Eiropa ir labi sagatavojusies ziemai, taču Putinam joprojām ir cerība "nosaldēt Eiropu" (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Eiropas Savienībai ir izdevies aizpildīt pazemes gāzes krātuves par 95%. Tomēr pat ar to var nepietikt, ja Krievija pilnībā izlems pārtraukt gāzes piegādes Eiropai, vēsta BBC.

Eiropieši jau pašlaik ir samazinājuši gāzes patēriņu par 30 miljardiem kubikmetru, taču tā nav robeža. Ja laiks būs silts un Eiropas Savienība varēs palielināt sašķidrinātās gāzes iepirkumus, tad nākamajā ziemā krīzes nebūs.

Tomēr, ja Krievija nolems iet uz “visu banku”, tad Eiropa varētu nonākt grūtā situācijā. Tai būs vēl vairāk jāmazina gāzes patēriņš, kas radīs cenu kāpumu un potenciāli – arī sociālo neapmierinātību.

Eiropa gan cer, ka Kremlī uzvarēs pragmatisms un diktators Vladimirs Putins piekritīs turpināt gāzes piegādes līdz 2027. gadam, kad Eiropas Savienība pati plāno pilnībā atteikties no Krievijas gāzes piegādēm.

Tiek norādīts, ka jau pašlaik Eiropas Savienība ir samazinājusi atkarību no Krievijas gāzes piegādēm pa cauruļvadiem līdz mazāk nekā 8%. Tomēr šo astoņu procentu aizstāšana ir gandrīz neiespējama.

Eiropā gāzes patēriņa samazinājums par vēl vairāk nekā par 15%, kā tas bija pagājušajā gadā, nav iespējams. Gan rūpniecībai, gan iedzīvotājiem ir gandrīz izsmeltas esošās iespējas taupīt.

Ja prognozes par siltu ziemu piepildīsies, tad Eiropai nākamo ziemu izdosies pārvarēt bez krīzes. Tomēr silts rudens neko vēl negarantē, jo janvāris un februāris tradicionāli ir aukstākie mēneši.

Ja Eiropas Savienība nevarēs ievērojami samazināt patēriņu, tad tai būs jāpalielina sašķidrinātās gāzes iepirkumi. Tas gan būs sarežģīti, jo pasaulē jau tā ir ierobežots sašķidrinātās dabasgāzes piedāvājums.

Eiropa cer, ka Krievijas ekonomikai būs grūti izturēt gāzes eksporta pilnīgu izbeigšanu. Tas varētu pamudināt Putinu sākt sarunas par gāzes piegāžu saglabāšanu līdz 2027. gadam, kad Eiropa pati pilnībā atteiksies no Krievijas gāzes.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu