Mājokli iespējams iegādāties arī pilnībā attālināti

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Mājokļa iegāde ir ļoti svarīgs notikums cilvēku dzīvē. Cilvēki, kam ir stabili ienākumi un kas īrē dzīvokli, nereti nolemj, ka izdevīgāk ir maksāt hipotekāro kredītu par savu īpašumu, nevis maksāt to pašu summu dzīvokļa īpašniekam. Kas ir nepieciešams, lai varētu veiksmīgi iegādāties savu īpašumu?

Piemērota mājokļa pieejamība ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, ko ģimenes apsver, plānojot ģimenes pieaugumu. Uzkrājumu veidošana prasa laiku, bet ģimenes pieaugumu tik precīzi bieži nav iespējams ieplānot. Un, kamēr tiek veidoti uzkrājumi, liela daļa no ienākumiem ir jānovirza īres maksai un citām ģimenes vajadzībām.

Lai palīdzētu jaunajām ģimenēm un jaunajiem speciālistiem ātrāk tikt pie jaunām mājām, Latvijā ir iespēja saņemt aizdevumu ar finanšu institūcijas ALTUM galvojumu. Tas nozīmē - ievērojami tiek samazināta pirmā iemaksa, ir ievērojami zemākas izmaksas aizdevuma noformēšanai bankā, kā arī ir samazināti citi izdevumi.

Tomēr vēl joprojām ir neskaidrības par to, kas var saņemt ALTUM atbalstu un kā tieši tas palīdz mājokļa iegādē? “Citadeles” eksperti ir sagatavojuši atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, kā arī praktiskus piemērus.

Kurš var saņemt ALTUM atbalstu?

ALTUM atbalstu var saņemt ģimenes ar bērniem, kā arī ģimenes, kuras jau ir pirmā bērna gaidībās. Iespēju iegādāties mājokli ar samazinātu pirmo iemaksu var izmantot arī jaunie speciālisti, kuri ir vecumā līdz 35 gadiem un ir ieguvuši augstāko izglītību vai vidējo profesionālo izglītību. Detalizēti ALTUM atbalsta saņemšanas kritēriji, kā arī programmas “Balsts” subsīdijas iespējas, pieejami ALTUM mājas lapā vai jautājot ekspertiem savā bankā.

Kā izpaužas ALTUM garantija?

Mājokļa iegādes procesā jebkurš kredīta devējs paredzēs pirmo iemaksu, kas katrā gadījumā tiek atsevišķi noteikta, tomēr vidēji tā ir 15 % no kopējās mājokļa vērtības, Savukārt ar ALTUM garantiju pirmā iemaksa ir tikai vidēji 5 % no kopējās mājokļa vērtības. Piemēram, – ja ģimene vēlas iegādāties dzīvokli jaunajā projektā par 115 000 eiro, tad pirmā iemaksa bez ALTUM garantijas būtu aptuveni 17 000 eiro, bet ar ALTUM garantiju tā var būt tikai aptuveni 6 000 eiro. Ģimene pie mājokļa tiks daudz ātrāk, jo nav tik ilgi jāuzkrāj pirmajai iemaksai.

Lētāk īrēt vai pirkt?

Salīdzinot mājokļa iegādi un īri, parasti tiek ņemti vērā ģimenes ikmēneša izdevumi un aizņēmēja pirmās iemaksas apmērs. Ilgtermiņa un pat tūlītēju atšķirību varam redzēt, apskatot piemēru par ģimeni, kura ir izvēles priekšā - īrēt divistabu dzīvokli jaunajā projektā, kura kopējā vērtība ir 80 000 eiro, vai arī to iegādāties. Īres maksa dzīvoklim ir 400 eiro mēnesī, un jāpieskaita arī divu vai trīs mēnešu drošības depozīts izīrētājam. Savukārt iegādājoties šo dzīvokli ar ALTUM garantiju, kredīta ikmēneša maksājums būs aptuveni 300 eiro un pirmā iemaksa – aptuveni 4000 eiro.

Lai veicinātu mājokļu pieejamību jaunām ģimenēm un speciālistiem, ALTUM garantijas programma paredz arī daudzus citus atvieglojumus, piemēram, ievērojami zemākas izmaksas aizdevuma noformēšanai bankā, kā arī citi izdevumi ir daudz zemāki.

Kas jāzina par pieteikšanās procesu un laiku

Viss sākas ar kredīta pieteikumu bankā. Šobrīd kredīta pieteikuma iesniegšana, ALTUM garantijas nokārtošana un kredīta līguma noslēgšana iespējama pat pilnībā attālināti, ja nokārtots elektroniskais paraksts. Ja arī pagaidām nav elektroniskā paraksta, to var nokārtot bez maksas un ātri.

Kredīta pieteikuma izvērtēšana atkarībā no bankas un konkrētā gadījuma var ilgt no pāris minūtēm, kā tas ir “Citadelē”, līdz vairākām dienām. Procesu paātrina tas, ka iegādājamajam īpašumam bankas eksperti jau ir veikuši novērtējumu, kā tas ir lielākajai daļai jauno projektu. Kopumā mājokļa iegādes process var notikt arī ļoti veikli, un kredīta līgumu un citus dokumentus var nokārtot attālināti pat viena mēneša laikā.

Banka “Citadele” norāda, ka aptuveni 70 % no “Citadeles” hipotekārajiem kredītiem ir izsniegti ģimenēm ar bērniem, un vairāk nekā puse no tiem ir ar finanšu institūcijas ALTUM galvojumu. Banka hipotekāros kredītus ģimenēm ar bērniem ar ALTUM galvojumu izsniedz jau kopš 2015. gada, un šajā laikā programmas ietvaros pie saviem mājokļiem tikušas vairāk nekā 1400 ģimenes, saņemot aizdevumu 64,5 miljonu eiro apmērā.

Pieredzes stāsts

Piemēram, Madara, kura ikdienā nodarbojas ar Eiropas Savienības fondu projektiem, dzīvo Ogrē un savu mājokli iegādājās ar “Citadeles” hipotekārā kredīta finansējumu un ALTUM jauno speciālistu garantiju.

“Bija skaidrs, ka mājokļa iegādei būs nepieciešami iekrājumi, bet, kamēr tie tapa, daļa ienākumu joprojām bija jānovirza īrei. Ar ALTUM palīdzību iespējams krietni saīsināt laiku, kas nepieciešams iekrājumu veidošanai, un nopelnīto jau tagad varu ieguldīt savā īpašumā,” stāsta Madara.

Pirmie nopietnie mājokļa meklējumi Madarai sākās jau gada sākumā. Lielāko daļu laika aizņēma pareizās mājvietas izvēle. Tomēr pavasarī, kad tika atrasts piemērotais variants gan Madarai, gan bankai, kredīta saņemšana process notika raiti, neskatoties uz tajā laikā jau valdošo satraukuma vilni saistībā ar Covid-19 izplatību.

“Vērtējām gan savas vēlmes un vajadzības, gan konsultējāmies ar banku par finansējuma iespējām katram noskatītajam objektam, lai atbilstu arī ALTUM garantijas saņemšanai. Starp mums un banku bija tāds kā komandas darbs – sazinājāmies, konsultējāmies un domājām, kā labāk visām pusēm. Tā kopīgi nonācām pie atjaunota dzīvokļa ar skatu uz Daugavu.

Madara par ALTUM garantiju jaunajiem speciālistiem dzirdēja no reklāmām un mājas lapā iepazinās ar nosacījumiem.

“Tālāk jau bankas speciāliste izskaidroja soļus garantijas saņemšanai. Ja kaut kas nebija saprotams, saņemot informāciju e-pastā, sazvanījāmies un izrunājām. Tas bija viens no būtiskākajiem kritērijiem, kāpēc kredītu ņēmu “Citadelē”, – ieinteresēta un individuāla pieeja, kā arī patiesa speciālista vēlme palīdzēt sasniegt manu mērķi,” skaidro Madara.

“Jau pāris gadus esmu Citadeles kliente, un bija prieks redzēt, ka arī tāds pakalpojums kā hipotekārais kredīts ir kļuvis pilnībā digitāls. Tas ir pavisam citādāk, nekā kārtot visu klātienē – meklēt sev tuvāko filiāli, pieteikt klātienes vizītes, lai saņemtu konsultācijas un kārtotu visus dokumentus. Tā vietā darīju visu, kad pašai ērti un parocīgi – bija iespēja sev piemērotākajā laikā izskatīt dokumentus un uzlikt e-parakstu,”  pieredzē dalās Madara.

Tendences nekustamo īpašumu tirgū – mājokļi ārpus Rīgas

Pēdējā laikā vērojama tendence, ka jaunās ģimenes izvēlas mājvietas ārpus galvaspilsētas. To pamanījuši ir arī nekustamo īpašumu attīstītāji, kuri izmanto šo situāciju.

Tā, piemēram, 11 hektāru plašā teritorijā Ķesterciemā tiek īstenots 12 miljonus eiro vērts projekts “Albatross Home”, kas piedāvās 220 mūsdienīgus kūrorta mājokļus, viesnīcu, peldbaseinu, SPA, restorānu un sporta un atpūtas infrastruktūru.

Projekta ietvaros vienpadsmit divstāvu un trīsstāvu ēkas, kurās kādreiz atradās populārās bērnu vasaras nometnes “Albatross”, tiek renovētas un pārveidotas par mūsdienīgiem kūrorta mājokļiem ar plašu infrastruktūru atpūtai. Mājokļi ir kompakti, ar panorāmas logiem, par vietējiem pircējiem pieejamām cenām un ar gala apdari.

Projekta īstenošana sākta šā gada martā, iegādājoties atpūtas kompleksu un uzreiz realizējot pirmo kārtu – pārbūvējot trīs ēkas ar 50 dzīvokļiem. Šobrīd sākta arī otrās kārtas īstenošana, kura noslēgsies nākamajā aprīlī, savukārt līdz šā gada beigām tiks pabeigts 25 metrus garā peldbaseina remonts. Kopumā projekta realizācija notiek piecās kārtās, un to paredzēts pabeigt līdz 2022. gada pavasarim.

“Pārdošanas rezultāti pārsniedza visdrosmīgākās prognozes – pirmās kārtas dzīvokļus pārdevām mēneša laikā. Mūsu plāns – ik pusgadu nodot ekspluatācijā 50 dzīvokļus. Esam novērojuši, ka lielākajai daļai pircēju šis ir otrais īpašums ģimenes brīvdienu atpūtai. Dzīvokļi ir kompakti – viena vai divas istabas, savukārt ģimenes, kuras “Albatross Home” izvēlas kā pastāvīgo mājvietu, iegādājās divus dzīvokļus, tos apvienojot. Mēs veidojam pilnvērtīgu dzīvokļu kompleksu, kas piemērots dzīvošanai visos gadalaikos – kompakti dzīvokļi, blakus viesnīca, restorāns, baseins un SPA, plaša atpūtas infrastruktūra, turklāt par vietējiem pircējiem pieejamu cenu. “Albatross Home” ir pirmais šāda koncepta nekustamā īpašuma projekts Latvijā,” stāsta “Albatross Home” pārdošanas vadītāja Līga Lapsale.

“Kā vietējai bankai mums ir svarīgi palīdzēt attīstīt ilgtspējīgus un pārdomātus projektus, un “Albatross Home” redzam kā labu piemēru mērķtiecīgai būvniecībai. Attīstītājs ir pielāgojies jaunajai situācijai un ņēmis vērā tendences, kas šogad parādījās Covid-19 laikā.

Redzam, ka šogad ir mainījušies iedzīvotāju kritēriji mājokļa izvēlē un līdz ar plašākām attālinātās strādāšanas iespējām arvien lielāka daļa ģimeņu izvēlas mājokļus ārpus Rīgas un tuvāk dabai – gan kā otru mājokli brīvdienu atpūtai, gan pastāvīgo dzīvesvietu.

Turklāt aptuveni 70 % no bankas “Citadele” hipotekārajiem kredītiem ir izsniegti ģimenēm ar bērniem, vairāk nekā puse no tiem ir ar ALTUM galvojumu, un arī “Albatross Home” dzīvokļi atbilst ALTUM atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem vai jaunajiem speciālistiem kritērijiem. Tas nozīmē, ka mājokli var iegādāties ar mazāku pirmo iemaksu – sākot no 5 %,” stāsta “Citadeles” korporatīvās pārvaldības vadītājs Baltijā, valdes loceklis Vaids Žagūnis.

Raksts tapis sadarbībā ar banku “Citadele”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu