Lietuvas valdība atvieglo karantīnas ierobežojumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto.
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto. Foto: Michele Ursi/shutterstock.com

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi no nākamās nedēļas atvieglot virkni līdzšinējo karantīnas ierobežojumu attiecībā uz cilvēku pulcēšanos, veikalu, kafejnīcu un baseinu darbību, bet par iespējamo karantīnas pagarināšanu lems nākamnedēļ.

Jaunas priekšrocības noteiktas tā dēvētās iespēju pases īpašniekiem - cilvēkiem, kuri pārslimojuši Covid-19, vakcinēti vai saņēmuši negatīvus testa rezultātus pēdējās diennakts laikā. Šāds dokuments, kā jau ziņots, Lietuvā arī stāsies spēkā pirmdien, 24.maijā.

Brīvdabas pasākumos turpmāk būs ļauts piedalīties līdz 300 cilvēkiem, bet iekštelpās - līdz 150 skatītājiem, aizpildot ne vairāk par 30% no kopējā sēdvietu skaita, savukārt gadījumā, ja pasākumā piedalās tikai "iespēju pases" īpašnieki, brīvā dabā dalībnieku skaits drīkstēs sasniegt 2000, bet attiecībā uz pasākumiem iekštelpās lēmums vēl tiks pieņemts. Dabas takās, zooloģisko un botānisko dārzu āra teritorijā būs atļautas ekskursijas ar gidu grupās līdz 25 cilvēkiem ar iepriekšēju dalībnieku reģistrāciju.

Ģimeņu viesībās no nākamās nedēļas drīkstēs piedalīties nevis vienas, bet divu mājsaimniecību locekļi vai pieci cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ja svinības notiek iekštelpās, un desmit cilvēki ārā. "Iespēju pasu" īpašniekiem iekštepās būs atļauts svinēt kopā pa desmit cilvēkiem, bet ārā - neierobežotā skaitā. Vairs netiks ierobežots arī piaļaujamais pasažieru skaits automobiļos.

Restorāni, kafejnīcas un bāri drīkstēs strādāt par stundu ilgāk nekā līdz šīm - līdz plkst.22, un pie viena galdiņa varēs sēdēt vairs ne divi, bet pieci cilvēki. Ēstuvju iekštelpās būs atļauts apkalpot "iespēju pases" īpašniekus un apmeklētājus vecumā līdz 16 gadiem. Ēdināšanas pakalpojumus būs atļauts sniegt arī viesnīcām.

Tirdzniecības centri un segti paviljoni tirgus teritorijās turpmāk varēs darboties arī nedēļas nogalēs, kas līdz šīm tiem nebija atļauts. Visām pakalpojumu sniegšanas vietām jānodrošina vienam klientam vismaz desmit kvadrātmetru platība.

Pirtis kopā drīkstēs apmeklēt ne vairāk par diviem cilvēkiem no dažādām mājsaimniecībām - līdz šim tur bija atļauts kopā atrasties tikai vienas ģimenes locekļiem.

Baseinos vienlaikus drīkstēs uzturēties līdz 50 cilvēkiem, ja vienam cilvēkam iespējams nodrošināt 20 kvadrātmetru platību un vienā celiņā neatrodas vairāk par pieciem cilvēkiem. Savukārt gadījumā, kad pirtī vai baseinā atrodas tikai "iespēju pases" īpašnieki, apmeklētāju skaits netiks ierobežots, bet baseinu īpašniekiem būs jāgādā, lai apmeklētāju plūsmas ar un bez "iespēju pasēm" tiek norobežotas, skaidrojusi premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Bērēs būs atļauts piedalīties vairs ne desmit cilvēkiem kā līdz šim, bet 50 cilvēkiem.

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, karantīna Lietuvā tika ieviesta pagājušā gada 7.novembrī un pašlaik pagarināta līdz 31.maijam, bet pēdējo mēnešu laikā tās režīms pakāpeniski tiek atvieglots.

Kā trešdien žurnālistiem sacījis veselības ministrs Arūns Duļķis, jautājumu par iespējamo karantīnas pagarināšanu valdība izskatīs nākamnedēļ, izvērtējot testēšanas un vakcinācijas rādītājus un tendences. Jautāts, uz cik ilgu laiku karantīna varētu tikt pagarināta, viņš atbildējis, ka parasti tas tiek darīts uz vienu mēnesi, tomēr aicinājis pagaidām neizteikt nekādus pieņēmumus par termiņiem.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Lietuvas Statistikas departamenta datiem 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju valstī pašlaik ir 534,8 un pozitīvo testu īpatsvars pagājušajā diennaktī bijis 4,1%.

Pret Covid-19 Lietuvā vakcinēti kopumā 887 413 cilvēki, tostarp 463 737 cilvēkiem vakcinācijas process pabeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu