Daudzbērnu ģimeņu apvienība: PVN likmes palielināšana augļiem un dārzeņiem ir solis neveselīgāka dzīvesveida veicināšanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pievienotā vērtības nodokļa (PVN) palielināšana augļiem un dārzeņiem visvairāk ietekmēs mazāk turīgās ģimenes, uzskata Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienība.

Apvienības veiktajā aptaujā vairums respondentu pauduši, ka valdības plāns atcelt samazināto 5% PVN likmi Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām būtiski ietekmēšot ģimeņu pārtikas budžetu. Tāpat aptaujātos uztraucot, ka šīs izmaiņas sadārdzināšot ēdināšanu bērnudārzos un negatīvi ietekmēšot bērnu ēdienkarti mācību iestādēs.

Apvienības valdes priekšsēdētāja Elīna Treija, kura pēdējās Rīgas domes vēlēšanās kandidēja no Nacionālās apvienības saraksta, uzskata, ka samazinātās PVN likmes atcelšana visvairāk ietekmēs mazāk turīgās mājsaimniecības.

"Raugoties no sabiedrības veselības viedokļa, PVN likmes palielināšana augļiem un dārzeņiem ir solis neveselīgāka dzīvesveida veicināšanā iedzīvotāju vidū. Aptaujātās ģimenes ir atzinušas, ka, augļiem un dārzeņiem sadārdzinoties, tos iegādātos mazāk. Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centram būtu jāzvana trauksmes zvani valdībā par ierobežoto un veselību pasliktinošo pārtikas grozu, kas lielai daļai iedzīvotāju būs jānomaina," klāstīja Treija.

Viņa atsaucās, ka saskaņā ar Labklājības ministrijas izstrādāto modeli mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžeta (MRI budžeta) noteikšanai ģimenei ar diviem vecākiem darbspējīgā vecumā un trīs bērniem, kur katrs ir savā vecuma grupā - divu līdz sešu gadu vecumā, septiņu līdz 14 gadu vecumā un 15 līdz 18 gadu vecumā, sabalansētas pārtikas nodrošināšanai 2023.gada jūlijā bija jāatvēl 945,07 eiro savas mājsaimniecības budžeta.

"Realitātē jau šobrīd ģimenes to nevar atļauties, bet katrs apzinās, ka pārtikas sadārdzinājums, piemēram, PVN likmes palielinājums augļiem un dārzeņiem, samazinās ģimeņu iespējas nodrošināt veselīgu pārtiku saviem bērniem," klāstīja Treija.

Jau ziņots, ka samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šī gada 31.decembrim, un paredzams, ka šogad likmes apmērs tiks pārskatīts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu