Ārstēt Covid-19 ar LED gaismas palīdzību: kā tas iespējams? (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EmitBio

Vakcīnas pašlaik ir galvenais līdzeklis, kā cīnīties pret koronavīrusu. Kamēr medikamenti pret šo slimību nav izstrādāti, tiek meklētas citas iespējas, kā palīdzēt sasirgušajiem. Medicīnas aprīkojuma kompānija “EmitBio”, šķiet, ir atradusi jaunu veidu, kā palīdzēt Covid-19 slimniekiem, izmantojot LED gaismas, vēsta "Forbes”.

Pašlaik “EmitBio” testē jaunu ierīci, kas izmanto precīzas gaismas frekvences, kas, pēc kompānijas teiktā, palīdz iznīcināt koronavīrusu. Ziemeļkarolīnas štatā ASV bāzētā kompānija izstrādājusi nelielu ierīci, kas izstaro LED gaismu – to pašu tehnoloģiju, kas tiek izmantota arī parastajās apgaismes iekārtās mums apkārt. Tomēr šī ierīce izstaro ļoti precīzas frekvences gaismu, kas nokļūstot deguna un kakla aizmugurējā sieniņā spēj nogalināt vīrusu un izprovocēt imūnsistēmas reakciju.

Pacienti ar viegliem simptomiem šo ierīci var izmantot mājās. Ja šāda perspektīva – ārstēt slimību tikai ar gaismas palīdzību šķiet pārāk laba, 59 gadus vecais “EmitBio” izpildpriekšsēdētājs Nīls Hanters par to nav pārsteigts.

“Jā, tam ir grūti noticēt, jo no lielo farmācijas kompāniju un valdības laboratoriju viedokļa tas liekas faktiski nereāli,” saka Hanters.

Viņš LED tehnoloģiju potenciālu zina labāk, nekā jebkurš cits cilvēks. 1987. gadā Hanters kļuva par kompānijas “Cree” līdzdibinātāju. Šis uzņēmums ražoja lampiņas, pusvadītājus un citus produktus. Hanters līdz 2005. gadam bija šī uzņēmuma ģenerāldirektors un padomes līdzpriekšsēdētājs. Tajā pat gadā viņš dibināja “LED Lighting Fixtures”, kas tika pārdota pirms trim gadiem.

2015. gadā Hanters kļuva par “KnowBio”, kas tika radīta ar mērķi izstrādāt ierīces dažādu slimību ārstēšanai. Uzņēmums, kas pašlaik ir piesaistījis 75 miljonu dolāru vērtas investīcijas, ir izveidojis meitaskompānijas katrai terapijas nozarei, un viena no šādām kompānijām ir “EmitBio”.

“EmitBio” tehnoloģija ir radusies uz uzņēmuma veikta pētījuma bāzes, kas stimulēja imūno reakciju ar dažādu frekvenču gaismas palīdzību, ko izstaro LED gaismas diodes.

Kad pasauli pārņēma Covid-19 pandēmija, “EmitBio” sāka eksperimentēt ar frekvencēm, kuras potenciāli varētu ietekmēt SARS-CoV-2 vīrusu, kas izprovocē saslimšanu. Uzņēmums izmantoja cilvēka plaušu audus, kas radīti laboratorijā.

Pirmie rezultāti bija cerīgi – tie parādīja, ka laboratorijas apstākļos LED gaisma tik tiešām var mazināt vīrusa koncentrāciju. Trešdien kompānija paziņoja, ka tās eksperimenti uzrādījuši 99% efektivitāti vīrusa Delta paveida iznīcināšanā. Vīruss no plaušu šūnām izzudis trīs dienas pēc inficēšanās, izmantojot ierīci piecas minūtes dienā.

“Mēs spējām izmantot to pašu tehnoloģiju pret Delta paveidu, tāpat arī izdevies sasniegt ļoti labus rezultātus pret Alfa, Beta un Gamma variantiem, kas ir iepriekšējās vīrusa mutācijas,” norāda “EmitBio” zinātniskā direktore Neita Stasko.

Tāpat kompānija sākusi izmēģināt ierīci ārpus laboratorijas, piedāvājot to brīvprātīgajiem. Nesen veiktā izmēģinājumā 31 cilvēks ar viegliem un mēreniem Covid simptomiem veica ārstēšanos ar LED ierīci divas reizes dienā pa piecām minūtēm. Ierīce izstaroja gaismu uz kakla aizmugurējo sieniņu. Pētījumā piedalījās arī “placebo” grupa – kontrolgrupa, kas tika “ārstēta” ar butaforisku ierīci.

Šī pētījuma rezultāti liecina, ka vīrusa koncentrācija, izmantojot LED ierīci, tik tiešām ir samazinājusies. Šiem pacientiem galvenie vīrusa simptomi pazuda aptuveni divas dienas ātrāk nekā kontrolgrupā esošajiem pacientiem. Savu pētījumu kompānija iesniedza zinātniskajam žurnālam recenzēšanai.

Stasko skaidro, ka uzņēmums redz divus veidus, ar kuriem ierīce var palīdzēt sasniegt labus rezultātus. Pirmkārt, gaisma noteiktā frekvencē iedarbojas tieši uz vīrusu un nedod tam iespēju vairoties. Otrkārt, gaismas frekvence provocē slāpekļa oksīda veidošanos, ko imūnsistēma izmanto dažādiem mērķiem, starp kuriem ir arī cīņa pret infekcijas slimībām. Ir veikti vairāki pētījumi, kuros ir pētīts slāpekļa oksīda potenciāls, ārstējot pacientus pret Covid.

“Šis mehānisms ir pelnījis uzticību un tas var palīdzēt atbrīvoties no vīrusa augšējos elpceļos. Iespējams, ka tieši tādēļ cilvēki pēc šīs iekārtas izmantošanas jutās labāk,” norāda Kalifornijas universitātes Infekcijas slimību un pasaules veselības aprūpes nodaļas priekšsēdētājs, doktors Deivijs Smits.

Smits nestrādā “EmitBio”, taču viņš ir pievērsis uzmanību kompānijas sniegtajiem datiem.

“Es domāju, ka šie dati ir pietiekami daudz, lai varētu veikt daudz lielāka mēroga pētījumu,” saka Smits.

Smitam gan ir vairāki jautājumi, piemēram, kā ir iespējams apturēt slimības attīstīšanos plaušās, ja gaisma līdz plaušām nenonāk?

“Tas, kas mums ir patiešām vajadzīgs, ir veids, kā apturēt slimības saasināšanos, lai cilvēkiem nebūtu vajadzības doties uz slimnīcu un viņi varētu palikt dzīvi. Lielākās problēmas rodas tad, kad vīruss nokļūst jau zemāk – plaušās,” uzsver Smits.

Tādēļ Smits pieļauj, ka “EmitBio” ierīce ļauj palīdzēt cilvēkiem, kas nesen ir kontaktējušies ar Covid-19 slimniekiem.

“Infekcija, kā likums, sākas augšējos elpceļos, tieši tādēļ šāda ierīce var lieti noderēt. Es uzskatu, ka tehnoloģija ir ļoti interesanta, taču ir nepieciešams veikt plašākus pētījumus,” norāda Smits.

Pašlaik “EmitBio” sadarbojas ar ASV Pārtikas produktu un medikamentu kontroles pārvaldi, lai viņu ražotā ierīce iegūtu atļauju izmantošanai ārkārtas situācijās. Pirms tam kompānijai jāiegūst zaļā gaisma no regulatora. Stasko uzsver, ka tam nepieciešams jauns pētījums un vairāk dati.

Tādēļ uzņēmums nesen sāka jaunu klīnisko pētījumu, taču šoreiz tiek plānots iesaistīt 120 cilvēkus ar viegliem un vidējiem vīrusa simptomiem lai redzētu, vai izdosies atkārtot iepriekšējos panākumus.

Ja šī ierīce pierādīs savu efektivitāti, Hanters cer, ka to varēs izmantot arī citu slimību ārstēšanā.

“Ir pamats cerēt, ka ierīce der visu respiratoro infekciju ārstēšanai, jo ar Covid mēs neapstāsimies. Esam pārliecināti, ka varam cīnīties arī ar gripu un citām slimībām,” tā Hanters.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu