Ceturtdien atklāti 637 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi; divi cilvēki miruši (6)

Slimnīcās ārstējas 496 saslimušie
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ceturtdien Latvijā veikti 7193 Covid-19 testi, kā rezultātā atklāti 637 jauni inficēšanās gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija. 

No vakar mirušajiem viena persona ir vecuma grupā no 70 līdz 75, viena - no 80 līdz 85 gadiem.

Tāpat ceturtdien slimnīcās ievietoti 63 jauni Covid-19 pacienti.

Kopā stacionāros ārstējas 496 cilvēki, tajā skaitā 460 ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 36 cilvēki ir smagā stāvoklī. 

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 46 pacienti, kopā - 1208.

Kopā Latvijā ar Covid-19 kopš pandēmijas sākuma inficējušies 15 808 cilvēki, bet izveseļošanās apstiprināta 1719 gadījumos. Izveseļojušos cilvēku skaits faktiski ir daudz lielāks, bet ģimenes ārsts par tiem ne vienmēr ziņo, sabiedrisko mediju portālam lsm.lv skaidroja epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Pēc tam, kad cilvēkam laboratoriski apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, viņš var ārstēties mājās ģimenes ārsta uzraudzībā vai nokļūt slimnīcā. Infekciozitāte jeb risks inficēt citus parasti beidzas divu nedēļu laikā, un, ja saslimšanas forma ir viegla, cilvēka izolācijas režīms beidzas 14 dienu laikā. Ja nepieciešams, tiek slēgta slimības lapa un ārstējošais ārsts izbeidz “epidemioloģisko gadījumu”. Kad ārsts par to informē SPKC, gadījums tiek iekļauts izveseļojušos statistikā.

Taču ģimenes ārsti tagad ir ļoti aizņemti un nereti nesteidz mums paziņot, ka infekcijas gadījums ir slēgts. Bet, kad ziņo, mēs to iekļaujam statistikā,” skaidroja Perevoščikovs, gan piebilstot, ka

Covid-19 pārslimošanas gadījumā jēdziens “izveseļojies” ir diezgan abstrakts,

jo daudziem izslimojušajiem sekas un dažādi simptomi ir vēl ilgu laiku – nedēļām, pat mēnešiem, kaut arī šie cilvēki vairs nav infekciozi. 

Ceturtdien atklātais ir trešais lielākais vienā dienā saslimušo cilvēku skaits. Arī divi lielākie "rekordi" reģistrēti šīs nedēļas laikā - kā ziņots, trešdien tika atklāti 898 saslimšanas gadījumi, bet sestdien, 21.novembrī, 642 gadījumi. Kopumā pēdējo septiņu dienu laikā, no 21. līdz 27.novembrim ieskaitot, atklāti 3706 jauni saslimšanas gadījumi, salīdzinot ar 2266 saslimušajiem septiņu dienu periodā no 14. līdz 20.novembrim, liecina TVNET apkopotā informācija.

Pozitīvo testu īpatsvars aizvadītajā diennaktī sasniedzis 8,9 %. 

SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.decembrim izsludināts četras nedēļas ilgs ārkārtējais stāvoklis, kas, visticamāk, tiks pagarināts. Šajā laikā noteikti dažādi ierobežojumi ar nolūku samazināt sociālos kontaktus un inficēšanās risku.

Savukārt 12 pašvaldībās, kurās saslimstība ar Covid-19 par 50% pārsniedz vidējo līmeni valstī, no piektdienas, 27.novembra, noteikti papildus ierobežojumi. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu