Gulbe: Covid-19 krīze nav būtiski ietekmējusi pārtikas cenas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis ar iepirkumu ratiem pārtikas veikala autostāvvietā.
Vīrietis ar iepirkumu ratiem pārtikas veikala autostāvvietā. Foto: Shutterstock

Neskatoties uz Covid-19 satricinājumiem valstī pagājušajā gadā, pārtikas cenas nav piedzīvojušas dramatiskas izmaiņas, pastāstīja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadītāja Ingūna Gulbe.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esošā informācija liecina, ka 2020.gada decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu būtisks cenu pieaugums bija augļiem un kūpinātai gaļai, bet samazinājums - dārzeņiem, svaigai gaļai, kafijas pupiņām un pienam.

"Vietējo iedzīvotāju pavasarī saceltā ažiotāža palielināja griķu un rīsu cenas, bet piegādes ķēžu traucējumi un mazākas ražas cēla dažu importēto augļu cenas," skaidroja LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Lielākais cenu pieaugums, kā norāda AREI pārstāvji, gada laikā bijis importa zemenēm - tas audzis par 39% no 10,48 eiro par kilogramu 2019.gadā līdz 14,55 eiro kilogramā 2020.gadā. Līdzīga tendence vērojama arī apelsīnu un piena šokolādes cenām, kas kāpušas par 30%, attiecīgi no 1,85 eiro kilogramā līdz 2,08 eiro kilogramā apelsīniem un no 1,06 eiro par simts gramiem līdz 1,23 eiro par simts gramiem piena šokolādei. Tāpat cenu pieaugums vērojams plūmēm, importa tomātiem un āboliem "Jonagold".

Cena kāpusi arī kūpinātam cūkas šķiņķim. Tas kļuvis par 11% dārgāks, attiecīgi no 6,91 eiro par kilogramu 2019.gada decembrī cena kāpusi līdz 7,66 eiro kilogramā 2020.gada decembrī. Pieaugums vērojams arī griķu un rīsu cenās.

Savukārt vislielākais cenu samazinājums gada laikā ir bijis sīpoliem, stāstīja institūtā. To cena samazinājusies par 24% no 0,52 eiro kilogramā 2019.gadā līdz 0,39 eiro par kilogramu pērn. Cenas kritušas arī zaļajām vīnogām, kuras 2019.gadā maksāja 2,94 eiro kilogramā, savukārt 2020.gada decembrī 2,28 eiro kilogramā.

Tāpat cenu samazinājums vērojams galviņkāpostiem, krūmmellenēm, redīsiem, banāniem, šampinjoniem, burkāniem, dzeltenajai paprikai un kartupeļiem.

Cenas samazinājušās arī kafijas pupiņām un liellopu gaļas filejai. Abu produktu cenas kritušas par 11% attiecīgi kafijas pupiņām no 14,10 eiro par kilogramu līdz 12,52 eiro kilogramā, savukārt liellopu gaļas filejai no 8,20 eiro par kilogramu līdz 7,32 eiro kilogramā, minēja AREI pārstāvji. Institūtā norādīja, ka cenu kritums bijis arī pilnpienam ar 2% tauku saturu, kura cena samazinājusies par 9%, savukārt pilnpienam ar tauku saturu 3,5% cenas kritums bijis 6% apmērā.

Gulbe pauda, ka "pagājušā gada beigās visā Eiropā bija ievērojams iepirkuma cenu kritums cūkgaļai un liellopu gaļai. Cenu haoss, kas bija radies Vācijas cūkgaļas tirgū Covid-19 un Āfrikas cūku mēra dēļ, tika pārnests uz pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Cūku audzētāji cieš vairāku desmitu eiro lielus zaudējumus uz katru pārdoto cūku, bet pircējiem tas sāka atspoguļoties ar zemākām svaigas gaļas cenām Latvijas veikalos."

Tāpat LTVC vadītāja norādīja, ka "gan Latvijā, gan Eiropā 2020.gadā bija labas dārzeņu ražas, bet pieprasījums Covid-19 dēļ slēgto HoReCa, arī "Skolas augļu" programmu dēļ ir samazinājies, kas izsaucis dārzeņu cenu ievērojamu samazinājumu."

AREI ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārraudzīta iestāde. Institūtu izveidoja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta un Latvijas Valsts augļkopības institūta reorganizācijā.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem, Iegūtā informācija tiek izmantota produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu