No Oskara par Diānu. Stāsts par ieklausīšanos sevī, stereotipiem un dzimuma maiņu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zilonis studijā

Sarunu šovā “Zilonis studijā” viesojas Diāna, kura ir mainījusi dzimumu. Lai gan publiski Diāna par dzimuma maiņu nerunā un neatklāj arī savu vecumu, viņa sarunā nedaudz ļauj ielūkoties savā privātajā dzīvē. 

Pasaulē raidījuma viešņa nāca kā zēns, un vecāki deva vārdu Oskars. "Es vienmēr apzinājos, ka neesmu vīrietis. Bija laiks, kad es vairāk identificējos kā nebināra persona. Bet iemesls, kāpēc to tik ilgi turēju spītā, tāpēc ka bērnībā “meitene” tika izmantots kā aizvainojums. Mani tā bieži saukāja, bet, līdz es to atlaidu, varēju sevi vairāk izprast," stāsta Diāna.

Jautāta par dzimuma maiņu un lēmumu, Diāna saka: "Tas bija tad, kad es sāku apmeklēt speciālistus – psihologus, psihoterapeitus un psihiatrus. Jo līdz tam sabiedrības lielā stagnācija, troksnis man īsti neļāva sevī ieklausīties. Pēc tam, kad es atradu savu iekšējo balsi, tālāk pati varēju veidot lēmumus."

Sarunā pievēršoties fiziskajai dzimuma maiņai, Diāna atklāj, ka vēl ir ceļā uz to. 

"Es vēl neesmu veikusi neatgriezenisko ķermeņa apakšdaļas operāciju, jo tas ir ļoti nopietns lēmums, kas ļoti jāpārdomā. Es atzīšos, ka es sliecos uz to pusi, bet vēl ar speciālistiem strādāju pie tā, kas ir mana vēlme un kas ir sabiedrības spiediens," viņa atbild. 

Diāna uzskata – teiciens par piedzimšanu nepareizajā ķermenī ir “nolietots un vecs”. "Man to nepatīk saukt par dzimuma maiņu, es to sauktu par dzimuma pilnveidošanu. Mēs nemainām, mēs pilnveidojam. [..] Tas nav process, kuru tu sāc, pabeidz un tad tu esi."

Vairāk atklāto un interesanto sarunu skaties te. 

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu