Ņūhempšīrā notiek republikāņu priekšvēlēšanas; cīņa starp Trampu un Heiliju (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ņūhempšīrā šodien notiek republikāņu priekšvēlēšanas pirms partijas kandidāta izvirzīšanai startam novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, un tajās par favorītu uzskatītajam bijušajam Baltā nama saimniekam Donaldam Trampam pretī stāsies pēdējā atlikusī pretendente bijusī ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

Ņūhempšīras priekšvēlēšanas tiek uzskatītas par Heilijas pēdējo iespēju apturēt Trampu, kuram, par spīti dažādajām kriminālapsūdzībām, izdevies faktiski pilnībā pakļaut Republikāņu partiju savai kontrolei.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc laikraksta "Washington Post" pasūtījuma veikusi Monmutas universitāte un kuras rezultāti publicēti pirmdien, par Trampu gatavojas balsot 52% respondentu, bet par Heiliju 34%.

Kā ziņots, dienu iepriekš par izstāšanos no turpmākās sacensības paziņoja Floridas gubernators Rons Desantiss, kurš pauda atbalstu Trampam.

Pagājušajā pirmdienā Aiovā notikušajās pirmajās republikāņu priekšvēlēšanās Trmaps ieguva 51% balsu, kamēr par Desantisu balsoja 21% vēlētāju sapulču dalībnieku, bet Heiliju atbalstīja 19%.

Ceturtās vietas ieguvējs uzņēmējs Viveks Ramasvami, kas ieguva tikai 8% balsu, jau tajā pašā vakarā paziņoja, ka no turpmākas cīņas izstājas, un arī pauda savu atbalstu Trampam.

Heilija cer, ka viņas izredzes Ņūhempšīrā pārspēt Trampu vairo apstāklis, ka šajā pavalstī republikāņu priekšvēlēšanās ļauts piedalīties arī neatkarīgajiem vēlētājiem.

Republikāņu nacionālajā konventā, kurā tiks lemts par partijas kandidātu 2024.gada prezidenta vēlēšanās, kopumā piedalīsies 2429 delegāti, un lai iegūtu parijas nomināciju pretendentam nepieciešamas vismaz 1215 delegātu balsis.

Ņemot vērā Trampa pārliecinošo pārsvaru jau pašā cīņas sākuma tās galīgais iznākums, domājams, pilnīgi noteikti tiks izšķirts tā dēvētajā lielajā otrdienā, 5. martā, kad tiks izcīnītas 874 delegātu balsis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu