Valūtu rezerves Krievijas bankās sasniegušas zemāko līmeni pēdējo 13 gadu laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valūtas maiņas punkts Sanktpēterburgā. Ilustratīvs attēls
Valūtas maiņas punkts Sanktpēterburgā. Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Krievijas banku sistēma turpina virzīties uz “valūtu badu”, jo sankcijas pārgriež ekonomikas saites ar Rietumu tirgiem, bet klienti steigšus pārskaita naudu uz ārzemju bankām.

Saskaņā ar Krievijas Centrālās bankas statistiku 2023. gada beigās ārvalstu valūtu rezerves Krievijas banku klientu kontos samazinājās par 30,9 miljardiem ASV dolāru jeb 16%. No 1. janvāra bankās klientiem valūtā bija 170,4 mljrd. dolāru - mazākais apjoms kopš 2010. gada novembra.

Ārvalstu valūtas apjoms juridisko personu kontos gada laikā samazinājās par 16,1 mljrd. dolāru, bet iedzīvotāju ārvalstu valūtas kontos - par 8,1 mljrd. dolāru. Saskaņā ar Centrālās bankas datiem bankas divu kara gadu laikā no klientu ārvalstu valūtas kontiem zaudējušas 107,7 mljrd. dolāru - gandrīz 40% no summas, kas bija to rīcībā Krievijas pirms pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Arī pašas bankas zaudē ārvalstu valūtas likviditāti - galvenokārt skaidru naudu kontos ārvalstīs, kas tiek izmantota, lai izpildītu saistības pret klientiem. Gada beigās šādu banku “valūtas rezervju” apjoms samazinājās līdz 44,7 miljardiem ASV dolāru - zemākajam līmenim kopš 2020. gada pandēmijas. Turklāt ievērojams banku likvīdo aktīvu ārvalstu valūtā samazinājums - uzreiz par 4,2 mljrd. dolāru - notika decembrī, kad radās problēmas norēķinos ar Turciju un Ķīnu, kas kļuvušas par Krievijas lielākajiem tirdzniecības partneriem.

Patiesībā ekonomikā notiek “ārvalstu valūtas resursu apjoma samazināšanās”, sacīja GPB Private Banking rīkotājdirektors Jegors Susins. Rietumvalstu banku darījumu apjoms Krievijā ir sarucis līdz PSRS laika līmenim, un galveno pasaules valūtu ieplūde ir samazinājusies.

Saskaņā ar Krievijas Centrālās bankas datiem pagājušajā gadā valsts no eksporta nopelnīja 422,7 miljardus ASV dolāru. Tajā pašā laikā saskaņā ar jaunākajiem Centrālās bankas datiem tikai 24,7% darījumu notika dolāros un eiro. Tādējādi dolāru un eiro ieplūde valstī gada laikā varētu būt aptuveni 105 miljardi ASV dolāru. Tas atbilst 2002./2003. gada valūtas ieņēmumu līmenim (102-129 mljrd. ASV dolāru).

37% tirdzniecības notiek “draudzīgās” valūtās, galvenokārt juaņās (33%). Kopā ar tām kopējais ārvalstu valūtas ieplūdums varētu sasniegt 260,8 mljrd. dolāru. 2005.-2006. gada līmenis ir zemāks par visu turpmāko krīžu - sākot ar 2020. gada pandēmiju un beidzot ar naftas cenu kritumu pēc Krimas krīzes zemāko līmeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu