Atkāpies ASV sankcijām pakļautais Serbijas izlūkdienesta šefs, kas draudzējies ar Kremli

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Serbijas izlūkdienesta priekšnieks Aleksandrs Vulins
Serbijas izlūkdienesta priekšnieks Aleksandrs Vulins Foto: AP/Scanpix

Serbijas izlūkdienesta priekšnieks Aleksandrs Vulins, kas saglabājis ciešas saites ar Kremli un ir pakļauts ASV sankcijām, piektdien atkāpies no amata, jo Belgrada tiekot pakļauta starptautiskajam spiedienam.

Bijušais aizsardzības un iekšlietu ministrs Vulins, kas ar saviem nacionālistiskajiem izvirdumiem izraisījis diplomātisku spriedzi attiecībās ar kaimiņvalstīm, ir viens no nedaudzajiem augsta ranga Eiropas politiķiem, kas apmeklējis Maskavu kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā.

"Savienotās Valstis un Eiropas Savienība prasa manu galvu, lai Serbijai netiktu noteiktas sankcijas," paziņojumā apgalvo Vulins.

"Es nebūšu iemesls, kā dēļ Serbija tiek pakļauta šantāžai un spiedienam, tāpēc es iesniedzu savu neatsaucamo atkāpšanos."

ASV jūlijā noteica pret Vulinu sankcijas saistībā ar apsūdzībām korupcijā un narkotiku kontrabandā.

ASV arī apsūdzējušas Vulinu, ka viņš palīdz Krievijai paplašināt ietekmi Balkānos, mazinot drošību un stabilitāti reģionā.

Vulins publiski iestājies par "serbu pasauli" - visu dažādās valstīs mītošo serbu savienību. Kritiķi norāda, ka tas stipri atgādina Maskavas loloto "krievu pasaules" ideju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu