Zinātnieki no Latvijas un citām valstīm izstrādā jaunu koncepciju olu čaumalu pārstrādei biomateriālos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Olu čaumalas.
Olu čaumalas. Foto: Zane Bitere/LETA

Zinātnieki no Latvijas, Igaunijas, Islandes un Norvēģijas izstrādā jaunu koncepciju olu čaumalu pārstrādei biomateriālos, informē Latvijas Zinātnes padome (LZP).

Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmas "Pētniecība un izglītība" finansētā projektā vistu olu čaumalas tiek izmantotas kā izejviela biomateriāla - amorfā kalcija fosfāta - sintēzei. No tā pēc tam tiek iegūtas porainas, dabīgajiem kaulaudiem līdzīgas keramikas pamatnes, kuras būtu iespējams izmantot kaulaudu reģenerācijai.

Lai arī amorfajam kalcija fosfātam ir izcilas bioloģiskās īpašības, metastabilitātes dēļ tā iegūšana lielapjoma keramikas formā ir īpaši izaicinoša, skaidro pētnieki.

Lai pilnībā pārstrādātu čaumalas, projektā no to membrānām tiek ekstrahētas olbaltumvielas, kurām raksturīgs augsts bioaktīvo vielu saturs un antibakteriālas īpašības. Iegūtās olbaltumvielas paredzēts izmantot poraino pamatņu pārklāšanai, piešķirot tām unikālas īpašības.

Projekta komanda saskārusies ar vairākiem izaicinājumiem, piemēram, amorfā kalcija fosfāta iegūšanu lielos apjomos. Pētnieki izstrādāja metodi, ar kuru amorfo kalcija fosfātu iespējams iegūt apjomos, kas pārsniedz vairākus desmitus gramu. Pilnveidots arī alternatīvs paņēmiens blīvas un porainas amorfā kalcija keramikas iegūšanai.

Projekts tiks īstenots līdz aprīļa beigām. Pētnieki sagaida, ka tā rezultāts ieinteresēs biomateriālus ražojošos uzņēmumus. Izstrādātie materiāli varētu veicināt ātrāku kaulaudu reģenerāciju, tādējādi potenciāli uzlabojot pacientu ārstēšanas rezultātus un dzīves kvalitāti.

Projektu īsteno Rīgas Tehniskā universitāte sadarbībā ar Oslo Universitāti, Reikjavīkas Universitāti un Tallinas Tehnoloģiju universitāti.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 799 787 eiro, tostarp grantu finansējums 679 819 eiro un valsts līdzfinansējums 119 968 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu