VID uzsācis vairāk nekā 250 kriminālprocesus par sankciju pret Krieviju un Baltkrieviju pārkāpšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.
VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopš sankciju ieviešanas ir sācis kopumā vairāk nekā 250 kriminālprocesu par sankciju pret Krieviju un Baltkrieviju pārkāpšanu, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Viņš informēja, ka tostarp 2023.gadā ir sākti 144 kriminālprocesi, bet 2022.gadā tika sākti 114 kriminālprocesi.

Runājot par populārākajām sankcijām pakļautajām precēm, kuras tiek mēģināts pārvietot pāri robežai, Zukuls atzīmēja, ka uz Krieviju un Baltkrieviju pamatā tiek mēģināts vest dažādas elektropreces, elektroiekārtas, interneta iekārtas, automašīnu rezerves daļas, luksusa preces, savukārt no Krievijas un no Baltkrievijas pamatā mēģina ievest koka izstrādājumus, kurināmo, lopbarību un metāla izstrādājumus.

Tāpat viņš pastāstīja, ka, piemēram, saplākšņa gadījumā sankcijas mēģina apiet, mainot preces izcelsmes valsti, proti, norādot, ka attiecīgā prece ir ražota Kazahstānā vai Turcijā, citām precēm tiek mainīts tās kods, konkrēto preci uzdodot par citu preci, bet luksusa preču gadījumā tiek mainīta preces vērtība.

Zukuls atzīmēja, ka nekur nav pazudusi arī klasiskā kontrabanda, lai gan, sākoties karam un pastiprināti sargājot Eiropas Savienības ārējo robežu, ir bijis samazinājums.

Pagājušajā gadā muita konfiscējusi kopumā 7,6 miljonus kontrabandas cigarešu. Pamatā kontrabandas cigaretes tiek konstatētas dzelzceļa pārvadājumos uz robežas ar Baltkrieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu