Visā pasaulē gaidāms apelsīnu sulas cenu kāpums (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Citrusaugu slimība un sliktie laikapstākļi ir ievērojami samazinājuši apelsīnu pieejamību ASV un citur pasaulē, tikmēr pieprasījums pēc apelsīnu sulas pandēmijas laikā ir būtiski pieaudzis, līdz ar to – jārēķinās arī ar apelsīnu sulas cenas pieaugumu, ziņo CNN.

Tiek norādīts, ka apelsīnu sula jau pašlaik maksā vairāk nekā pirms pandēmijas un, visticamāk, cenas turpinās kāpt – saldētās apelsīnu sulas nākotnes līgumi finanšu tirgos ir pieauguši par vairāk nekā 50%, un otrdien vien kāpums bijis mērāms piecos procentos.

“Mēs redzam klasisku pieprasījuma un piedāvājuma nesamērīgumu,” saka “Hackett Financial Advisors” prezidents Šons Hakets. Tieši tāpēc apelsīnu sulai gaidāms būtisks cenu pieaugums visā pasaulē.

Apelsīnu sulas cenas kāpums ir tikai viena no jomām, kurā jārēķinās ar izmaksu pieaugumu. Visā pasaulē inflācija sasniegusi pēdējās desmitgadēs augstāko rādītāju. ASV inflācija pērn sasniegusi augstāko rādītāju kopš 1982. gada.

Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka Floridā apelsīnu raža šogad būs neparasti maza, sasniedzot zemākos rādītājus kopš 1944.-45. gada sezonas.

“Floridā citrusaugļu raža būs zemākā kopš Otrā pasaules kara laikiem. Pat pirms dažiem gadiem, kad štatā plosījās viesuļvētra Irma, raža bija lielāka,” sacīja “J Ganes Consulting” prezidente Džudita Geinsa.

Viņa norāda, ka citrusaugļu raža samazinās gadu no gada, taču šogad problēmas sagādā arī citrusaugu slimība, kā rezultātā augļi ir mazāki un no katra koka ievāc mazāk augļu. Mazāki augļi, likumsakarīgi, ierobežo arī apelsīnu sulas ražošanas apjomus. Līdz ar to pārstrādātājiem ir jāiepērk vairāk augļu, lai izspiestu to pašu apjomu sulas, ko iepriekš, tādējādi gala cena pieaug. Tā gan nav problēma tikai Floridā.

“Brazīlijā bija vērojams tāds sausums, kāds vēl iepriekš nebija pieredzēts. Tā rezultātā ir samazinājušās apelsīnu ražas, un arī šeit jārēķinās ar apelsīnu sulas ražošanas apjomu samazinājumu,” norāda Hakets.

Tikmēr pieprasījums pēc apelsīnu sulas piedzīvo “renesansi” - Hakets norāda, ka pirms pandēmijas pieprasījums pēc apelsīnu sulas kritās 20 gadus pēc kārtas, taču tagad tas ir mainījies.

“Patērētājiem mainās idejas par to, kā veselīgāk dzīvot, un apelsīnu sula ir viens no faktoriem, kas var veicināt veselību. Iepriekš daudzi amerikāņi pārtrauca ēst brokastis mājās, kurās apelsīnu sula bija svarīgs elements. Tomēr pandēmijas laikā daudzi atgriezās pie vecajiem paradumiem, un citi sāka arī jaunus uztura paradumus, kuros vieta ir arī apelsīnu sulai,” uzsver Hakets.

“Mēs joprojām redzam, ka pieprasījums pēc apelsīnu sulas ir krietni augstāks nekā 2019. gadā. Pieprasījums ir liels, taču piedāvājums un pieejamie resursi diemžēl tam nespēj tikt līdzi,” tā Hakets.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu