Virs eirozonas savelkas tumši mākoņi: analītiķi prognozē sarežģītu pusgadu (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Пеэтер Лиллевяли

Jūnijā eirozonas ekonomiskā aktivitāte ir faktiski  apstājusies, kas norāda uz to, ka ekonomiskās atkopšanās periods ir beidzies. Lai arī analītiķi prognozēja, ka ekonomiskās aktivitātes indekss kritīsies līdz 52,5 punktiem jūnijā, realitātē tas nokrities līdz 50,3 punktiem, vēsta "Postimees". 

Lai arī eirozona ir tikusi galā ar mēreno recesiju, "S&P" brīdina, ka 2023. gada otrais pusgads var būt sarežģīts. It īpaši šajā situācijā jārunā par to, ka Eiropas Centrālā banka turpina paaugstināt procentu likmes. 

"Commerzbank" galvenais ekonomists Sairuss de la Rubia norāda, ka bankas bāzes scenārijs pieļauj nelielu izaugsmi eirozonā šī gada otrajā ceturksnī, tomēr indeksu kritumi liecina, ka tuvākajā laikā gaidāmas grūtības, jo "visos uzņēmējdarbības sektoros vērojams pasūtījumu skaita kritums". 

"S&P Global Market Intelligence" vecākais biznesa ekonomists Kriss Viljamsons sarunā ar CNBC sacīja, ka jaunākie rādītāji ir "satraucoši".

"Augstākas procentu likmes, dzīves dārdzības pieaugums - tas viss sāk atstāt ietekmi uz pieprasījumu," sacīja Viljamsons. 

Jāpiebilst, ka Eiropas Centrālā banka pēdējo 12 mēnešu laikā ir būtiski kāpinājusi procentu likmes ar mērķi samazināt inflāciju. Augstākas procentu likmes nozīmē augstākas izmaksas uzņēmumiem. Tas arī samazina pieprasījumu un ekonomisko aktivitāti, kam ir negatīva ietekme uz uzņēmumu finansiālajiem rezultātiem. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu