Mārtiņš Markovs – mūzika nekustamo īpašumu pārdošanas biznesā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: user

Mūsu dzīve no filozofijas viedokļa, – radīšana un attīstība.

Apturēt šo procesu nedrīkst ne pārsteigumi, ne jauni izaicinājumi, kurus gūstam nepārtraukti. Jo, tas kā mēs reaģējam uz mainīgo situāciju arī nosaka mūsu būtību – cik esam vērti realitātē. Tas attiecas uz visām dzīves sfērām, ieskaitot nekustamo īpašumu nozari. Ja kāds no dzīvokļu, māju, zemes gabalu vai komerciālo objektu īpašniekiem vēlas saņemt kvalitatīvu nekustamā īpašuma pārdošanas aģenta pakalpojumu, esmu gatavs to sniegt!

Mārtiņš Markovs, SIA Markov Real Estate īpašnieks

Būsim pazīstami. Mana iepazīšanās ar nekustamo īpašumu bija spiests solis, bet rezultātā, tas kļuvis par laimīgām pārmaiņām manā dzīvē. No bērnības sevi gatavoju citam ceļam: mācījos Madonas Mūzikas skolā klarnetes klasē, pēc tam Jelgavas Mūzikas vidusskolā, kur apguvu klarnetes spēles pasniedzēja un orķestra diriģenta profesiju. Izdevās arī studēt Rīgas Pedagoģijas augstskolā. Nespēju sevi iedomāties bez klasiskās mūzikas. Viss, ar ko nodarbojās, patika, tai skaitā arī tas, ka pasniedzēju prombūtnes brīžos, man 19 gadus jaunam, uzticēja apmācīt spēlēt klarnetei arī citus bērnus mūzikas skolā.

Tomēr trešajā gadu desmitā manā dzīvē notika nopietnas pārmaiņas: veselības apstākļu dēļ man nācās pielikt punktu muzikālai karjerai. Radās jautājums par jauna ceļa izvēli, kuru izdarīju par labu nekustamā īpašuma sfērai. Izbadējies pēc jaunām zināšanām, sāku apgūt nepazīstamās profesijas pamatus. Muzikālā pagātne tam bija kā atbalsts. Pateicoties desmitgadei mūzikā es apguvu kārtību, disciplīnu, uzcītību (ikdienas nodarbības klarnetes spēlē varēja ilgt līdz pat 8 stundām) un prasmi visu paveikt līdz loģiskam nobeigumam. No pirmavotiem zināju, ka pozitīvs rezultāts ir smaga darba rezultāts.

Foto: Publicitātes foto

Ne tikai Latvijā. No malas kādam var likties, ka nekustamā īpašuma pārdošanas aģenta darbā nav nekā sarežģīta. Patiesībā šīs profesija ir: a) reputācija, b) plaša redzesloka, visdažādāko zināšanu un labas pieredzes esamība. Labam nekustamā īpašuma aģentam nevar būt neatrisināmi uzdevumi vai izaicinājumi, kurus viņš nepieņemtu! Vadoties pēc šīs noteikuma, man izdevās vadīt pārdošanas projektus ne tikai Latvijas nekustamo īpašuma tirgū, bet arī Krievijā, Ukrainā, Ēģiptē, Bulgārijā un Gruzijā. Veicinot labus darba rezultātus, sadarbojos arī ar apbūvētājiem. Krievijā, izņemot brokera pakalpojumu sniegšanu un uzņēmuma filiāles vadīšanu, vadīju arī nekustamo īpašumu izstāžu organizācijas procesu, biju darbaudzinātājs–pedagogs jaunajiem speciālistiem. Lepojos ar to, ka viena no manām audzēknēm šobrīd ir uzņēmuma īpašniece, kura vada nekustamā īpašuma darījumus Taizemē.

Par savas ārzemju karjeras augstāko pilotāžu uzskatu Bulgārijas dzīvojamā kompleksa dzīvokļu pārdošanu trīs desmitiem klientu – Krievijas pilsoņiem, atrodoties Maskavā. Kaut gan attālināti, tomēr ļoti iedziļinājos dzīvokļu kompleksa detaļās, izpētīju esošo apvidu internetā, izjutu katra apartamenta plusus un mīnusus, pratu viegli nodot šo informāciju potenciālajiem pircējiem, tā arī nekad nebūdams Bulgārijā un neredzējis projektus uz vietas. Attiecības ar viņiem veidoju, balstoties uz savstarpējo sapratni un godīgumu. Prakse pierāda: citu sadarbības variantu ar klientiem nevar būt. Tikai uzticamas attiecības un darbs tava sniegtā pakalpojuma pasūtītāja pusē ļauj cerēt, ka noslēdzot darījumu ar tavu līdzdalību, klienti paliks apmierināti un turpmāk arī citiem rekomendēs tevi kā izcilu speciālistu. Virzot dzīvokļu pārdošanas darījumus jaunajos projektos, ļoti svarīgi ir izvēlēties pareizu un atbildīgu apbūvētāju, ar labu reputāciju. Tas pats Bulgārijas uzņēmums, kura dzīvokļus tirgoju Melnās jūras piekrastē, būvē jaunbūves arī šodien.

Bezkontakta variants. Mana profesionālā karjera iekļauj sevī darba pieredzi divos Latvijas uzņēmumos: TJ Realty un Hiponia. Pēdējā uzņēmumā bija apkopots Latvijas Hipotēkas un zemes bankas hipotekāru parādnieku objektu portfelis. Hiponia veicināju dzīvojamās un komerciālās nozīmes objektu tirdzniecību. Tā perioda labākais rezultāts – uzreiz dažādu nekustamo īpašumu objektu pārdošanas 25 līgumu noslēgšana viena mēneša laikā. Tomēr jau gandrīz pusotru desmitgadi es strādāju patstāvīgi ar savu biznesu nekustamo īpašumu sfērā - ar sava uzņēmuma zīmolu: šobrīd tas ir Markov Real Estate. Pielāgojoties klienta vajadzībām, nepieciešamības gadījumā, es strādāju ar visiem tirgus segmentiem. Tikmēr viena no visiemīļotākajām un tuvākajām paliek dzīvokļu pārdošana jaunajos projektos, ko vadu noslēdzot ekskluzīvu darījuma līgumu. Tā nu sanācis, ka divi visspilgtākie pēdējo gadu piemēri – sadarbība ar jaunbūvju, kuras tirgoja citi, īpašniekiem. Mani uzaicināja noslēgts pārdošanas procesu. Tā notika Jūrmalas kompleksā Grīšļu ielā 5, kurā, līdz manai atnākšanai, nīkuļojošā situācija nebija mainījusies gandrīz piecus gadus un kurā tukši stāvēja apmēram pusotrs desmits dzīvokļu. Tā bija arī galvaspilsētas kompleksā Ā.Čaka ielā 134, pievienoties kuram aicināja tā īpašnieki pēc manu klientu rekomendācijas. Šajā jaunbūvē bija nepārdoti vairāk kā divdesmit visplašākie un dārgākie dzīvokļi. Rezultāts abos gadījumos izrādījās vienāds – viss bija operatīvi realizēts.

Komplekss pakalpojums. Nesākšu apgalvot, ka man ir kāds slepens paņēmiens vai īpaša spēja sekmēt pārdošanas procesu. Manas metodikas būtība darījuma visu pušu nodrošināšana ar kompleksu pakalpojumu. Tas ietver ne tikai pareizu objekta pozicionēšanu un reklamēšanu, tirgus cenu veidošanu, bet arī pilnīgu darījuma atbalstu, visu juridisko jautājumu risināšanu, palīdzību objekta novērtējumā, hipotekārās kreditēšanas saņemšanu. Pēdējais apstāklis ir svarīgs, ņemot vērā, ka vairāk kā 80% darījumu notiek, piesaistot hipotekāros kredītus, bet daļai Latvijas iedzīvotāju ir trūkumi finanšu pratības sfērā. Pēdējā gada laikā ne reizi un ne divas saskāros ar to, ka klienti nezina par valsts garantijām, kuras Altum programmas ietvaros, pērkot vienīgo mājokli, var saņemt ģimenes ar bērniem vai jaunie speciālisti. Vai arī nezina, ja algas konts ir vienā bankā, pavisam mierīgi var iesniegt pieteikumu un saņemt hipotekāro kredītu citā finanšu iestādē, ja tā piedāvā daudz izdevīgākus nosacījumus. Noformējot hipotekāros kredītus svarīgs ir personīgais kontakts ar profesionāliem banku menedžeriem. Tas ir vēl viens bonuss, kuru piedāvāju saviem klientiem – dibinātas un ar gadiem izveidotas darījuma attiecības ar Latvijas visu lielāko banku hipotekāro nodaļu un nebanku sektora speciālistiem. Tāda pieeja ļauj risināt problēmas ar darījumu finansēšanu, pat ja saņemti atteikumi vairākās bankās.

Es ievēroju sirsnīgas attiecības ar dažādu sfēru speciālistiem, kas tieši saistīti ar nekustamo īpašumu nozari: notāriem, celtniekiem, projektētājiem, arhitektiem, kas nodarbojas ar dzīvokļu projektu saskaņošanu un pārprojektēšanu. Sazinoties ar viņiem, vienmēr esmu drošs par viņu paveiktā darba kvalitāti.

Ekskluzīvais līgums. Noslēdzot līgumus par savu pakalpojumu sniegšanu, priekšroku dodu to tomēr darīt uz ekskluzīva pamata. Īpaši gadījumā ar dzīvokļu tirdzniecību jaunbūvēs. Turklāt attiecībā uz man uzticētiem objektiem palieku atvērts arī citiem uzņēmumiem, esmu gatavs dalīties ar komisijas maksām. Tā ir normāla prakse. Tiesa, projektā A.Čaka ielā 134, klientiem bija daudz citu aģentu, kas izrādīja potenciālajiem klientiem dzīvokļus, tomēr realizētos darījumos šīs tikšanās nepārauga. Visi reālie pircēji nāca pa tiešo. Iespējams, tas notika tāpēc, ka pārdošanas menedžeris, veicot darbu vairāk pievērsās nevis pašai pārdošanai un klienta vajadzībām, bet komisijas maksai. Bet pārdošanas ekskluzīvais līgums tieši otrādi motivē aģentu turēties pie projekta un censties realizēt to līdz galam.

Mazāk bet kvalitatīvi. Latvijā redzu kolēģus – nekustamā īpašuma aģentus, kuri, ja spriež pēc sludinājumiem internetā, nodarbojas ar simtiem objektu vienlaicīgi. Man liekas, ka viena cilvēka pārdodamo nekustamā īpašuma objektu skaits nedrīkst pārsniegt piecdesmit. Tikai šajā gadījumā var cerēt uz to, ka aģents patiešām varēs kvalitatīvi strādāt un realizēt objektu. Dzīšanās pēc daudzuma nav tas pats, kas labi padarīta un līdz galam izdarīta darba rezultāts. Klientam ir jāsaprot un jājūt, ka viņa nekustamais īpašums patiešām ir vērtīgs arī aģenta acīs, nevis atrodas saraksta beigās ar simtiem citu pozīciju.

Nekustamā īpašuma īpašniekiem vienmēr iesaku ieklausīties tirgus profesionālo spēlētāju rekomendācijās, kuri iedziļinās visās viņu piedāvāto nekustamo īpašumu detaļās to realizācijai un cenšas objektīvi novērtēt to labās un sliktās puses. Nesen pārdošanai saņēmu objektu portfeli, kurus nevarēja pārdot citi aģenti. Sākotnējā iepazīšanās ar priekšlikumu vēdināja uz domu: bet kā vispār tos varēja tirgot, ja nav sakārtoti dokumenti? Tāpēc sākotnēji nācās ķerties klāt tieši šī jautājuma nokārtošanai.

Runājot par Latvijas nekustamo īpašuma tirgu, vēlos uzsvērt, ka tas ir augošs. To izsekot var visos segmentos. Vēl pirms pusotra vai diviem gadiem darījumi notika tad, kad pieprasītā cena bija tuvai tai, kas figurē tirgojamā objekta vērtējumā, taču šobrīd cilvēki iegādājas sev saistošus nekustamos īpašumus par 10–12% dārgāk salīdzinājumā ar summu, kas parādās vērtējumā. Tajā pat laikā nav vērts fantazēt, ka pēc dzīvokļiem ar novērtējumu, pieņemsim, 100 000 eiro, izveidosies gatavo pircēju rindas par 130 000 eiro. Pieprasījums labs, saprātīgs, bet bez ažiotāžas. No Latvijas nekustamā īpašuma tirgus veselības viedokļa – tas ir lieliski.

Saprātīga pieeja. 2022.gadā sagaidu nekustamā īpašuma cenu pieauguma turpināšanos vairums Latvijas galvaspilsētas un tās apkārtnes tirgus segmentos. Plus, visticamāk, tiks izteikts ar vienu ciparu. Dzīvokļa vidējā vērtība Rīgas mikrorajonu jaunajos projektos var tuvoties 2200–2300 eiro par kvadrātmetru. Ceru, ka šogad turpināsies augt nekustamā īpašuma tirgus aģenta profesijas prestižs. Mums Latvijā turpina iedzīvoties rietumu modelis, kurā gan pārdevēji, gan pircēji dod priekšroku darījumiem ar nekustamo īpašumu piesaistīt profesionāļus. Uzticēt viņiem šo procesu! Un pats galvenais prasme atrast un atpazīt šo nozares profesionāli!

Martins Markovs

25898888

markovreal.lv

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu