77% lietotāju labi orientējas viedtelefona kiberdrošībā

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Viedtelefonu lietotāju zināšanas par viedtelefonu kiberdrošību ir apsveicami augstas – trīs ceturtdaļas dalībnieku spējuši pareizi atbildēt uz vismaz četriem jautājumiem testā "Kāds ir tavs kiberdrošības līmenis?". 

Nekļūdīgi tehnoloģiju kompānijas Huawei testu nokārtojuši 36% no 2074 respondentiem un vēl 41% pieļāvis vienu kļūdu. Savukārt visos jautājumos ar atbildēm kļūdījies tikai 1% dalībnieku.

"Viedtālruņi mūsdienās ir ne tikai neatņemama dzīves sastāvdaļa un palīgs ikdienas gaitās, bet arī viens no galvenajiem hakeru uzbrukuma mērķiem. Nelielajās ierīcēs līdzi nēsājam gan sarakstes arhīvu un ģimenes fotogrāfijas, gan maksājumu karšu datus un svarīgu profesionālo informāciju. Tādēļ lietotājiem aizvien rūpīgāk jāpiedomā, kā viņi lieto viedtelefonus, kādus resursus izmanto un cik droši glabā datus," testa izveidošanu pamato kompānijas pārstāve Gunta Kursiša-Butkāne.

Vislabāk dalībniekiem veicās jautājumos par drošāko vietu lietotņu lejupielādēšanai un dubulto autentifikāciju. Abos pareizi atbildēja 89% respondentu. Rezultāti apliecināja, ka lietotāji ir informēti par uzticamāko lietotņu ieguves veidu - no oficiāliem lietotņu veikaliem – un divu pakāpju aizsardzību, ko izmanto arī bankas un citas nozīmīgu informāciju apstrādājošas iestādes un uzņēmumi. Tomēr netrūka arī kuriozu. Piemēram, nepilni pieci procenti dalībnieku uzskata, ka dubultā autentifikācija ir divu pirkstu nospiedumu izmantošana.

Lielākās grūtības sagādāja jautājums par drošu paroļu uzglabāšanas veidu. 52% dalībnieku intuitīvi sliecās uzticēties savai atmiņai, kas kopumā nav slikts variants prāta trenēšanai, taču var pievilt, ja ilgstoši jāpatur galvā ar divciparu skaitli rakstāmu paroļu apjomu. Visbiežāk problēmas ar atcerēšanos rodas, ja kāda vietne ilgāku laiku nav apmeklēta, vai arī nesen parole nomainīta un vēl nav "nosēdusies" atmiņā. Pareizo atbildi – dot priekšroku specializētām, aizsargātām programmām – izvēlējās 43% dalībnieku.

Ar abiem pārējiem jautājumiem dalībniekiem kopumā veicās labi. 84% zināja, ka parolei visdrošāk izvēlēties nejaušu un nenozīmīgu informāciju, bet 13% gan joprojām pieturas pie "pārbaudītām vērtībām" kopš interneta pirmsākumiem, parolēs iekļaujot dzimtās pilsētas nosaukumu, bērnu vārdus vai vēl kādu pašam nozīmīgu burtu virknējumu.

"Lai arī cilvēki mēdz sūdzēties, ka nejauši izraudzītas paroles ātri aizmirstas, tās ļaundariem ir "cietāks rieksts" nekā dzimšanas datums, iesauka vai suņa vārds. Turklāt, glabājot paroles šifrētā vietnē, par simbolu virtenes iegaumēšanu nav jāsatraucas. Atliek atvērt krātuvi un iekopēt vai ierakstīt piekļuves datus vajadzīgajā logā," skaidro G.Kursiša-Butkāne.

Par ļaunatūru jeb programmām, kas veicina nelikumīgu, krāpniecisku pieeju lietotāja datiem, dzirdējuši 86% testu izpildījušo cilvēku. Tas gan nenozīmē, ka visi spēj to atpazīt un izvairīties no vietnēm un sīkprogrammām, kas izstrādātas noziedzīgiem nolūkiem. Lai pasargātu viedtālruni no uzbrukumiem, ļoti svarīgi tajā neko neielādēt no nezināmiem avotiem un nedoties uz aizdomīgām vietnēm. Jo īpaši tad, ja pārlūkprogramma brīdina par briesmām.

Atbildīgs lēmums ir uzstādīt viedtelefonam antivīrusa programmu un ik pa laikam veikt pilnu satura pārbaudi, lai savlaicīgi uzzinātu, ja ierīci "apsēdis" nelūgts viesis.

Huawei viedtelefonu īpašnieki lietotnes var lejupielādēt AppGallery veikalā, kurā piedāvājums strauji izaudzis jau līdz 120 tūkstošiem vienību. Uzņēmums uzņemas pilnu atbildību par veikalā pieejamo saturu, jo ikviena iesniegtā programma iziet četru kārtu pārbaudes procesu, kurā tiek izvērtēta kā tās kvalitāte, tā drošība. Arī tas, vai lietotnei nepiemīt apslēpta spēja neatļauti iegūt un nosūtīt informāciju, nevajadzīgi apgrūtināt ierīces darbību un citādi kaitēt viedtelefonam un lietotājam. AppGallery jau pieejams un sekmīgi darbojas 170 pasaules valstīs, ieskaitot Latviju, kur tā pakalpojumus izmantojuši vairāk nekā 530 miljoni cilvēku.

Tests tapis sadarbībā ar "Huawei Latvija"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu