LNG termināļa projekta īstenotājs varētu būt zināms divu mēnešu laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzesvads. Ilustratīvs foto
Gāzesvads. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa būvniecības projekta īstenotājs varētu būt zināms divu mēnešu laikā, preses konferencē pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes informēja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Rīt, 7.jūnijā, Ministru kabinets izskatīs Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par šo jautājumu. Indriksone atgādināja, ka tirgus iespēju izpēte kā uzdevums tika saņemts aprīļa noslēgumā. Mēneša laikā bija jāveic projekta pieteikuma pieņemšana, dokumentācijas sagatavošana un iespēju izpētes izsludināšana. Divās nedēļās pretendenti varēja pieteikties, un tikpat īsā laikā projekta pieteikumi tika izvērtēti.

Indriksone precizēja, ka LNG projekta īstenotāju varēs nosaukt, kad būs detalizēti izskatīti saņemtie piedāvājumi. "Nākamais solis varētu būt līdz diviem mēnešiem," sacīja Indriksone.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) skaidroja, ka pašmērķis nav dzīvot vispār bez gāzes, bet gan bez Krievijas gāzes.

EM iepriekš organizēja publisku tirgus izpēti par LNG termināļa izveidi. Tās laikā tika saņemti trīs termināļa projekta pieteikumi, kurus izvērtēja neatkarīga komisija ministrijas valsts sekretāra vadībā.

Indriksone iepriekš atzīmēja, ka saņemtajos piedāvājumos termināļus piedāvāts attīstīt Rīgā un jūrā pie Saulkrastiem. Starp piedāvājumiem esot gan tādi, kas ir gatavi attīstīt projektus bez valsts atbalsta, gan tikai ar valsts atbalstu, piemēram, iepirkumu garantiju veidā.

Ministre jau paziņojusi, ka Latvijā LNG terminālis būtu jāattīsta, ja tas notiek uz biznesa principiem, valstij neuzņemoties nekādas ilgtermiņa saistības. Par valsts iesaisti varētu lemts tikai drošības apsvērumu dēļ.

Kā ziņots, Ministru kabinets šogad 19.aprīlī nolēma, ka arī Latvijā jāveido LNG terminālis. Valdība uzdeva EM līdz 31.maijam iesniegt izskatīšanai izvērtējumu par potenciālā LNG termināļa izveides ieguvumiem un izmaksām, piedāvājot optimālāko risinājumu Latvijas dabasgāzes piegāžu drošības nodrošināšanai izmaksu efektīvā veidā, vienlaikus nodrošinot elastību un alternatīvas sašķidrinātās dabasgāzes importam reģionālā līmenī.

Līdz šim publiski izskanējušas divas LNG termināļu ieceres. ASV kompānijai "Millennium Energy Partners LLC" piederošā SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" attīsta termināļa projektu Rīgas ostā, Kundziņsalā. Projekta potenciālais attīstītājs apgalvo, ka tas ir vienīgais LNG termināļa projekts Latvijā, kas ir jau gatavs īstenošanai.

Interesi Latvijā attīstīt LNG termināli izteikusi arī AS "Skulte LNG Terminal", kas vēlas celt terminālis jūrā pie kūrortpilsētas Saulkrastiem. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Nesen par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu