Infografika "Eurostat": Latvija otrajā ceturksnī starp 11 ES valstīm ar IKP kritumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija šogad otrajā ceturksnī bijusi starp 11 Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada reģistrēts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" atkārtotā novērtējuma dati, kas apkopoti par 26 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas, tāpat kā Vācijas, IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn samazinājies par 0,1%.

Straujākā ekonomikas lejupslīde otrajā ceturksnī reģistrēta Igaunijā (-3%), Zviedrijā (-2,4%), Ungārijā (-2,3%) un Polijā (-1,4%), bet straujākā izaugsme bijusi Maltā (+3,9%), Rumānijā un Grieķijā (abās valstīs +2,7%), Horvātijā (+2,5%), kā arī Portugālē un Kiprā (abās valstīs +2,3%). Lietuvas IKP palielinājies par 1%.

ES vidēji IKP otrajā ceturksnī, salīdzot ar aprīli-jūniju pērn, palielinājies par 0,4%, bet eirozonā – par 0,5%.

Savukārt salīdzinājumā ar janvāri-martu ES IKP saglabājies nemainīgs, bet eirozonas ekonomika vidēji augusi par 0,1%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta arī 15 no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Lietuvā (+2,9%), Slovēnijā (+1,4%) un Grieķijā (+1,3%).

Vācijā un Portugālē ekonomikas apmērs saglabājies iepriekšējo trīs mēnešu līmenī, bet straujākais kritums reģistrēts Polijā (-2,2%), Zviedrijā (-0,8%) un Austrijā (-0,7%). Latvijas ekonomika ceturkšņa salīdzinājumā sarukusi par 0,3%, bet Igaunijā reģistrēta 0,2% lejupslīde.

Dati nav pieejami par Luksemburgu.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu