Ogres iedzīvotājai pērn elektrības rēķins bija 130 eiro, šogad - 509 eiro (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls.
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Aizvadītā gada novembrī Ogres iedzīvotājai Elenai par elektrību bija jāmaksā 130 eiro, taču šogad elektrības rēķins bijis 509 eiro apmērā. Lai arī Ogres iedzīvotāja norāda, ka šogad elektrību patērēja vairāk nekā pagājušajā gadā, tomēr rēķins esot pārāk liels, vēsta ziņu medija "Rus.Lsm" raidījums "Šovakar".

Elena dzīvo privātmājā ar vīru un diviem bērniem. Pirmajā stāvā atrodas viņas birojs un kosmētikas veikals, savukārt otrajā stāvā ir dzīvojamā zona. Kopā ap 100 kvadrātmetriem.

"Mums katrā istabā ir radiatori. Elektriskie, protams. Šeit mums ir robots putekļsūcējs, ko mēs izmantojam visu laiku. Šeit es gatavoju. Mēs izmantojam plīti katru dienu. Mūsu ūdens nāk no sūkņa, ko darbina arī elektrība. Tā kā mums ir dvīņi, tad ir jāmazgājas visai bieži," sacīja Elena.

Sieviete norāda, ka katls ir ieslēgts visu laiku. "Te mūsu veikalā, kur nāk pircēji, gaisma deg nepārtraukti. Mēs izmantojam visas A+ spuldzes.

Mēs vienmēr ziemā izmantojam grīdas apsildīšanu, kaut kur ap 20 grādiem, lai būtu ērti.

Mums viss ir uz elektrības. Pat kosmētikas produktu bildēšana – jāuzlādē akumulators, tā arī ir elektrība," viņa piebilda.

Elena secina, ka pērn izmantoja ap 1000 kilovatu, taču šogad ap 2000 kilovatu. "Pēc vecā tarifa cenai pērn bija jābūt 200 eiro. 13 centiem par kilovatu. Un šogad – jau 23 centi. Cena par kilovatu gadā ir par 10 centiem lielāka. Man ir aizdomas, ka nākamajā mēnesī rēķins būs vēl lielāks. Tā kā cenas mežonīgi aug," viņa sacīja.

Līdz šim ir bijuši priekšlikumi PVN samazināt no 21% līdz 5%. Ekonomikas ministrijas ieskatā, šādi būtu iespējams kompensēt straujo elektroenerģijas cenu kāpumu, taču 14. decembrī koalīcijas partneru sanāksmē šī iecere netika apstiprināta.

"Piedāvājām samazināt elektroenerģijas sadales izmaksas par 50%. Otrs bloks - samazinātas PVN likmes elektroenerģijai, dabasgāzei un koksnes kurināmajam apkurei.

Vienbalsīgs lēmums tika pieņemts tikai par elektroenerģijas sadales tarifiem," sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Šobrīd maksa par elektrības piegādi ar PVN ir četri eiro 93 centi par kilovatstundu.

Ministrs atgādināja, ka jau par 65% samazināts obligātā iepirkuma komponentes maksājums elektrības rēķinos, ieviests 20 eiro pabalsts ziemas mēnešos vakcinētajiem senioriem, kuri saņem vecuma pensijas, kā arī palielināts finansiālais atbalsts aizsargāto lietotāju kategorijā iekļautajām iedzīvotāju grupām.

Šonedēļ koalīcija lēmusi divu dienu laikā izstrādāt jaunu piedāvājumu, ko jaunnedēļ piedāvāt valdībai. Tas sevī ietvertu plašu atbalstu, kas saistās ar sadales tīkla tarifa samazināšanu līdz apkures sezonas beigām. Pēc viņa teiktā, tas atstātu pozitīvu iespaidu uz uzņēmējiem. Tāpat partneri vienojušies piemērot mājokļa valsts pabalstu lielākam saņēmēju lokam, paplašinot šī atbalsta saņēmēju noteikumus un apjomus.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu