Kompaktais flagmanis – Sony Xperia 5 V

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Apskrējis nepilns gads kopš aprakstījām kompakto Sony flagmani Xperia 5 IV, un atbilstoši tehnoloģiju nozares labākajām tradīcijām dienasgaismu ieraudzījis tā pēctecis Xperia 5 V. Vidējā no Xperia sērijas ierīcēm saglabājusi lielāko daļu raksturīgo iezīmju, un sarūpējusi vienu otru pārsteigumu. Dažus pozitīvus, citus ne tik ļoti.

Sony savulaik izveidoja Xperia 5. sēriju kā izmēros mazāku un nedaudz lētāku alternatīvu savam flagmanim Xperia 1. «Piecinieks» ir kompaktāks, vieglāks, ar mazāku un nedaudz zemākas izšķirtspējas ekrānu, taču ar tikpat jaudīgu procesoru un identisku kameru sistēmu. Piektajā paaudzē gan atšķirības atsevišķos segmentos kļuvušas pamanāmākas.

Stingrs, kvalitatīvs korpuss

Dizainu izmaiņas īpaši nav skārušas. Japāņi konservatīvi pieturas pie ierastās kantainās formas un asajām, ar plaukstu sajūtamajām asajām šķautnēm kā korpusa augšpusē, tā apakšā. Tas Xperia padara atšķirīgu no tirgū dominējošajām maigi noapaļotajām ierīcēm. Sony dizaineri arī palikuši uzticīgi platajām apmalēm virs un zem ekrāna. Viņi nav iestrādājuši priekšējo kameru kādā izvirzījumā, salā vai paslēpuši skatienam kā konkurenti, bet gan ievietojuši sīko atveri puscentimetru platajā melnajā joslā.

Foto: Publicitātes foto

Platās apmales dizainā ir vienīgā «aizkavēšanās pagātnē» un piešķir mazliet novecojušu izskatu, jo par paša korpusa kvalitāti var teikti tikai labus vārdus. Tas veidots no alumīnija rāmja, ko no abām pusēm klāj izturīgais aizsargstikls Gorilla Glass Victus 2. 182 gramus smagais tālrunis atstāj pamatīgas, pārliecinošas ierīces iespaidu un plaukstā jūtas labi. Tas ir stingrs, šķietami cieši sapresēts. Korpuss neļogās, nekrakšķ un nav arī sajūtas, ka zem aizmugurējā vāka būtu tukšas «kabatas». Un, kā jau ierasts, Sony telefoni ir ūdensdroši. Šis atbilst IP65/IP68 putekļu un ūdens noturības standartam.

Lietošanas ērtumam par labu nāk arī tālruņa gabarīti – tas ir tikai 6,8 centimetrus plats jeb šaurāks par vairumu tirgū esošo viedtelefonu.

Pielāgojams ekrāns

Tāpat kā iepriekšējās paaudzēs, arī šoreiz japāņi 5. sērijai izvēlējušies zemākas kvalitāte 6,1 collas ekrānu nekā flagmanim. Tas gan nenozīmē, ka sliktu. Šis OLED tehnoloģijas displejs ar japāņu zīmolam ierasto 21:9 malu attiecību, kas spēj attēlot vairāk nekā miljards toņus, nodrošina 1080x2520 pikseļu izšķirtspēju. Tie ir aptuveni 449 attēlu veidojošie punkti uz katru «izstieptā» ekrāna collu, kas ļoti atzīstams rādītājs. Tāpat kā 120 Hz atsvaidzes intensitāte. Vienīgā problēma, ka Xperia 1 V lielākā ekrānā pikseļu blīvums ir 643 uz collu, tādēļ 5. sērijas ierīce izskatās apdalīta.

Ja atmetam salīdzinājumu ar flagmani, tad lietotāji vīlušies nebūs. Ekrāns ir kvalitatīvs, turklāt Sony radījis iespēju veikt dažādus pielāgojumus. Iespējams pieregulēt baltās krāsas balansu no siltāka uz vēsāku, izvēlēties krāsu gammu, kā arī manuāli mainīt atsvaidzes intensitāti, lai telefons ikdienā tērētu mazāk enerģijas, bet video atskaņošanas un spēļu spēlēšanas laikā nodrošinātu plūdenāku satura attēlojumu. Displejs ir arī pienācīgi spilgts, un to bez grūtībām var lietot saulainās dienās.

Foto: Publicitātes foto

Flagmaņa cienīga jauda

5. sērijas Xperia tradicionāli lepojusies ar kompaktiem tālruņiem neraksturīgu labu veiktspēju. Arī šoreiz Sony aprīkojis ierīci ar labāko pieejamo procesoru – Qualcomm SM8550 Snapdragon 8 Gen 2. Tieši tāds darbina arī Xperia 1 V. Šoreiz gan veiktspējas testos mazākā versija uzrāda nedaudz vājākus rezultātus, ko varētu skaidrot ar operatīvās atmiņas apjomu. Xperia 5 V tiek komplektēts tikai ar 8GB atmiņu, kamēr Xperia 1 V – ar 12 GB. Ikdienas lietošanā gan šī atšķirība nav jūtama, ja vien nemēdzat apkraut tālruni ar daudziem pienākumiem vienlaikus un ilgstoši. Arī tad Xperia 5 V uzdevumus paveiks, taču darba gaitā krietni uzsils.

Pērkot šo telefonu jāpatur prātā vēl viena nianse. Tas tiek komplektēts tikai ar 128 GB iebūvēto atmiņu, no kuras 34 GB jau aizņem rūpnīcā ieinstalētā programmatūra.

Daudzas no oriģinālajām lietotnēm ir tik labas, ka tās noteikti negribēsies izdzēst. To vidū ir Video Pro un Cinema Pro kameru lietotnes, Video veidotājs, Music Pro un Creators’ App. Līdz ar to paša izveidotajam vai lejupielādētajam saturam paliek vien 94 GB, kas pie mūsdienu fotogrāfiju un video materiālu izmēriem nav nekas daudz. Tādēļ bez microSD kartes iegādes būs grūti iztikt.

Foto: Publicitātes foto

Noņemta telefoto kamera

Lielākā atkāpšanās no augstajiem standartiem notikusi fotokameras jomā. Ja iepriekš piektā sērija lepojās ar flagmaņa kameru sistēmu, tad šoreiz tā saņēmusi vien divkāršu aizmugurējo kameras sistēmu ar 48 MP galveno un 12 MP ultra platleņķa moduli. Proti, Xperia 5 V ir noņemta atsevišķa telefoto kamera, kas arī izpaužas fotografēšanas spējās. Lietotājam pieejama vien seškārtīga pietuvinājuma iespēja. Tas nozīmē, ka tālu esošus objektus diez ko labi neizdosies iemūžināt un nāksies pieiet tiem tuvāk. 6x pietuvinājumā kamera darbojas atzīstami, un tās izveidotās 12 MP fotogrāfijas izskatās visnotaļ detalizēti. Tomēr 10x vai 20x šim tālrunim nebūtu nācis par ļaunu.

Savukārt galvenā kamera attaisno cerības. Jaunais Exmor T sensors neapšaubāmi ir pārāks par priekšgājēju. 

Tas izmanto inovatīvu divslāņu tranzistoru pikseļu tehnoloģiju, lai labāk uztvertu gaismu, tādējādi tiek uzlaboti attēli vājākā apgaismojumā. Savu daļu darba paveic arī mākslīgā intelekta algoritmi, kas automātiski optimizē fokusu, baltā balansu un ekspozīciju, lai attēliem būtu profesionāla kvalitāte. Sensoram ir arī mazliet neparasta malu attiecība – 4.3:3, un lielāka laukuma dēļ tiek uzlabota video stabilizācijas sistēmas darbība. Tādēļ

filmējot 4K izšķirtspējā kaut ar 120 kadriem sekundē ieraksts «šūposies» mazāk nekā iepriekš.

Dabiski attēli

Runājot par fotokameru, jāizceļ, ka Xperia 5 V uzņem patīkami dabiskus attēlus. Procesors neaizraujas ar krāsu paspilgtināšanu vai papildu kontrastu piešķiršanu. Fotogrāfijās ainavas un portretus ieraudzīsiet faktiski tādus pat, kādi tie ir dabā. Nevar nepieminēt arī augstvērtīgās Zeiss T lēcas pienesumu gala rezultāta veidošanā.

Tiesa, jāvērš uzmanība, ka fotoattēli nebūs lielāki par 12 MP ne JPEG, ne RAW formātā. Tālrunis vienkārši neļauj izvēlēties 48 MP izšķirtspēju, un sensora iespējas izmanto, lai veidotu detalizētākus 12 MP attēlus. Kā ierasts, kameras lietotnē digitālā izvēlne atgādina fotoaparāta funkciju ripu, un uz korpusa arī ir speciāla poga kameras aktivizēšanai un fotografēšanai.

Labi darbojas arī 12 MP priekšējā kamera. Bildēm ir augsts kontrasts, precīzas krāsas un tās pat pārāk labi parāda visas sejas grumbas. Tā pat spēj filmēt 4K izšķirtspējā.

Vienīgais, ko priekšējai kamerai var pārmest, ir sejas atpazīšanas sistēmas neesamība. Tas gan ir Sony apzināts lēmums drošības apsvērumu dēļ.

Lietotāja identifikācijai no biometriskajiem risinājumiem pieejams vien ieslēgšanas pogā iestrādātais pirkstu nospiedumu lasītājs.

Foto: Publicitātes foto

Video atskaņo 20 stundas

Fotografētājiem un filmu vērotājiem par prieku, baterija ir teicama. 5000 mAh akumulators ar vienu uzlādi spēj atskaņot video pat 20 stundas. Savukārt mazāk prasīgie lietotāji varēs ierīci lādēt ik pēc pāris dienām, jo enerģijas krājumi samazinās patiešām lēnām. Uzlādei pieejama gan 30W klasiskā uzlāde, kas piepilda bateriju aptuveni pusotrā stundā, gan bezvadu. Ir arī reversais bezvadu uzlādes risinājums, lai piepildītu, piemēram, austiņas.

Sony Xperia 5 V mērķauditorija ir diezgan skaidra. Tie ir cilvēki, kuriem patīk mazi, bet gana jaudīgi viedtelefoni.

Un šajā nišā piedāvājums ir salīdzinoši trūcīgs. Patiešām, kādēļ gan neizvēlēties Sony? Tam ir flagmaņa procesors, teicama fotokamera, kvalitatīvs ekrāns un ļoti ilgi strādājoša baterija. Ja pieskaitām speciālās Sony fotografēšanas, filmēšanas un satura apstrādāšanas lietotnes, fotoaparāta pogu uz korpusa, 3,5 mm austiņu pieslēgvietu un atvilktni microSD karte, iegūstam 900 eiro cenai atbilstošu komplektu.

Raksts tapīs sadarbībā ar Sony.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu