E-veselība ir sliktākais piemērs, kādu minēt Latvijas e-pakalpojumu kontekstā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Martā tika ziņots, ka e-veselības sistēma tiks būvēta no jauna, tajā ieguldot vairākus miljonus eiro. Problēmas ar veselības sistēmas digitālo projektu ir bijušas arī iepriekš, un valsts kontrolieris Rolands Irklis norāda, ka e-veselība ir sliktākais piemērs, ko var minēt Latvijas e-pakalpojumu kontekstā.

TVNET tiešsaistes žurnāla Klik raidījumā "Nauda runā" Irklis pauž, ka Valsts kontrole jau iepriekš ir revidējusi e-veselības jautājumus un secinājumi nav bijuši glaimojoši. Bija nodrošināta vāja projekta vadība, kā rezultātā ir daudz trūkumu – tehniskas problēmas un nepilnības. 

“Mēs to tagad varam labi izjust Covid-19 krīzes laikā, kad ir sākusies vakcinācija. Ik pa laikam dzirdam: lai dabūtu nosūtījumus un citas lietas, ir jāmeklē par pieciem dažādiem reģistriem. Labā sistēmā tā tam nebūtu jābūt. Uz tām problēmām ir norādīts jau iepriekš,” saka Irklis.

Ir jautājums – vai salabot veco sistēmu, vai būvēt jaunu, un šeit būtu jāveic labu ekspertu novērtējums. Tomēr nevar izslēgt, ka šajā gadījumā e-veselība būtu jāveido no jauna. Runājot par e-pārvaldības tēmu un e-pakalpojumiem Latvijā, var teikt, ka situācija nemaz tik slikta nav.

“E-veselība ir tas sliktākais piemērs, kuru min, kad ir slikti. Tomēr kopumā Latvijā e-pakalpojumi ir labi pieejami.

Arī krīze pierādīja, ka valsts pārvalde ir ērti sasniedzama, darbojas e-paraksts un gadījumā, ja ir nepieciešams elektroniski sazināties ar valsti, tas ir izdarāms. Protams, var diskutēt, cik ērti vai neērti tas ir, bet pamatlietas ir iespējams izdarīt attālināti, nestāvot rindās,” saka Irklis.

Latvija e-pakalpojumu jomā Eiropā ir tuvāk augšgalam, tāpēc kopumā situācija nav slikta.

“Ir ko pilnveidot. Valsts pārvalde varētu mācīties no pagātnes kļūdām un labāk vadīt e-pakalpojumu produktus un attīstību,” pauž Irklis.

Iepriekš vēstīts, ka aizvadītā gada beigās un šā gada sākumā e-veselībai atkal bija uzliesmojušas hroniskās kaites, nokaitinot lietotājus. Tai pašā laikā vakcinācijai uzņemot aizvien lielākus apgriezienus, lielāka slodze gulsies arī uz e-veselību, kurā jāievada vakcinēšanas dati.

Tāpēc no jauna tiks radīta arī e-veselība - šobrīd sākti pirmie sagatavošanas darbi un jaunajai digitālajai veselības platformai iezīmēti ap sešiem miljoniem eiro, ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Pilnu intervijas ierakstu ar Rolandu Irkli skaties portāla TVNET tiešsaistes žurnālā Klik!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu