Ukrainas uzbrukumi Krievijas naftas rūpnīcām: Kremlis sāpīgas un neizbēgamas izvēles priekšā (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ukraina izstrādājusi 15 dažādus tālās darbības rādiusa trieciendronus, kas tiek izmantoti pret Krievijas naftas rūpniecību. Kā vēsta “Forbes”, gada laikā šādu reidu laikā Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcas ir bijušas spiestas samazināt savu jaudu par aptuveni desmito daļu.

Kā vēsta “Forbes”, Kijiva uzskata, ka uzbrukumi pret naftas rūpnīcām negatīvi ietekmē Maskavas finansiālo stāvokli, apgrūtina militāro loģistiku un veicina neapmierinātību Krievijas parasto iedzīvotāju vidū. Eksperti gan brīdina, ka šādi triecieni ir sāpīgi Krievijai un ietekmē loģistiku, taču būtiskas ietekmes uz kopējo naftas pārstrādes gada apjomu nebūs lielas.

Iespējams, ka svarīgākais faktors Kijivas īstenotajiem dronu uzbrukumiem ir tas, ka Kremlis varētu pārvirzīt vērtīgās pretgaisa aizsardzības sistēmas no frontes līnijas un izvietot tās naftas infrastruktūras tuvumā.

“Forbes” norāda, ka, izmisīgi cenšoties pastiprināt savu pretgaisa aizsardzību, Maskava nesen no 2024. līdz 2026. gadam atlikusi divu zenītraķešu kompleksu eksportu Indijai. Pēc Lielbritānijas izlūkdienesta datiem, Kremlī tiek izstrādāti plāni izvietot pretgaisa aizsardzības sistēmu “Pancir” enerģētisko objektu tuvumā.

Pastiprinot naftas pārstrādes rūpnīcu aizsardzību, krievi varētu piekrist samazināt aviobāžu, ostu, štābu un citu militāro objektu aizsardzību, padarot tos par vieglāku mērķi.

Krievija izkliedē savus labākos pretgaisa aizsardzības līdzekļus plašākā mērogā, kas vājina kopējo pretgaisa aizsardzību, ko demonstrē Ukrainas raķešu uzbrukums Krievijas Melnās jūras flotei Sevastopolē. Tā rezultātā nopietni bojāti divi Krievijas kuģi.

Līdz ar to Kremlis var nonākt neizbēgamas un sāpīgas izvēles priekšā – aizsargāt naftas pārstrādes rūpnīcas vai aizsargāt frontē esošos spēkus. Izdarīt gan to, gan to, visticamāk, nebūs iespējams, norāda “Forbes”.

16. martā tika ziņots par uzbrukumu trīs naftas pārstrādes rūpnīcām Samāras apgabalā Krievijā – no tā cieta Novokubiševas, Kubiševas un Srizaņas rūpnīcas. Pēc tam, 23. martā, pēc dronu uzbrukuma Kubiševas naftas pārstrādes rūpnīca pārtrauca darbību. Jāatzīmē, ka Kubiševa atrodas 800 kilometru attālumā no robežas ar Ukrainu.

Kopumā kopš šī gada sākuma (līdz 18. martam) fiksēti 15 bezpilota lidaparātu uzbrukumi 13 naftas pārstrādes rūpnīcām deviņos Krievijas reģionos. Pēc "The Insider" datiem, astoņi objekti guvuši nozīmīgus bojājumus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu