Forbes: Krievija sniedz lielāku militāro "atbalstu" Ukrainai nekā Rietumi (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kopš kara sākuma Ukraina pēc oficiālajiem datiem kā trofejas ieguvusi teju 400 Krievijas tankus, 700 bruņutehnikas vienības un 170 artilērijas sistēmas. Tas ir vairāk, nekā Ukrainai piegādājušas Rietumvalstu partneres. Ukrainas “Forbes” versija analizēja Krievijas sniegto “atbalstu” Ukrainai un tās bruņotajiem spēkiem.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku īstenotā pretuzbrukuma Harkivas apgabalā, kas sākās 5. septembrī, internetā nonāca vairāki desmiti video, kuros redzama pamesta Krievijas militārā tehnika, pamesti munīcijas krājumi un ieroči. Izjumas rajona mežus sociālajos tīklos nodēvēja par “Šervudas mežu”, bet pamestās Krievijas munīcijas noliktavas pie Kupjanskas un Balaklejas – par “Aladina alām”.

Krievijas “labās gribas žesta” un steigā veiktās “spēku pārgrupēšanas” rezultātā, Krievija apsteigusi ASV, Poliju un Lielbritāniju Ukrainai piegādāto tanku, bruņumašīnu un artilērijas sistēmu skaita ziņā.

Vairāki desmiti tehnikas vienību bija pamesti ideālā darba kārtībā vai ar nelieliem tehniskiem trūkumiem. Tā vietā, lai izvestu munīciju un ieročus, Krievijas karavīri tā vietā izvēlējās sev līdzi vest nozagto tehniku (piemēram, veļasmašīnas) un krāsaino metālu, tādējādi atstājot ieročus kā dāvanu Ukrainas armijai.

Pamestās munīcijas noliktavas izdodas atrast ik pa laikam. Pēc mājaslapas “Oryx” datiem, pēc foto un video fiksētajiem apstiprinājumiem, Harkivas apgabalā vien Ukrainas Bruņotie spēki kā trofejas ieguvuši 97 tankus, 159 kaujas bruņumašīnas, 55 artilērijas sistēmas. Šāds tehnikas apjoms ir pietiekams, lai noformētu vienu Ukrainas spēku tanku brigādi vai pat divas mehanizētās brigādes.

Ir acīmredzami, ka ne visa iegūtā tehnika ir nonākusi kameru objektīvos. Līdz ar to reālais ienaidnieka atstātais tehnikas daudzums varētu būt vēl lielāks. Tādējādi pretuzbrukumā Harkivas apgabalā Krievijas armija “sniedza palīdzību” Ukrainai tehnikas un ieroču veidā vairāk nekā 400 miljonu dolāru vērtībā.

+750 tanki

Pēc “Oryx” datiem, kopš kara sākuma Ukrainai izdevies iegūt 387 Krievijas tankus. Lielākais tanku piegādātājs Ukrainai ir Polija, kas nodevusi līdz 230 tanku T-72 un aptuveni 50-70 šo tanku modernizētās versijas PT-91.

Tāpat savus padomju laika tankus Ukrainai nodevusi Čehija, kam noliktavās bija ap 90 T-72 tanki, bet bruņojumā – vēl 30 šī modeļa tanki. Precīzs piegādāto tanku skaits nav zināms, bet tiek runāts par aptuveni 70 vienībām. Čehija no Vācijas iegūs 15 tankus “Leopard 2A4”. Vēl astoņus T-72 tankus piegādājusi Ziemeļmaķedonija.

Tāpat arī Slovēnija Ukrainai solījusi piegādāt 28 tankus M-55S (kas ir modernizēti padomju T-55 tanki) apmaiņā pret 45 vācu militārajiem transportlīdzekļiem.

Kopumā kopš kara sākuma Ukrainas armija kļuvusi par 750 tankiem bagātāka. Teju tikpat daudz tanku bija Ukrainas bruņojumā pirms kara.

Pēc “The Military Balance” datiem, 2021. gadā Ukrainas bruņojumā bija 858 tanki, bet tie galvenokārt bija modernizētie T-64 tanki.

Jāņem vērā, ka pašlaik neviena no Rietumu partnerēm Ukrainai nav piegādājusi modernos tankus. Ne reizi vien izskanējusi informācija par neoficiālo vienošanos starp NATO valstīm nepiegādāt Ukrainai modernus tankus.

Bruņutehnika: bija 2300 vienības, klāt nāca vēl 2300

Kopš kara sākuma Ukrainas Bruņotajiem spēkiem izdevies sagrābt vairāk nekā 690 bruņutehnikas vienības. Tas ir vairāk, nekā Ukraina saņēmusi no ASV. Pēc oficiālajiem datiem, ASV Ukrainai nodevušas 200 bruņutransportierus M113, 100 bruņotas medicīniskās mašīnas, 40 bruņumašīnas “M1224 MaxxPro” un daudzas bruņumašīnas HUMWEE.

Tāpat Ukraina noslēgusi vienošanos ar Turciju par 200 bruņumašīnu “Kirpi” iegādi. Daļa no šīm bruņumašīnām jau ir piegādāta, jo ir video ar šo bruņumašīnu iesaisti karadarbībā. Vēl 136 bruņutransportierus M113 kopīgi piegādājušas Dānija, Austrālija, Lietuva, Spānija un Portugāle.

Vēl Austrālija un Lielbritānija piegādājušas 200 dažādas bruņumašīnas: CVR(T), “FV103 Spartans”, “Mastiff”, “Wolfhound”, “Husky” un “Bushmaster”. Tāpat Austrumeiropas valstis Ukrainai piegādājušas aptuveni 200 padomju laika BMP-1 un BTR-80 un to modernizētās versijas.

Līdz ar to Ukraina sagrābusi un tai piegādāti kopumā 2300 bruņutehnikas vienību. Tas ir aptuveni tikpat, cik Ukrainas bruņojumā bija kara sākumā.

Artilērija: ir potenciāls

Krievija apsteigusi ASV arī Ukrainai “nodoto” artilērijas sistēmu skaita ziņā. Kopš kara sākuma Krievijas karavīri pametuši vairāk nekā 167 artilērijas sistēmas. Teju trešdaļa – pēdējo dažu nedēļu laikā, kopš Ukraina īsteno pretuzbrukumu.

Rietumu partneri Ukrainai piegādājuši vairāk nekā 500 artilērijas tehnikas vienību. Tā ir gan padomju laika tehnika, ko piegādājušas Austrumeiropas valstis, tā arī NATO sistēmas – haubices M777, un L118/119, dažādas pašgājējartilērijas sistēmas kā M109, PzH2000, CEASAR un Polijas KRAB.

Pašlaik pret Krieviju tiek izmantotas aptuveni 350 NATO kalibra artilērijas vienības. Nav zināms precīzs padomju laika artilērijas sistēmu skaits, jo izsīkst šo sistēmu munīcijas krājumi.

Vēl vasaras vidū Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs sacīja, ka Eiropā beidzas padomju laika artilērijas munīcija.

Kara sākumā Ukrainai bruņojumā bija aptuveni 1540 artilērijas sistēmas. Ukrainas zaudējumi artilērijas jomā ir ļoti jūtami.

Pagaidām Rietumvalstis nav steigušās Ukrainai piegādāt vairāk artilērijas. Pēdējo mēnešu laikā Ukraina no ASV saņēmusi vien dažus desmitus vieglās haubices. Tāpat bijušas nedaudzas piegādes no Vācijas, Nīderlandes, Norvēģijas un Polijas.

ASV pagaidām nav piegādājusi Ukrainai nevienu artilērijas sistēmu M109, lai gan šīs sistēmas Ukraina saņēmusi no Norvēģijas, Latvijas un Lielbritānijas. ASV bruņojumā šādu sistēmu skaits ir virs 1000.

Secinājumi

Kamēr birokrātiskie Rietumi nereti pat mēnešiem ilgi spriež par to, vai Ukrainai piegādāt konkrētas smagā bruņojuma sistēmas, Krievijas armija turpina dāsni apgādāt Ukrainas mežus un stepes (un attiecīgi arī Ukrainas armiju) ar desmitiem un pat simtiem tehnikas vienību.

Protams, tā ir veca un nemūsdienīga tehnika, taču tas ir labāk, nekā nekas. Un arī tas ļauj Ukrainas armijai veikt daudz aktīvākas uzbrukuma darbības, tajā pašā laikā vājinot agresora pozīcijas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu