Degvielu visbiežāk zog Rīgas reģionā (1)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šā gada pirmajos 7 mēnešos degvielas zādzības visbiežāk notikušas Rīgas reģionā, portālam TVNET pastāstīja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Priedīte.

Viņa norādīja, ka šogad vērojamas degvielas zādzības no transportlīdzekļiem ar salīdzinoši lielu degvielas tvertnes tilpumu, piemēram, vilcējiem, traktortehnikas, ceļa būves tehnikas. Tāpat vērojamas zādzības, kas izdarītas no degvielas uzpildes stacijām.

Zādzības no degvielas uzpildes stacijām, kad tiek uzpildīta degviela, bet par to nesamaksā, tiek izdarītas, izmantojot arī zagtas automašīnu valsts reģistrācijas numura zīmes.

Kopumā šā gada septiņos mēnešos izdarītas 245 degvielas zādzības no degvielas uzpildes stacijām. Visbiežāk tās tiek izdarītas Rīgas reģionā, kur reģistrētas 188 šāda veida zādzības, informēja VP pārstāve.

Vienlaikus Priedīta atzīmēja, ka reģistrēto notikumu dinamika ir saistīta ar degvielas uzpildes staciju pārstāvju ziņošanu par notikušo un noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas subjektīvās puses izvērtēšanu, tāpēc patieso notikumu skaitu novērtēt nav iespējams.

Tāpat periodā no janvāra līdz jūlijam (ieskaitot) ziņots par 134 degvielas zādzībām no transportlīdzekļiem ar salīdzinoši lielu degvielas tvertnes tilpumu. Arī šāda veida zādzības visbiežāk izdarītas Rīgas reģionā - 47.

Diemžēl šādi dati apkopoti vien šogad, "ņemot vērā straujo degvielas cenu pieaugumu šajā gadā", atzina VP pārstāve. Līdz ar to nevaram salīdzināt zādzību skaita izmaiņas ar iepriekšējiem gadiem.

Igaunijā aug degvielas zagļu aktivitāte

Kopumā Igaunijas policija šogad saņēmusi 262 iesniegumus par degvielas zādzībām, kas ir par 45 vairāk nekā visu iepriekšējā gadā kopumā. Portāls Rus.Postimees.lv vēsta, ka par rekordmēnesi kļuvis jūnijs, kad reģistrēts 61 degvielas zādzības gadījums.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Igaunijā liela daļa degvielas zādzību tiek veiktas, nolejot degvielu no smagās tehnikas bākām, tostarp ekskavatoriem, kravas automašīnām, traktoriem un meža tehnikas. Pēc Igaunijas policijas datiem, šogad lielākais vienā reizē nozagtais degvielas daudzums ir 634 litri.

Savukārt attiecībā uz zādzībām no degvielas uzpildes stacijām šā gada pavasarī Igaunijā skaļāk izskanējis gadījums, kad viena un tā pati kravas automašīna divas dienas pēc kārtas Marjamā Raplas apriņķa Orgitas ciemā uzpildīta, par to nenorēķinoties. Pirmajā reizē degviela uzpildīta 1100 eiro vērtībā, bet otrajā - nedaudz vairāk par 400 eiro. 

Vēl viena ievērojama apjoma degvielas zādzība martā notika Igaunijas pilsētā Paidē, kad no uzpildes stacijas "Olerex" tika nozagta dīzeļdegviela 896 eiro vērtībā. 

Pēc Igaunijas policijas novērojumiem tieši pavasarī un vasarā degvielas zagļi ir aktīvākie, jo šajos gadalaikos būvlaukumos un laukos ir vairāk smagās tehnikas vienību. Lielākā cieņā zagļiem, protams, ir neapsargātas un viegli pieejamas teritorijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu