Lems par ierosinājumu paaugstināt vairāku drošības pasākumu maksu Rīgas lidostā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga".
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga". Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība otrdien, 9.aprīlī, lems par Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotajiem grozījumiem, kas paredz paaugstināt vairāku lidlaukā sniegto drošības un glābšanas pasākumu maksu Rīgas lidostā.

SM norāda, ka noteikumu projekts ir izstrādāts, lai mainītu normatīvajā aktā noteiktās drošības maksas apmēru par izlidojošo pasažieri un drošības maksas apmēru par tranzīta un transfēra pasažieri, kā arī noteiktu nokavējuma naudas piemērošanu par maksājuma termiņa kavējumu.

Noteikumu projektā paredzēts mainīt drošības maksas apmēru no septiņiem eiro līdz 7,55 eiro par katru izlidojošo pasažieri. Vienlaikus jaunās drošības maksas par katru izlidojošo pasažieri sadale notiktu šādi - Rīgas lidostas maksa par pasažieru drošības pārbaudi, pasažieru reģistrētās un rokas bagāžas pārbaudi, kā arī lidostas drošības un krīzes vadības, tostarp glābšanas, nodrošināšanu, mainītos no 5,40 eiro līdz 5,95 eiro par katru izlidojošo pasažieri, bet Civilās aviācijas aģentūrai saglabātos 1,60 eiro.

Tāpat par katru tranzīta un transfēra pasažieri drošības maksas apmērs mainītos no 0,49 eiro līdz 0,99 eiro. Jaunās drošības maksas par katru tranzīta un transfēra pasažieri sadale notiktu šādi - Civilās aviācijas aģentūrai minēto pakalpojumu izmaksu segšanai saglabātos 0,49 eiro par katru tranzīta un transfēra pasažieri, bet Rīgas lidostai - 0,50 eiro par katru tranzīta un transfēra pasažieri.

Vienlaikus SM norāda, ka projektā paredzētais jauno maksu priekšlikums neskartu un nemainītu Civilās aviācijas aģentūras lidlaukā sniegto drošības un glābšanas pasākumu maksas.

Savukārt, lai novērstu gadījumus, kad gaisa pārvadātāji kavē maksājumus par lidlaukā sniegto drošības un glābšanas pasākumiem, projektā ir paredzētas tiesības par maksājumu termiņa kavējumiem gaisa pārvadātājam piemērot nokavējuma naudu 0,05% apmērā no laikā nesamaksātā pamatparāda par katru kavējuma dienu.

Šādas tiesības Rīgas lidostā ir noteiktas arī Ministru kabineta noteikumos par Rīgas lidostas lidlaukā sniegto pakalpojumu maksu.

Vienlaikus SM skaidro, ka Ministru kabineta noteikumos ietvertās drošības maksas ir nepieciešams palielināt straujās inflācijas, darba spēka un parādinstrumentu apkalpošanas izmaksu kāpuma, kā arī plānoto ievērojamo investīciju dēļ.

Kopējais nepieciešamais papildu ieņēmumu apjoms no 2024.gada līdz 2026.gadam ir 6,44 miljoni eiro. Savukārt jauno maksu priekšlikums ir aprēķināts, pamatojoties uz aviopārvadātāju 2023.gada sākumā Rīgas lidostai iesniegtajām pārvadājumu apjomu prognozēm trīs gadu periodam.

Vienlaikus valdība nākamnedēļ lems arī par SM sagatavotajiem grozījumiem noteikumos par Rīgas lidostas lidlaukā sniegto pakalpojumu cenām, kas paredz aktualizēt lidostas pakalpojumu cenas, to iekasēšanas un izlietošanas kārtību atbilstoši sniegto pakalpojumu klāsta izmaksām un plānotajām investīcijām, kā arī noteikt atbrīvojumus no maksām ar mērķi veicināt Rīgas lidostas konkurētspēju un nodrošināt vidēja termiņa stratēģisko mērķu izpildi attiecībā uz gaisa pārvadājumu apjomu un infrastruktūras attīstību.

Jau ziņots, ka 2023.gadā Rīgas lidostā apkalpoja kopumā 6,631 miljonu pasažieru, kas ir par 23,2% vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika apkalpots 5,381 miljons pasažieru, taču par 15% mazāk nekā 2019.gadā, kad lidostā tika apkalpoti 7,798 miljoni pasažieru.

Rīgas lidosta ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu