"Latvenergo" deviņos mēnešos nopelnījis 94,665 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone/LETA

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 564,359 miljoni eiro, kas ir par 9,1% mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa pieaugusi par 52,6%, sasniedzot 94,665 miljonus eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Tostarp koncerna māteskompānijas apgrozījums 2020.gada deviņos mēnešos samazinājies par 11,7% un bija 283,002 miljoni eiro, bet koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 148,511 miljoni eiro, kas ir par 85,1% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

"Latvenergo" aģentūrai LETA skaidroja, ka koncerna apgrozījuma kritumu ietekmēja mazāks elektroenerģijas un siltumenerģijas pieprasījums, zemāka elektroenerģijas cena un mazāki sadales segmenta ieņēmumi. 

Savukārt koncerna peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) pieauga par 23%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, veidojot 212,1 miljonu eiro. To galvenokārt ietekmēja lielāka elektroenerģijas izstrāde Daugavas hidroelektrostacijās (HES) un zemākas elektroenerģijas iepirkuma cenas.

Kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apmērs šogad deviņos mēnešos bija 130,4 miljoni eiro. Investējot videi draudzīgos projektos, 2020.gada deviņos mēnešos Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijā ieguldīti 15,7 miljoni eiro, savukārt tīklu aktīvos investīciju apmērs veidoja 70% no kopējām investīcijām, tostarp 28,9 miljoni eiro ieguldīti pārvades sistēmas aktīvos.

Kompānijā norādīja, ka "Latvenergo" koncerns ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā, saražojot 30% no kopējā Baltijas valstīs izstrādātā elektroenerģijas apmēra. "Latvenergo" elektrostacijās saražotas 3298 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas un 1101 GWh siltumenerģijas.

Šogad deviņos mēnešos Daugavas HES saražotas 2100 GWh elektroenerģijas, kas ir par 54% vairāk nekā 2019.gada deviņos mēnešos, savukārt no atjaunojamajiem energoresursiem saražotā elektroenerģija koncernā šogad deviņos mēnešos veidoja 64% pretstatā 39% 2019.gada attiecīgajā periodā.

"Latvenergo" termoelektrocentrālēs (TEC) šogad deviņos mēnešos saražoja 1168 GWh elektroenerģijas, kas ir par 46% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt saražotās siltumenerģijas apmērs saruka par 9% siltāku laika apstākļu dēļ apkures sezonā.

"Latvenergo" koncerns šogad deviņos mēnešos Baltijas valstīs pārdeva 4650 GWh elektroenerģijas.

Kompānijā atzina, ka 2020.gada deviņos mēnešos Covid-19 izplatībai nebija būtiskas ietekmes uz "Latvenergo" koncerna sniegto pakalpojumu nodrošinājumu. Vienlaikus vīruss ietekmējis tautsaimniecības aktivitāti visās Baltijas valstīs, samazinot arī elektroenerģijas patēriņu, piemēram, Latvijā šajā gadā elektroenerģijas patēriņš samazinājies par 2,9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada.

Tāpat kompānijā norādīja, ka koncerns aktīvi turpina attīstīt jaunus stratēģiskus biznesa virzienus - saules paneļu tirdzniecību, elektromobilitāti un dabasgāzes tirdzniecību. Baltijas valstīs šogad deviņos mēnešos noslēgti 460 līgumu par saules paneļu uzstādīšanu, kas ir divas reizes vairāk, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Saules paneļu jauda Baltijā ir sasniegusi 4,7 megavatus (MW), no kuriem 76% ir uzstādīti klientiem ārpus Latvijas. 

Šogad koncerns sācis divu saules paneļu parku izbūves projektus Lietuvā un Igaunijā. Lietuvas saules parka plānotā uzstādītā jauda būs 1,5 MW, savukārt Igaunijas - 0,25 MW.

Tāpat kompānijā norādīja, ka šogad deviņos mēnešos "Latvenergo" tirdzniecības zīmola "Elektrum" elektroauto uzlādes stacijās veiktas vairāk nekā 4500 uzlādes 122 MWh apmērā. Izbūvēto elektroauto uzlādes vietu skaits ir sasniedzis 26 pieslēgvietas deviņās stacijās.

Savukārt "Latvenergo" koncerna dabasgāzes pārdošanas apmērs mazumtirdzniecības klientiem 2020.gada deviņos mēnešos pieaudzis par 65% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, veidojot 318 GWh. Dabasgāzes pārdošanas apmērs audzis visās Baltijas valstīs, ko ir veicinājusi pozitīvā klientu skaita dinamika. Kopējais dabasgāzes klientu skaits Baltijā septembra beigās bija 11 700, no kuriem 10 400 bija mājsaimniecības.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu