FOTO 8 padomi tiem, kas baidās no tumšiem toņiem mājokļa interjerā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Melns vienmēr ir modē, bet daudzu apziņā ir iesakņojies mīts, ka šai krāsai nav vietas neliela mājokļa interjerā. Žēl, ka tā, jo melnā krāsa un citi piesātināti tumšie toņi izceļas ar nepārspējamu stilu, dziļumu un eleganci – īpašībām, kuru dažkārt telpai tik ļoti pietrūkst, lai tā iegūtu raksturu. “Sadolin” eksperti skaidro, kā pareizi izmantot tumšos toņus, lai tie spēlētu par labu telpai un izskatītos grezni jebkurā interjerā.

Daudzi, vēloties piešķirt mājoklim jaunu elpu, apsver iespēju interjerā izmantot melno krāsu vai tai pietuvinātus tumšos toņus, bet nav īsti pārliecināti par šo lēmumu, jo melnajai krāsai ir visai draudīga reputācija. Tomēr bažām nav pamata, jo, pareizi izmantoti, tumšie toņi var būt neticami omulīgi.

Tos var izmantot, lai plašā telpā radītu intīmāku noskaņu vai padarītu nelielu telpu īpaši mājīgu — ieteikums izmantot mazās telpās tikai gaišus toņus ir mīts.

Vēlies mājoklī radīt spēcīgu iespaidu, neiztērējot lielas naudas summas par luksusa klases dizainu? Nokrāso sienas matēti melnas. Uztraucies, ka melnā krāsa būs pārāk intensīva? Krāso, izmantojot citus tumšos toņus, kas pieejami ļoti plašā gammā – no noskaņas pilniem zilajiem līdz dūmakainiem pelēkajiem.

Lūk, astoņi iemesli, kāpēc vajadzētu ļauties tumsas vilinājumam, atsvaidzinot noplukušas sienas, un ieteikumi, kā nenošaut greizi, izmantojot tumšos toņus interjerā.

1. padoms: Telpā jābūt labam apgaismojumam

Tumši toņi izskatās nomācoši un drūmi tikai tad, ja telpā nav pietiekami daudz gaismas. Ja šī problēma tiek novērsta, melnā krāsa lieliski iederas gan mazā Hruščova laika dzīvoklītī, gan plašā studijā. Ir lieliski, ja telpu dienā piepilda saules gaisma, – dabiskais apgaismojums spēlē tikai par labu tumšos toņos ieturētam interjeram. Bet

arī tad, ja logi ir vērsti uz ziemeļiem, nevajadzētu atteikties no tumšajiem toņiem – pietiks, ja parūpēsies par gana jaudīgu apgaismojumu, kas neaprobežojas ar vienu centrālo lustru.

Ieteicams katru telpas zonu aprīkot ar atbilstošu apgaismes ierīci: stāvlampu, galda lampu, lukturīti utt.

Foto: Publicitātes foto

Lai noskaidrotu, kā tumšie toņi iederēsies tavā mājoklī, liec lietā arī modernās tehnoloģijas. Tā, piemēram, mobilā lietotne “Sadolin Visualizer” palīdz vizualizēt izvēlēto krāsu toni uz sienas. Izmantojot šo bezmaksas lietotni, iespējams “pielaikot” telpai dažādas toņu kombinācijas. Kad izvēlēts tonis aplikācijā, noteikti būtu ieteicams to apskatīties realitātē ”Sadolin” toņu paletē vai toņu stenda lapiņās, kas pieejamas lielākajos būvmateriālu veikalos.

2. padoms: Izmanto melno krāsu detaļās

Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā faktu, ka melnā krāsa ir ļoti aktīva, tā ne vienmēr ir jāizmanto lielos laukumos. Tu vari piešķirt interjeram “pipariņu” un dinamiku ar melna krēsla, dīvāna, galdiņa,  pleda, aizkaru vai spilvenu palīdzību – jebkura no šīm lietām telpā kalpos kā akcents, piesaistot uzmanību. Tiesa,

izmantojot melno krāsu mēbelēs, ņem vērā, ka uz tās būs redzams katrs puteklītis un pirkstu nospiedums.

Ja baidies, ka telpa izskatīsies pārāk garlaicīga un drūma, kontrastam kombinē melno ar baltu vai bēšiem un pelēkiem toņiem – tie labi izlīdzina kopējo noskaņu. Izvēloties pelēkos toņus, izmanto to uzmanīgi – it īpaši slikti apgaismotās telpās, jo cerētā mājīgā efekta vietā telpa var iegūt drūmu pagraba noskaņu.

3. padoms: Pievieno siltas krāsas

Mācies no holandiešu meistariem un godini gaišā un tumšā mijiedarbību. Melnajai krāsai piemīt kāda interesanta īpašība – uz tās fona citas krāsas izskatās daudz spilgtākas un dziļākas. Izmanto to, lai radītu stilīgu un bagātīgu interjeru. Kā? Vienkārši pievieno telpai akcentus siltos toņos, piemēram, dzeltenu, olīvzaļu, bēšu. Tie veiks uzreiz divus svarīgus uzdevumus: pirmkārt, līdzsvaros smagnējo un drūmo melno, otrkārt, piešķirs telpai nepieciešamo dinamiku. 

Tumšs fons ļauj citiem toņiem izcelties, radot avangardisku, pilsētniecisku noskaņu

Foto: Publicitātes foto

jāpievērš uzmanība arī sienu krāsas praktiskajām īpašībām – šajā gadījumā būs piemērota krāsa sienām, kas ir viegli

Ņem vērā, ka, izvēloties tumšos toņus virtuves zonai, kur tiek gatavots ēdiens, vai trepju zonai, kur sienas parasti tiek nosmērētas ar pirkstu nospiedumiem, jāpievērš uzmanība arī sienu krāsas praktiskajām īpašībām – šajā gadījumā būs piemērota krāsa sienām, kas ir viegli kopjama, netīrumus atgrūdoša. Savukārt, piemēram, guļamistabā, kur krāsojumam vairāk ir estētiska loma, iespējams izvēlēties tādu, kas vairāk izcels un saglabās izvēlēto toni gadiem ilgi. 

Ja tev ir šaubas par to, kur un kā integrēt spilgtos toņus, atceries, ka nav precīzu noteikumu, kas būtu jāievēro. Vienkāršākais risinājums ir melns pamattonis, piemēram, siena, un krāsainas mēbeles, tekstilizstrādājumi vai dekori, bet vienlīdz efektīgs ir arī pretējs risinājums – viss atkarīgs no tavas gaumes un vēlamās noskaņas, ko vēlies panākt telpā. Galvenais, lai spilgtie toņi tiktu izmantoti samērīgā daudzumā un atbilstu izvēlētajam stilam un uzdevumam. Tāpēc nebaidieties eksperimentēt.

4. padoms: Nokrāso melnu grīdu vai griestus

Tumši krāsota grīda un gaiši griesti ir diezgan izplatīts, klasisks interjera risinājums, turklāt ne tikai plašiem mājokļiem, bet arī maziem dzīvoklīšiem. Tāpēc, izvēloties šo iespēju, tu noteikti nenošausi greizi.

Foto: Publicitātes foto

Ja esi atvērts eksperimentiem, mēģini rīkoties otrādi – izvēlies gaišu koka, lamināta vai flīžu grīdas segumu un nokrāso melnus griestus, šādi vizuāli paaugstinot sienas.

Starp citu, dizaineri ļoti bieži izmanto šo risināju telpās, kas parasti ir izmērā nelielas.

Tumšos toņos krāsotiem griestiem ir arī citas priekšrocības:

  • Tie harmonē ar citiem telpā esošajiem tumšajiem elementiem, izveidojot pilnīgu kompozīciju;
  • Tie izceļ uz griestiem izvietotus dekorus, piemēram, elegantas karnīzes, izsmalcinātas rozetes, kristāla lustru u.c.;
  • Tie notušē nepilnības. Piemēram, ja griesti nav ideāli gludi vai ja uz tiem izvietotas caurules, vadi vai ventilācijas lūkas, nokrāsojot visu melnā krāsā vai tumšos toņos, nepilnības un komunikācijas būs neuzkrītošākas un mazāk pamanāmas;
  • Tie iezīmē zonējumu. Ja dzīvoklim ir atvērts plānojums, glancēti vai matēti melni griesti palīdzēs vizuāli sadalīt telpu viesistabas, virtuves un darbistabas zonās, neizmantojot starpsienas.

5. padoms: Dod priekšroku lakoniskam interjeram

Foto: Publicitātes foto

Pompozitāte nav labākais risinājums interjeram, kurā tiek izmantotas tumšas, piesātinātas krāsas, – tam jābūt pēc iespējas lakoniskam. Rokoko stila mēbeles, grieķu stila kolonnas, izsmalcināti kokgriezumi, sarežģītas līnijas, ažūri metālkalumi – tas viss ir lieka greznība. Šajā gadījumā galvenais akcents telpā ir krāsa, tāpēc nevajadzētu ieviest aktīvus dekora elementus, kas “velk segu uz savu pusi” un pārslogo interjeru.

Labāk izvēlies formā vienkāršas mēbeles ar minimālisma stilā ieturētiem rokturiem vai pat bez tiem.

Tāpat vēlams noteikti padomāt par ietilpīgu uzglabāšanas sistēmu, kur prom no acīm novietot visas mantas, lai lieki nesaraibinātu telpu ar liekām detaļām.

6. padoms: Izvēlies piemērotu stilu

Foto: Publicitātes foto

Lai melnā krāsa iederētos tavā mājoklī, ir jāizvēlas pareizais stils. Visorganiskāk tā iederas “art deco” ieturētā interjerā, jo sākotnēji šī virziena pamatā bija melnā, zelta un sudraba kombinācija. Ja “art deco” nav īsti tavā gaumē, izvēlies minimālismu. Neskatoties uz šķietamo vienkāršību un kodolīgumu, šis stils ir diezgan grūti uztverams, tāpēc melnā krāsa jālieto dozēti.

Pārbaudīts variants ir melnas, lakotas virsmas. Tās atspoguļo gaismu, padarot interjeru vieglāku un gaisīgāku.

Telpā liec uzsvaru uz tiešām, skaidrām līnijām, laukumiem un formām – tas ir ļoti raksturīgi minimālismam.

7. padoms: Kombinē melno un balto

Foto: Publicitātes foto

Šī ir abpusēji izdevīga kombinācija, kas ir aktuāla vienmēr un visur. Tomēr ir viens brīdinājums: lielākoties melnbaltie interjeri organiski iederas tikai perfekcionistu dzīvokļos. Fakts ir tāds, ka šāds risinājums pieprasa uzturēt visas lietas savās vietās un rūpēties par allaž nevainojamu kārtību. Ja esi gatavs regulāri sekot līdzi tam, lai dīvānā spilveni būtu simetriski izkārtoti, aizkari perfekti iztaisnoti un paklāja leņķis precīzi sakristu ar žurnālu galdiņa savērsumu, droši iekārto interjeru melnbaltos toņos. Bet, ja tev tam nav laika vai ir mazi bērni, ar kuriem ir neiespējami paredzēt, kā istaba izskatīsies nākamajā minūtē, labāk izvēlēties citu stilu.

8. padoms: Izmanto melno, lai notušētu nepilnības un koriģētu proporcijas

Foto: Publicitātes foto

Ja sienu apdare nav gluži ideāla, bet līdzekļi un laiks neļauj tās apmest no jauna, daudzus trūkumus vari maskēt, nokrāsojot sienas tumšā tonī. Gaišie toņi uzskatāmi parāda nelīdzenu sienu mestās ēnas, savukārt tumšie toņi absorbē gaismu un rada ilūziju, ka virsma ir nevainojami gluda.

Lai vizuāli paaugstinātu griestus, nokrāso trīs ceturtdaļas sienu melnā vai citā tumšā tonī, atstājot augšējo daļu tādā pašā gaišā tonī, kādā nokrāsoti griesti. Tādējādi griesti vizuāli atkāpsies un telpa šķitīs augstāka un gaišāka.

Ja mājoklī tev galvassāpes sagādā kāda nestandarta formas telpa, piemēram, šaurs un garš gaitenis, melnā krāsa palīdzēs vizuāli izlīdzināt telpas parametrus. Šajā gadījumā tālākajai sienai jābūt tumšai – šis krāsošanas paņēmiens to vizuāli pietuvinās, padarot taisnstūrveida telpu vizuāli līdzīgāku kvadrātam, kas tiek uzskatīts par ideālu interjera dizaina formu.

Raksts tapis sadarbībā ar “Sadolin”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu