Sarūsējušiem priekšmetiem piešķirt "otru elpu". Ekspertu padomi, kā efektīvi atjaunot metāla virsmas

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Teju ikvienam savā dzīvesvietā ir pieejams kāds priekšmets ar metāla virsmu. Tomēr, lai uzturētu šos priekšmetus labā kvalitātē, tos nepieciešams kādā brīdī atjaunot. Metāla virsmu atjaunošanā ir vairāki būtiski vērā ņemami faktori un padomi, ar tiem iepazīstina zīmola "Hammerite" eksperti.

Kādi metāla priekšmeti un virsmas visbiežāk ir sastopamas dzīvokļos un privātmājās?

Dzīvokļos visbiežāk ir sastopamas metāla apkures caurules un radiatori, dzīvokļa ārdurvis, durvju eņģes un durvju rokturi, margas un norobežojumi balkoniem, metāla kāpnes, dažādi interjera elementi no metāla un citi priekšmeti.

Privātmājās, tāpat kā dzīvokļos, ir sastopami tieši tādi paši priekšmeti. Tā kā privātmājām ir arī pieguļošā teritorija, tad var apstrādāt arī metāla dārza mēbeles, garāžu un mājokļu metāla durvis, metāla vārtus un ēku notekcaurules un teknes, no metāla izgatavotu bērnu rotaļlaukumu inventāru, dažādas metāla tvertnes un ēkas apdares elementus un citus priekšmetus.

Kādas ir biežākās problēmas metāla virsmu apstrādē un ar ko saskaras dzīvokļu/māju īpašnieki?

Detaļas, kas ir no metāla, laika gaitā var sarūsēt, tādēļ tām ir nepieciešama atbilstoša kopšana.

Pirmkārt, viena no biežākajām problēmām ir tā, ka pirms metāla aizsargkrāsas izmantošanas nav kārtīgi veikti virsmas sagatavošanas darbi - no apstrādājamās metāla virsmas nav noņemta liekā atdalījusies rūsas un krāsas kārta, nav apstrādāta virsma ar rūsas pārveidotāju, nav izlasīta produkta lietošanas instrukcija. Gala rezultātā krāsotais pārklājums nav izdevies tāds, kā plānots.

Otrkārt, bieži vien netiek pievērsta uzmanība, ka metāls, kas jākrāso, ir krāsainais, kuram pirms virsmas pārklāšanas ir nepieciešama speciāla gruntskrāsa.

Piemēram, ļoti bieži dzīvokļos, krāsojot radiatorus, visas caurules, kas savienotas ar radiatoru, ir no vara. Lai tās pārklātu ar "Hammerite" krāsu, pirms krāsas ir nepieciešama minētā speciālā metālu grunts.

Treškārt, ļoti bieži problēmas rada nepareiza krāsošanas veida izvēle konkrētajam gadījumam (ota, rullis, izsmidzinātājs) un neatbilstoši apstākļi, lai veiktu krāsošanu.

Tādēļ krāsošanas darbiem ir iepriekš jāsagatavojas – jāsarūpē nepieciešamie rīki un materiāli. Sākotnēji ir jāapklāj virsmas, kuras nav paredzēts krāsot. Ja krāsojamais objekts atrodas ārā, ir ieteicams arī apskatīties laika prognozi pirms krāsošanas darbu veikšanas.

Pretējā gadījumā, piemēram, pēc stundas var uznākt lietus un sabojāt neizžuvušo nokrāsoto virsmu. Vai tieši otrādi – nav ieteicams krāsot dienā, kad ir stipra saule un spēcīgs karstums; tas liks krāsai pārāk ātri žūt, kā rezultātā var ciest aizsargkrāsas pārklājums.

Ar ko būtu jāsāk, ja sarūsējis kāds metāla priekšmets mājā?

  • Vispirms būtu rūpīgi jāapskata sarūsējušais priekšmets - jāsaprot, cik lieli ir rūsas bojājumi, vai priekšmetu ir iespējams atjaunot, no kāda metāla ir šis priekšmets un kāds ir vēlamais galarezultāts.
  • Jāveic vecā pārklājuma maksimāla attīrīšana - liekās rūsas kārtas noņemšana. Ja tiek lietots rūsas noņēmējs vai gruntskrāsa, tad jāievēro šo produktu žūšanas/darbības laiki.
  • Jāpārklāj ar izvēlēto "Hammerite" aizsarglīdzekli.

Pirmā palīdzība metāla apstrādē, ja sarūsējusi vanna vai izlietne

  • Būtu rūpīgi jāapskata sarūsējusī vanna vai izlietne no abām pusēm un rūpīgi jānovērtē, cik ļoti rūsa ir ietekmējusi priekšmetu.
  • Būtu jānoņem liekā rūsas kārta un jāapstrādā ar rūsas pārveidotāju. Pēc tam jāgruntē ar pretkorozijas grunti.
  • Kad veikti visi priekšdarbi, vannas vai izlietnes ārējo virsmu var krāsot ar "Hammerite" aizsargkrāsu, piemeklējot sev tīkamāko toni – jaunums Latvijas tirgū ir krāsa metāla virsmām "Hammerite Smooth", kuru var ietonēt vairāk nekā 2000 toņos, tādā veidā pielāgojot metāla priekšmetus telpas interjera dizainam.

 

Kāpēc uzreiz nedrīkst priekšmetu krāsot? Kāpēc sākotnēji virsma ir jāsagatavo un jāgruntē?

Lai krāsošanas process būtu sekmīgs, izšķiroša nozīme ir metāla virsmas rūpīgai iepriekšējai pārbaudei un apstrādei pirms krāsošanas.

Eksperti norāda - ja krāsojamais priekšmets ir atradies intensīvā lietošanā ilgu laiku, tas noteikti ir netīrs, iespējams, arī taukains un eļļains.

Ja metāla priekšmets atrodas ārā, uz tā var būt izveidojušies arī dažādi mikroorganismi - sūnas, aļģes, nosēdumi no gaisa piesārņojuma un auto izplūdes gāzēm un citi.

Ja virsma ir netīra un taukaina, tad krāsa var arī nepielipt kā paredzēts. Tādēļ, ja ir vēlme iegūt lieliski apstrādātu virsmu, skaistu rezultātu un ilglaicīgu kalpošanu, ir nepieciešama atbilstoša virsmas sagatavošana pirms krāsošanas:

  • Krāsojamai virsmai jābūt sausai un attīrītai no taukiem, eļļas, netīrumiem un rūsas. Ideālā gadījumā apstrādājamā virsma jānotīra ar atšķaidītāju, pēc tam kārtīgi jānoskalo ar tīru ūdeni un pirms krāsošanas tai jāļauj nožūt. Netīrumu noņemšanai var lietot augstspiediena mazgāšanu.
  • Uz virsmas esošā atlobījusies iepriekšējās krāsas kārta vai atdalījusies rūsa jānoņem ar skrāpi, tērauda suku vai izmantojot tīrīšanu ar smilšstrūklas aparātu. Virsmas sagatavošanas darbu apjoms ir atkarīgs no tā, cik lieli rūsas bojājumi ir nodarīti metālam, kuru ir paredzēts krāsot. Tādēļ pirms darbu sākšanas ir rūpīgi jāapskata krāsojamā virsma un jāsaprot, cik lieli sagatavošanās darbi ir nepieciešami.
  • Lai iegūtu vislabāko rezultātu, pēc atdalījušās rūsas noņemšanas tērauda virsma jāapstrādā ar rūsas pārveidotāju "Hammerite Kurust".
  • Virsma, kas iepriekš ir bijusi krāsota ar spīdīgu krāsu, vienmērīgi jānoslīpē un jānomatē, lai nodrošinātu labāku pielipšanu. Gludai metāla virsmai jāpiešķir raupja struktūra ar smilšpapīra palīdzību, taču pēc slīpēšanas jānotīra slīpēšanas putekļi.

 

Vai gruntēšana nepieciešama visos metāla atjaunošanas gadījumos? Vai arī tas nepieciešams tikai atsevišķiem priekšmetiem?

Ja paredzēts krāsot parastu melno metālu, kas ir "Hammerite" krāsu lietojuma standarta gadījums, tad gruntskrāsa nav obligāta, jo "Hammerite" produkti ir paredzēti krāsošanai uz iepriekš sagatavota - no rūsas attīrīta melnā metāla, neizmantojot gruntskrāsu.

Bet, ja nepieciešams krāsot, piemēram, nerūsošā tērauda virsmas, galvanizētas un krāsaino metālu (varš, alumīnijs, kapars un citi) virsmas, tad virsmas pirms pārklāšanas ar "Hammerite" aizsarglīdzekli ir obligāti jānogruntē ar gruntskrāsu speciāliem metāliem.

Kādi ir metāla atjaunošanas, gruntēšanas un krāsošanas pamatnosacījumi, kas būtu jāievēro, veicot remontu pašrocīgi?

Pirmkārt, nepieciešamas sagatavot virsmu. Virsmas sagatavošanas ietvaros jānodrošina atbilstoša virsmas pirmapstrāde.

Otrkārt, ir nepieciešama gruntēšana. Apstrādājot virsmu, būtu jāsaprot, no kāda metāla ir apstrādājamais objekts. No iegūtās atbildes var secināt, vai ir nepieciešams apstrādājamo virsmu obligāti gruntēt (krāsainie metāli) vai var iztikt ar atbilstošu pirmapstrādi un pārklāšanu ar "Hammerite" krāsu (melnie metāli).

Treškārt, viens no svarīgākajiem ieteikumiem ir izvēlēties krāsošanai atbilstošus laika apstākļus un temperatūru. Visā krāsas uzklāšanas un žūšanas laikā gaisa un virsmas temperatūrai jābūt +5…35 °C (ieteicams +18±2 °C), relatīvajam gaisa mitrumam <80%.

Jāizvairās no krāsošanas vējainā laikā, kā arī tad, ja tieši uz virsmas krīt saules stari, jo šķīdinātāja pārāk intensīvas iztvaikošanas dēļ uz virsmas var veidoties nevienmērīga un nekvalitatīva krāsas plēve.

Krāsošanas pamatprincipi:

  • Pirms lietošanas krāsa rūpīgi jāsamaisa.
  • Klājot ar otu, krāsa nav jāatšķaida.
  • Krāsojot ar veltnīti, ir atļauts pievienot atšķaidītāju līdz 10% no tilpuma.
  • Lietojot zemspiediena vai augstspiediena smidzinātāju, ir atļauts pievienot atšķaidītāju līdz 15% no tilpuma.
  • Lai nodrošinātu vienmērīgu krāsošanu bez krāsas atšķirībām, krāsas traukos jāsamaisa pietiekams krāsas daudzums.
  • Krāsojot ar otu vai veltnīti, uz virsmas jāuzklāj divas kārtas.
  • Lietojot augstspiediena smidzinātāju, nepieciešamas divas līdz trīs kārtas, savukārt, izmantojot zemspiediena smidzinātāju, būs nepieciešamas trīs līdz četras kārtas.
  • Klājot krāsu uz virsmas, jānodrošina rūpīga visas virsmas pārklāšana.
  • Efektīva aizsardzība pret rūsas veidošanos tiek garantēta vienīgi tādā gadījumā, ja uz virsmas klājamās metāla aizsargkrāsas "Hammerite" sausas kārtas biezums ir ne mazāks kā 100 µм. Tādēļ nepieciešams ievērot ražotāja noteiktos metāla virsmu apstrādes ieteikumus.

 

Kā vērtējat dažādu sadzīves priekšmetu/ "tautas metožu" izmantošanu metāla atjaunošanas laikā?

Vaicājot par to, kā vērtē metāla virsmu atjaunošanai tādas izejvielas, kā baltais etiķis, sāls un soda, "Hammerite" eksperts ir skeptisks par šo metožu efektivitāti.

Kā ikdienā kopt un rūpēties par metāla priekšmetiem, lai tie nezaudētu savu spodrību?

Ekspluatācijas gaitā piesārņotas virsmas attīrīšanai izmantojams tīrs ūdens, kā arī neitrāli vai vāji sārmaini tīrīšanas līdzekļi (pH<8). Pēc tīrīšanas līdzekļa lietošanas virsma kārtīgi jānoskalo ar ūdeni, jo ilglaicīga sārma iedarbība krāsoto virsmu var padarīt matētu.

Augstāka ūdens temperatūra paātrina virsmas attīrīšanu. Par darbarīku lietojama mīksta suka vai sūklis. Jāizvairās lietot stipri sārmainus tīrīšanas līdzekļus. Stipri sārmainu mazgāšanas līdzekļu lietošana atsevišķos gadījumos var samazināt pārklājuma spīdumu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Hammerite".

Nepalaid garām!

Uz augšu