Sperts solis tuvāk digitālā eiro ieviešanai (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) spērusi nākamo soli tuvāk eiro digitālās versijas ieviešanai. Tas notiek laikā, kad kriptovalūtas un citas digitālās valūtas piedzīvo popularitātes pieaugumu, vēsta “Deutsche Welle”.

ECB padome trešdien paziņoja, ka tiks īstenots pilotprojekts, kurā tiks pētīti digitālā eiro riski un ieguvumi.

“Mums darbs ir paredzēts, lai digitālajā laikmetā pilsoņi un uzņēmumi varētu piekļūt drošākai naudas formai – centrālās bankas izdotai naudai,” sacīja ECB prezidente Kristīne Lagārda.

Valūtas digitālā versija būs pieejama visās 19 eirozonas valstīs, tādējādi radot alternatīvu tādām kriptovalūtām kā “Bitcoin”. Pēdējo gadu laikā interese par kriptovalūtām ir strauji pieaugusi. Reaģējot uz to, centrālās bankas ir paudušas bažas, ka neregulētas valūtas varētu destabilizēt ekonomiku.

Pilotprojekts varētu ilgt divus gadus. Šajā laikā ECB plāno identificēt digitālās valūtas galvenos ieguvumus un riskus, kā arī potenciālo ietekmi uz Eiropas ekonomiku kopumā.

Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs sacīja, ka “digitālais eiro ir ļoti svarīgs un tas piedāvā dažādas plašas iespējas”.

ECB uzsver, ka eiro digitālā versija neaizstās fizisko eiro. Drīzāk – digitālais eiro būs papildu norēķinu forma tiešsaistē, kas ļaus īstenot ātrākas transakcijas.

Arī Ķīna testē savas valūtas – juaņa digitālo versiju, savukārt “Bitcoin” arvien vairāk pasaules vietās gūst atbalstu no varasiestādēm. Ņemot vērā šādu notikumu attīstību, kā arī skaidrās naudas aprites samazinājumu, Eiropā rada zināmas bažas par nākotni.

“Pieņemot, ka digitālais eiro nekādā veidā nemazinās tradicionālā eiro nozīmi, tas var uzlabot monetāro politiku eirozonā,” norāda ECB savā ziņojumā.

“Šādos apstākļos digitālais eiro varētu stiprināt Eiropas suverenitāti un stabilitāti gan no monetārās, gan finanšu politikas aspektiem,” bilsts ziņojumā.

Pilotprojekta fāze palīdzēs noteikt, kādas iespējas sniegs digitālais eiro, kā varētu izskatīties tā infrastruktūra. Tāpat tiks ņemti vērā pētījumi no fokusgrupām un izmēģināti dažādi rīki.

Turklāt digitālajam eiro būs jānodrošina naudas efektivitāte un anonimitāte, bezmaksas transakcijas, kā arī jānodrošina, lai digitālā nauda ir pieejama arī bezsaistē, piemēram, dabas katastrofu vai liela mēroga kiberuzbrukumu gadījumos.

Tāpat kā fizisko eiro, arī digitālo eiro izdos ECB, kā arī katras eirozonas valsts centrālās bankas. Tiek norādīts, ka pretstatā kriptovalūtām digitālā eiro vērtība būs tikpat stabila kā tradicionālajam eiro.

“Tajā pašā laikā mums ir jānodrošina, lai digitālais eiro neveicina naudas atmazgāšanu vai terorisma finansēšanu,” sacīja Lagarda.

Divu gadu laikā ECB padome izvērtēs informāciju, ko tā saņems no Eiropas Komisijas, eirozonas valstu finanšu ministriem, parlamentiem kā arī citiem ekspertiem, lai labāk izprastu, ko nepieciešams izdarīt un kad labāk ieviest digitālo eiro.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu