Sievietes Latvijā nosauc galvenos faktorus dzimumu līdztiesības stiprināšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Saskaņā ar pārtikas ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmuma “Mars Latvia” aptaujas datiem*, lielākā daļa jeb 25% sieviešu Latvijā kā galveno faktoru, lai pilnvērtīgi varētu izmantotu savu potenciālu, nosaukušas atbalstu vecākiem, tai skaitā strādājošām māmiņām. Gandrīz tikpat daudz sieviešu norādījušas, ka būtiskas ir vienlīdzīgas karjeras iespējas kā sievietēm, tā vīriešiem. Ņemot vērā, ka uzņēmumiem ir liela nozīme dzimumu līdztiesības veicināšanā, “Mars” ir izstrādājis arī globālu pētījumu #HereToBeHeard, kurā piedalījās 10 000 sieviešu. Tā galvenos secinājumus uzņēmums izmantos, lai izstrādātu un īstenotu jaunas politikas un darbības dzimumu līdztiesības stiprināšanā.

Papildus atbalstam vecākiem, tai skaitā strādājošām māmiņām, ko norādīja 25% Latvijas sieviešu, un vienlīdzīgām karjeras iespējām, kas ir nozīmīgas 24% no 600 aptaujāto dalībnieču, tika minēti vēl 3 ļoti būtiski faktori, kas palīdzētu sievietēm pilnībā sasniegt savu potenciālu. Proti, 16% aptaujāto uzskatīja, ka būtisks ir darba un privātās dzīves līdzsvars, tikmēr 9% atzīmēja, ka viņām būtu svarīga garīgā un fiziskā labklājība. Gandrīz tikpat daudz sieviešu – 9%, atbildēja, ka sistemātiskas diskriminācijas un naidīgu dzimumu stereotipu apturēšana ir ļoti svarīga, lai sievietes pilnībā izmantotu savu potenciālu.

Ješima Ozēra, “Mars” tirgus direktore Baltijas valstīs norāda: “Covid-19 graujošā un nesamērīgā ietekme uz sievietēm ir atvirzījusi panākumus dzimumu līdztiesības veicināšanā par 100 gadiem**. Šī masveida talantu un potenciāla aizplūšana nozīmējusi gan traģisku zaudējumu, gan nenoliedzamu nepieciešamību pēc sociālās atbildības biznesa vidē, tā atgūstoties un radot sievietēm vairāk iespēju attīstīties. Apskatot vietējās aptaujas datus, ir skaidrs, ka sievietes dzīvē ieņem vairākas lomas, un viena no tām ir būt mātei. Tāpēc viņu kā vecāku un strādājošo māmiņu atbalsts ir svarīgs, lai varētu sasniegt savas profesionālās ambīcijas. Tas ir svarīgs punkts, kas jāņem vērā ne tikai uzņēmējiem Latvijā, bet arī valstij kopumā, stiprinot un attīstot esošo atbalsta politiku strādājošajiem vecākiem. Piemēram, “Mars” mēs piedāvājam elastīgu darba laiku un attālinātā darba iespējas, lai cilvēkiem nebūtu jāizvēlas starp karjeru un ģimeni.”

Šogad kompānija “Mars” uzsāka iniciatīvu #HereToBeHeard, kuras ietvaros tika veikts globāls pētījums. Tikai trīs mēnešu laikā 10 319 sievietes no 88 valstīm, tostarp Baltijas, iesaistījās pūļa balsošanas iniciatīvā, atbildot uz jautājumu: – Kas ir jāmaina, lai arvien vairāk sieviešu varētu pilnībā izmantot savu potenciālu? Pētījuma laikā viņas aicināja veikt sistēmiskas pārmaiņas, ko vēlas redzēt no saviem darba devējiem, valstu valdībām, kopienām un vīriešiem, lai nojauktu esošās barjeras.

Lai gūtu secinājumus, pētījuma veikšanā “Mars” sadarbojās ar zinātnieku komandu no Oksfordas Universitātes Saidas Biznesa skolas un citiem kvalitatīvo pētījumu analītiķiem, analizējot sieviešu iesniegtās atbildes. Apvienojot mašīnmācīšanās un tīkla analīzi, Oksfordas komanda sagrupēja 8 tēmās, kuras sievietes pieminēja visbiežāk. TOP 5 pozīcijās iekļuva: sistemātiskas diskriminācijas un naidīgu dzimumu stereotipu apturēšana, zināšanu palielināšana par dzimumu līdztiesību, vienlīdzīgas karjeras iespējas, lielāka loma lēmumu pieņemšanā, vecākiem paredzēts atbalsts un lielāks darba un privātās dzīves līdzsvars.

"Galvenie globālā pētījuma secinājumi un ekspertu ieteikumi tiks izmantoti ne tikai “Mars” nākamajiem soļiem dzimumu līdztiesības veicināšanā - tie tiks nodoti arī dažādām iesaistītajām pusēm un līdzīgiem uzņēmumiem, tā palielinot iespējas pārvarēt šķēršļus, ar kuriem sievietes saskaras sava potenciāla pilnīgā izmantošanā. Latvijā veiktajā aptaujā mēs redzam, ka sievietes “atbalstu vecākiem” vērtē visaugstāk nekā citur pasaulē, un tas, protams, ir jāņem vērā, vienlaikus paturot prātā, ka problēma kopumā ir jārisina plašā mērogā. Problēmas, ar kurām saskaras sievietes, un “stikla griesti”, kas ierobežo viņu iespējas profesionālajā attīstībā, ir līdzīgi visā pasaulē, neatkarīgi no viņu atrašanās vietas, rases, vecuma, seksualitātes, reliģijas utt. Tāpēc ir svarīgi koncentrēties uz problēmas risināšanu globālā mērogā, tajā pašā laikā neaizmirstot arī sieviešu vajadzības vietējā līmenī,” saka J. Ozēra.

Turpinot darbu, lai veicinātu dzimumu līdztiesību, turpmāk “Mars” izmantos #HereToBeHeard pētījuma sniegtos rezultātus, kas ietver arī vairāk nekā 1200 kompānijas darbinieču viedokli, lai izstrādātu un īstenotu jaunas politikas un darbības dzimumu līdztiesības platformā “Mars Full Potential”, kas darbību uzsāka 2020. gadā. Kopš tā laika “Mars” jau ir veicis virkni soļu, veicinot sieviešu iespējas uzņēmuma darbavietās, kopienās un tirgū kopumā.

Kompānija nodrošina vienlīdzīgu atalgojumu visiem tās 133 000 darbinieku, kur puse ir sievietes. Līdztekus tam, “Mars” ir izvirzījis mērķi sasniegt 100% dzimumu līdzsvaru vadības līmeņa komandās.*** Jau platformas darbības pirmajā gadā kompānija guva ievērojamus panākumus, palielinot dzimumu līdzsvaru vadības līmeņa komandās no 43% līdz 50%. Piemēram, Baltijas valstīs, “Mars” komandās 56% darbinieku ir sievietes un 44% - vīrieši. Un, kas ir interesanti, 41% sieviešu strādā pārdošanas jomā, kas tradicionāli uzņēmumos tiek uzskatīta par “vīriešu profesiju”.


* “Mars Latvia” aptauja tika veikta 2021.gada novembrī sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat Latvia”. Šajā aptaujā piedalījās vairāk nekā 600 Latvijā dzīvojošas un ekonomiski aktīvas sievietes.

** https://www.weforum.org/agenda/2021/04/136-years-is-the-estimated-journey-time-to-gender-equality/

*** Dzimuma līdzsvars ir definēts kā 40–60% jebkura dzimuma pārstāvju vadības līmeņa komandās, kur strādā 5 vai vairāk cilvēku.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu