"Forbes": Pasaulē ik pēc katrām 17 stundām kāds kļūst par miljardieri (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
BioNTech līdzdibinātājs Ugurs Šahīns
BioNTech līdzdibinātājs Ugurs Šahīns Foto: AP/Scanpix

Lai arī Covid-19 pandēmijas dēļ desmitiem miljonu cilvēku palika bez darba, miljardierus šī krīze nav skārusi. Tieši otrādi – šī gada aprīlī sasniegts jauno miljardieru rekords. Par tādiem visā pasaulē kļuvuši 493 cilvēki, un vismaz 40 no viņiem savu bagātību nopelnījuši, pateicoties ar pandēmijas apkarošanu saistītām precēm.

Kā vēsta “Forbes”, pandēmija ir devusi sāpīgu triecienu daudziem ekonomikas sektoriem. Tomēr tas nav attiecies uz bagātākajiem cilvēkiem pasaulē.

2021. gada pirmajā ceturksnī vien par miljardieriem kļuvuši teju 500 cilvēku, respektīvi - ik katras 17 stundas kāds kļūst par miljardieri. Pašlaik visā pasaulē 2755 cilvēki var lepoties ar miljardiera godu.

Lielākā daļa jeb 205 jaunizceptie miljardieri nāk no Ķīnas. Šajā valstī ir arī otrs lielākais miljardieru skaits pasaulē.

Tiek norādīts, ka atsevišķiem uzņēmējiem no Ķīnas aktīvu apjoms ir pat lielāks nekā “Apple” vadītājam Timam Kukam, kurš miljardieru pulciņam pievienojās pērn. “Forbes” uzsver: lai arī Ķīnas uzņēmēji arvien biežāk kļūst par miljardieriem, visvairāk bagātnieku joprojām dzīvo ASV.

Visai pasaules ekonomikai Covid-19 krīze iezīmēja sarežģītus laikus, palielinoties bezdarbam, kā arī ļoti daudzu mazo un vidējo uzņēmumu bankrotiem. Tomēr tieši pandēmija ir tā, kas ir ļāvusi straujāk pieaugt miljardieru skaitam. Vismaz 40 cilvēki par tādiem kļuvuši, pateicoties kādam produktam, kas saistīts ar pandēmijas apkarošanu.

Tā, piemēram, par miljardieri kļuvis Vācijas biotehnoloģiju uzņēmuma “BioNTech” vadītājs Ugurs Šahīns, kā arī Itālijas uzņēmuma “Stevanto Group” vadītājs Serdžio Stevanto. Viņa pārstāvētais uzņēmums nodrošina stikla ampulas Covid-19 vakcīnām. Arī ASV biotehnoloģiju uzņēmuma “Moderna” vadītājs Stefans Bansels šogad ir kļuvis par miljardieri.

Kā būs nākotnē – vai miljardieru skaits turpinās pieaugt vai samazināsies, to rādīs laiks. Taču ir skaidrs, ka sarežģītajos apstākļos arvien lielāku lomu spēlē uzņēmumi, kuriem ir vadošās lomas konkrētās nišās. Līdz ar to – arī šo kompāniju vadītāji “gribot negribot” kļūst arvien bagātāki.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu