Radžojamas un ar radzēm: vai zini, kā šīs ziemas riepas atšķiras?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash.com / Anne Nygård

Atlikušas tikai dažas dienas līdz 1. decembrim – dienai, kad ikvienam automobilim un autobusam ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem obligāti vajadzīgas ziemas riepas. Šajā rakstā uzzināsi, kādas priekšrocības piedāvā ziemas riepas ar radzēm, kuri četri to modeļi ir topā šogad, un kāpēc pirms riepu pirkšanas rūpīgi jāiepazīstas ar konkrētā modeļa aprakstu!

Četri iemesli, kāpēc izvēlēties riepas ar radzēm

Ja vasaras riepas iedala pēc to protektora veida, ar ziemas riepām ir nedaudz citādāk. Ir mīkstā sastāva un cietā sastāva ziemas riepas, kā arī modeļi ar radzēm. Cietā sastāva riepas ir optimāla izvēle uz labi tīrītiem ceļiem un šosejām.

Mīkstā sastāva jeb skandināvu tipa ziemas riepas zemākā temperatūrā un uz apledojušiem vai piesnigušiem ceļiem uzvedīsies krietni prognozējamāk un drošāk. Par to rūpējas mīkstāks gumijas sastāvs, līdz ar to riepa ir elastīgāka.

Riepas ar radzēm piedāvā papildu stabilitāti un drošību, pateicoties tajās iestrādātajiem metāla dzelkšņiem jeb radzēm. Tām ir četras būtiskas priekšrocības:

  1. Efektīvs paātrinājums un saķere uz apledojuša vai stipri piesniguša ceļa;
  2. Mazāks sānslīdes risks;
  3. Papildu stabilitāte uz slidena ceļa;
  4. Īsāks bremzēšanas ceļš uz sniega un ledus.

Savukārt uz ceļa, kur ledus vai sniegs nav, paātrinājums būs lēnāks un bremzēšanas ceļš – garāks. Jārēķinās arī, ka riepas ar šipiem (tā dažkārt dēvē radzes) ir skaļākas. Šo iemeslu dēļ radžotas ziemas riepas lielākoties izvēlas cilvēki, kuri ziemā pārvietojas pa slikti tīrītiem, piesnigušiem un apledojušiem ceļiem. Tās ir iecienītas arī piesardzīgu un mazāk pieredzējušu autovadītāju vidū.

Ņem vērā: ziemas riepas ar radzēm un radžojamas riepas ir divas dažādas preces!

Atpazīt jaunas ziemas riepas ar radzēm ir vienkārši – to virsmā iestrādātas daudzas metāla radzes, kas labi saskatāmas arī ar neapbruņotu aci. Taču, riepas pērkot internetā, pilnībā paļauties uz internetveikalā redzamo attēlu nevajadzētu, jo pieejamas ir gan ziemas riepas ar radzēm, gan radžojamas riepas.

Pēc nosaukuma varētu šķist, ka tas ir viens un tas pats, taču tā nav:

  • Riepas ar radzēm – šajās riepās radzes ir iestrādājis to ražotājs. Respektīvi, pērkot konkrēto riepu komplektu, tas jau būs aprīkots ar radzēm;
  • Radžojamas riepas – šādām riepām ir tikai caurumi, kuros radzes paredzēts ievietot. Radzes komplektā nenāk, un to ievietošana jāuztic profesionālam auto servisam. Šāds pakalpojums vieglo auto īpašniekiem parasti izmaksā vismaz 30-40 eiro par riepu komplektu. Radžošanas cenu ietekmē gan riepu izmērs, gan radžu tips.

Ņem vērā – radzes var ievietot tikai jaunām radžojamajām riepām! Ja ar tām esi sācis braukt, radzes ievietot vairs nevarēs.

Lai nerastos pārpratumi, pirms pirkuma veikšanas pārliecinies, vai riepas ir radžojamas vai ar radzēm. Nepaļaujies tikai uz riepu fotogrāfiju – iepazīsties ar konkrētā modeļa aprakstu, bet, ja radušies kādi jautājumi, sazinies ar pārdevēju.

Radžotām riepām – savi likumi

To, kad jāliek ziemas riepas, teju katrs autovadītājs zina no galvas. Tās ir obligātas no 1. decembra līdz 1. martam ikvienam automobilim un autobusam, kura pilna masa nav lielāka par 3500 kilogramiem, bet teorētiski ziemas riepas var izmantot 365 dienas gadā.

Uz riepām ar radzēm attiecas striktāki noteikumi. Latvijā tās atļauts izmantot no 1. oktobra līdz 1. maijam, un automašīnu vienlaikus nedrīkst aprīkot ar radžotām un neradžotām riepām. Arī daudzās citās valstīs uz radžotām riepām attiecas dažādi ierobežojumi un noteikumi. Tāpēc, ja grasies ceļot un tavam auto ir riepas ar radzēm, pirms tam iepazīsties ar attiecīgās valsts ceļu satiksmes noteikumiem.

TOP4 radžotu un radžojamu riepu modeļi šogad

Vēlies arī savu auto aprīkot ar riepām, kurām ir radzes? Turpini lasīt rakstu un uzzini, kurus modeļus ir vērts iegādāties!

Sailun Ice Blazer WST3

Foto: Riepas1.lv / Riepas1

Pirmais Ķīnas riepu ražotājs, kas saņēmis TÜV SÜD sertifikātu. Pateicoties lieliskai cenas un kvalitātes attiecībai, budžeta klases Ice Blazer WST3 ziemas riepas ir ļoti iecienītas arī Latvijā. Pieejamas gan ar, gan bez radzēm vieglajiem un SUV automobiļiem. Par drošību un vadāmību uz ceļa rūpējas zāģa zobiem līdzīgas bloku malas un inovatīva lameļu forma. Šķīdoni, sniegu un ūdeni novadīt palīdz virzienveida protektors, bet mīkstais gumijas sastāvs nodrošina optimālu elastību arī lielos mīnusos.

Hankook Winter I*Pike RS2

Foto: Riepas1.lv / Riepas1

Biznesa klases riepas par patīkami draudzīgu cenu. Tām ir plati centrālie bloki vilktspējas uzlabošanai gan uz piesniguša, gan apledojuša ceļa, zig-zag formas rievas nodrošina saķeri dziļā sniegā, bet spirālveida izvirzījumi paredzēti slapja sniega un ūdens novadīšanai no kontakta laukuma. Jāizceļ arī Snow Slit dizains papildu vilcei uz ledus.

Triangle IcelynX TI501

Foto: Riepas1.lv / Riepas1

Ķīnā ražotas, bet Somijā izstrādātas un aiz polārā loka, Ivalo trasē testētas radžojamās riepas vieglajiem un apvidus auto. Starp protektora blokiem iestrādātas V formas rievas, kas novada ūdeni un uzlabo vadāmību uz piesnigušiem ceļiem. Efektīvu bremzēšanu, braukšanas uzsākšanu un saķeri nodrošina radžu novietojums visā riepu platumā, bet papildu kontrolei līkumos riepām ir stingra centrālā daļa un palielināta stabilitāte sānu zonām.

Goodyear Ultra Grip Arctic 2

Foto: Riepas1.lv / Riepas1

Premium klases ziemas riepas ar radzēm, kas vairāku gadu garumā plūc laurus prestižos riepu testos. Piemēram, 2021. gada Motor.no un izdevumu Tuulilasi un ViBilägare testos šīs ziemas riepas R16 kategorijā (205/55R16) ieguva pirmo vietu, bet šogad Teknikens Värld izdevums ziemas riepas R17 kategorijā (225/50R17) šo modeli ierindoja 3. vietā.

Riepas izceļas ar īpaši asām un plānām radzēm, kas efektīvāk iespiežas ledū, uzlabojot saķeri uz ledus. Uz sniega klātiem ceļiem palīdz rievas uz riepas pleciem, blīvākas lameles un platākas rievas, bet trokšņa līmeni samazina radzes starplika un optimizēts radžu izvietojums.

Riepas1.lv – kas vairāk par internetveikalu

Jautājums par to, kur pirkt ziemas riepas, tev joprojām ir aktuāls? Šādā gadījumā dodies uz Riepas1.lv internetveikalu, kurā atrast piemērotāko riepu komplektu varēsi pāris minūšu laikā, pateicoties ērtajiem meklēšanas filtriem. Ja nepieciešama konsultācija, atliek vien sazināties ar profesionālajiem klientu konsultantiem tev ērtākajā veidā vai arī doties uz kādu no mūsu veikaliem Rīgā, Daugavpilī vai Ventspilī.

Šobrīd veikalā ir jauns pievedums, turklāt Premium klases riepas iespējams pasūtīt no ražotāja, jo Riepas1 ir to oficiālais pārstāvis. Vēl tevi sagaida šādas priekšrocības:

  • Ātra piegāde līdz durvīm visā Latvijā 1–2 darba dienu laikā;
  • Iespēja saņemt pasūtījumu noliktavā Rīgā, Maskavas ielā 462 k-4 pašam jau nākamajā darba dienā vai kādā no Riepas1 veikaliem;
  • Opcija pieteikt riepu maiņu, savirzes regulēšanu vai kondicioniera uzpildi Riepas1 servisos vai pie kāda no sadarbības partneriem Rīgā, Līvānos, Limbažos, Cēsīs, Valkā, Gulbenē, Alūksnē, Balvos, Madonā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Ogrē, Liepājā, Daugavpilī un Ventspilī.

Riepu klāsts ir ļoti plašs – tajā atrodamas gan Premium klases, gan lētas ziemas riepas par īpaši draudzīgām cenām praktiski ikvienam transportlīdzeklim.

Ja vēl neesi iegādājies ziemas riepas šai sezonai, ir pēdējais brīdis to darīt. Ienāc Riepas1.lv un saņem pasūtījumu jau pavisam drīz!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu