Ja Norvēģijā nesāksies spēcīgas lietavas, ziemā par elektrību būs jāmaksā vairāk (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Somijas elektroenerģijas uzņēmuma “Fingrid” ģenerāldirektors Juki Rūsunens paziņojis, ka tuvākajos mēnešos Ziemeļeiropai ir jābūt gatavai vēl augstākām elektroenerģijas cenām, raksta “Postimees”.

Elektroenerģijas cenas biržā “Nord Pool” septembrī ir vēsturiski augstā līmenī, ņemot vērā aizvadīto vasaru, kas bija netipiski karsta un ar netipiski maz vēju. Kā raksta “Ilta-Sanomat”, tā kā ūdens rezerves Norvēģijas hidroelektrostacijās joprojām ir ļoti mazas, elektroenerģijas ražošanas apjoms var saglabāties zemā līmenī.

Ja rudenī Norvēģijā nokrišņu daudzums joprojām būs zems, tad patērētājiem būs jāgatavojas vēsturiski augstākajām cenām ziemas periodā.

“Tādēļ jātur īkšķi, lai tuvākajos mēnešos no Norvēģijas debesīm lītu daudz lietus,” sacīja Rūsunens aģentūrai STT.

Zems ūdens līmenis Norvēģijas hidroelektrostacijās nav vienīgais faktors, kas ietekmē elektroenerģijas cenu Ziemeļeiropas valstīs. Pēc Rūsunena vārdiem, cena aug arī augsto degvielas cenu, kā arī CO2 kvotu dēļ.

“Šie faktori rada elektroenerģijas cenu pieaugumu, it īpaši Centrāleiropā, kur degviela spēlē lielu lomu elektroenerģijas ražošanā. Tā kā Skandināvijas elektroenerģijas tirgus ir cieši saistīts ar Centrāleiropas tirgu, cenu izmaiņas noteikti būs jūtamas arī Ziemeļvalstu reģionā,” skaidro Somijas enerģētikas uzņēmuma vadītājs.

Pēc Rūsunena teiktā, Vācija pašlaik lemj, vai atteikties no kodolenerģijas, jo atteikšanās no šāda veida ražotās enerģijas būtiski var palielināt elektrības cenas. Rūsunens norāda, ka debates Vācijā pavada pārmērīgs ideālisms. “Mēs esam pieraduši, ka vācieši vienmēr ir saprātīgi un veic saprātīgas izvēles, taču tas nav noticis,” sacīja Rūsunens.

Lai izvairītos no lieliem elektroenerģijas rēķiniem, patērētājam ir jāpievērš uzmanība savām ierīcēm – it īpaši tām, kas patērē visvairāk enerģijas, piemēram, elektriskie sildītāji. Ja, piemēram, var samazināt sildītāja darbības laiku, tad tas diezgan efektīvi var ietekmēt arī elektrības rēķinu.

Tāpat patērētājiem būtiski pievērst uzmanību arī ierīcēm, kas, iespējams, ik dienas ir pieslēgtas elektrotīklam, patērē elektrību, lai gan patiesībā netiek izmantotas. Arī tas var sniegt zināmu elektroenerģijas ietaupījumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu