka nepieciešamos datorus tas spēs piegādāt tikai nākamgad, "Capital" ir iespēja vērsties pie "Lenovo". Ja arī tas atsaka, uzņēmumam ir vēl daži ražotāji "azotē", piemēram, "Panasonic" un "Fujitsu", no kuriem varam mēģināt saņemt klientam nepieciešamo nodrošinājumu.

"Priecē, ka vairāki klienti izprot radušos situāciju portatīvo datoru tirgū, un tā vietā izvēlas stacionāro datoru. Tos varam saražot dažu dienu līdz dažu nedēļu laikā," piebilda Šulcs.

Vienlaikus "Capital" valdes loceklis atzīmēja, ka

diemžēl arī pasaules lielākie ražotāji nespēj izpildīt pasūtījumus tādā apjomā un ātrumā kā tas notika pirms Covid-19 pandēmijas sākuma.

Lielākās piegādes ilgst nevis ierastās četrās nedēļas, bet astoņās un vairāk nedēļas. Vairāku simtu un tūkstošu datoru pasūtījumiem piegādes laiks tiek pagarināts līdz nākamā gada pavasarim. Lielākā problēma ir gan izmantojamo komponenšu deficīts, gan lielo pasūtījumu apjoms visā pasaulē. Piemēram, ilgā piegādes laika dēļ vairākas valstis savām skolām portatīvo datoru vietā ir iegādājušās stacionāros datorus. Pārējie datortehnikas veidi - stacionārie datori, monitori, infrastruktūras risinājumi, drukas iekārtas tiek piegādāti klientiem ierastajā - dažu dienu līdz dažu nedēļu laikā.

Jau vēstīts, ka 2018.gadā "Capital" strādāja ar 19,752 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,6% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 40,7% un bija 101 347 eiro. Finanšu dati par 2019.gadu nav publiskoti. Kompānija "Capital" reģistrēta 1992.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 2,817 miljoni eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu