3 tipiskas veselības problēmas, ar kurām var saskarties suns ziemas periodā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Slimību saasinājumi parasti notiek ziemā un agrā pavasarī. Arī mūsu mājdzīvnieki nav izņēmums. PetCity veterinārārsti vērš uzmanību uz slimībām, kuras mēdz saasināties ziemas periodā:

· Locītavu hroniskas slimības.

Zemas temperatūras izteikti ietekmē locītavu veselības stāvokli.

Suņu locītavu problēmas tiek iedalītas divās pamatkategorijās: ar augšanu saistītas un deģeneratīvas. Problēmas, kas saistītas ar augšanu, rodas saišu vai locītavu nepareizas attīstības dēļ, kā rezultātā tās nevar pilnvērtīgi funkcionēt. Deģeneratīvas problēmas rodas locītavu saišu deģenerācijas jeb regresijas rezultātā, kas suņiem parādās ar vecumu.

Kā var saprast, ka sunim sāp? Jebkuras tālāk uzskaitītas pazīmes var liecināt par diskomfortu, kas raksturīgs locītavu sāpēm:

· suns paliek viegli sakaitināms;

· atpaliek pastaigu laikā;

· no rītiem lēnāk pieceļas;

· stīvas kustības, klibošana vai tempa palēnināšanās;

· ilgāks miegs;

· atsakās lekt mašīnā, kāpt vai nokāpt pa kāpnēm;

· pastiprināti laiza sāpīgās locītavas;

· locītavu pietūkums;

· lecošas kustības skriešanas laikā.

· Bronhīts.

Dzīvnieku klepus atšķiras no cilvēku, galvenais, nesajauciet to ar atraugām vai vemšanu. Tāpat liela nozīme ir klepus raksturam.

Viena no biežāk sastopamajām infekcijas slimībām ir “audzētavu klepus” jeb infekciozais traheobronhīts. Viens no raksturīgākajiem simptomiem ir sauss, lēkmjveidīgs klepus, reizēm ar vemšanu. Dažkārt vienīgais saslimšanas simptoms ir iesnas, izdalījumi no deguna.

Klepus veids tika nosaukts par “audzētavu”, jo tas ir raksturīgs audzētavu un patversmes dzīvniekiem, sevišķi slimo tie dzīvnieki, kuru iepriekšējie dzīves apstākļi bija saistīti ar paaugstinātu stresu, dzīvojuši lielā barā un temperatūras svārstībām.

Pat ja mīluļa klepus neliekas biedējošs, tas var norādīt uz problēmu. Sevišķa uzmanība jāpievērš, ja klepus raksturs mainās – paliek biežāks, skaļāks vai maigāks, mitrāks vai sausāks. Ja klepus nepāriet 5-7dienu laikā, vēlams vērsties pie veterinārārsta.

Profilaktiski iespējams veikt dzīvnieka vakcināciju, kas ne vienmēr pasargā no inficēšanās, bet būtiski samazina simptomus. Jāseko līdzi arī sabalansētam uzturam, lai uzņemto kaloriju apjoms atbilstu fiziskajai aktivitātei. Ir jāseko līdzi, lai suņa uzņemtas kalorijas atbilstu viņa fiziskai aktivitātei.

PetCity veterinārārsti rekomendē “audzētavu klepus” sezonā ierobežot kontaktu ar citiem suņiem, lai samazinātu iespēju inficēties.

· Savlaicīga profilakse pret ērcēm

Pieņemts uzskatīt, ka vislielākā ērču aktivitāte ir maijā-oktobrī, taču ērces var pamosties arī ātrāk, ja temperatūra sasniedz +5 un +7°С grādus. PetCity veterinārārsti iesaka rūpīgi sekot līdzi āra temperatūrai un regulāri apstrādāt dzīvniekus pret blusām un ērcēm.

Novēlam ikvienam mīlulim veselību! Un neaizmirstiet, ka labāk ir precīzi un pareizi veikt saslimšanas profilaksi, nekā ilgstoši ārstēties.

 

 

 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu