TVNET kara reportieris Jānis Vingris: ukraiņiem ir apbrīnojams cīņasspars un ticība tam, ka Ukraina uzvarēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vingris.
Jānis Vingris. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Veidojot reportāžas no Ukrainas, nepameta sajūta, ka Dāmokla zobens karājas virs galvas, tā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja TVNET žurnālists un režisors Jānis Vingris, kurš nesen kā atbrauca no Ukrainas, kur speciāli portālam TVNET veidoja sižetus par kara skartajām teritorijām.

Atgādinām, ka Jānis Vingris ir TVNET kara reportieris, kas atgriezies no Ukrainas. Viņš ir bijis Ukrainas karstajos punktos, kā arī kopā ar bēgļiem evakuējies no kara skartās Ukrainas. Šeit var izlasīt viņa stāstus no Ukrainas. Vingris ir kara reportieris ar lielu pieredzi - bijis gan Sīrijā, gan Kalnu Karabahā, kā arī Ukrainā Krimas okupācijas laikā. 2015. gadā viņš gar frontes līniju Donbasā kopā ar brīvprātīgajiem Ukrainas aizstāvjiem veidoja dokumentālo filmu par Krievijas vesto karu.

Kā raidījumā pastāstīja Vingris, viņš vairāk uzturējās Kijivā un tās apkārtnē. Ukrainas galvaspilsētā viņš bija gan pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, gan arī pēc tam.

"Bīstamībai ir dažādas pakāpes, viss atkarīgs no tā, kur tu atrodies. Kijivu pašlaik varu nosaukt par sirreālu vietu, kur pašlaik atrasties. Pilnīgi tukša pilsēta. Vien pašā centrā un guļamrajonos ir mazliet savādāki stāsti, tur ir cilvēki, kas nav devušies prom. Kijivas centrā ir miers. Jā, protams, ir trauksmes sirēnas, diversantu uzbrukuma draudi, kā arī tā klātesošā sajūta, ka tas Dāmokla zobens karājas virs galvas," sacīja Vingris.

Viņš norādīja, ka pilnīgi cita aina paveras, tuvojoties ziemeļiem, piemēram, Irpiņai un Bučai. "Tur ir bīstami," norādīja TVNET žurnālists. Kā atgādināja Vingris, pie Irpiņas tilta notika Krievijas spēku uzbrukums žurnālistam no ASV, kurš gāja bojā. Atgādinām, ka 13. martā Irpiņā pie Kijivas nogalināts laikraksta "New York Times" žurnālists, savukārt šīs nedēļas sākumā Ukrainā nogalināti ASV telekanāla "Fox News" operators un ukraiņu žurnāliste. Kā vēstījām 15. martā - Ukrainā kopš Krievijas iebrukuma sākuma nogalināti vismaz trīs žurnālisti un vismaz 35 ievainoti.

Vaicāts par to, kādas bija iekšējās sajūtas, esot Ukrainā pirms kara un kara laikā, viņš vēlreiz uzsvēra, ka ir absolūti sirreāla sajūta.

"Kijiva ir tā nocietinājusies, ka man kā žurnālistam ir jautājums: kā šo pilsētu vispār ir iespējams ieņemt?"

Te nav runa tikai par armiju vai policiju, bet arī par milzīgo civiliedzīvotāju ieguldījumu pilsētas aizsardzībā. Nav jau tikai armijas būvētie blokposteņi, bet arī iedzīvotāju, kuru būvniecībā tika izmantoti visi iespējamie materiāli - nozāģēti koki, laternas, ledusskapji, sadzītas vecas automašīnas, prettanku eži, milzīgs daudzums Molotova kokteiļu," stāstīja Vingris.

"Man bija sajūta, ka Molotova kokteiļus gatavo katrā pagrabā, katrā garāžā

Iedzīvotāji zināja, kādas sastāvdaļas jāpievieno, lai tos uztaisītu," stāstīja TVNET žurnālists. Viņš neslēpa savu izbrīnu, ka viņu pārsteigusi "kolektīvā zināšanu bāze" par to, kā, piemēram gatavot šos Molotova kokteiļus. "Kā var tik daudzi cilvēki, kas nav pat ar militārajām lietām saistīti, dabūt to visu gatavu?"

"Ir tie, kas ir gatavi cīnīties. Un tādu ir ļoti daudz - gan vīrieši, gan sievietes, kas tur palikuši. Viņiem ir apbrīnojams cīņasspars un ticība tam, ka Ukraina uzvarēs. Es domāju, ka par to nešaubās neviens vien," pauda TVNET žurnālists. "Protams, ir arī tādi, kas vilka evakuāciju līdz pēdējām nedēļām. Par to man ir pārsteigums. (..) Man bija pārsteigums, ka tajā brīdī, kad patiešām "ūdens smeļas" mutē, - ir tādi, kas šajā brīdī ar bērniem ir izdomājuši beidzot mukt. Tas man īsti līdz galam nav saprotams. To varēja darīt ātrāk."

Interviju ar TVNET žurnālistu Vingri skaties šeit:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu