video Gatis Līdums: es zinu, kāds ir ilgu attiecību noslēpums! (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: līdere

Kāds ir ilgu attiecību noslēpums, atklāja ģimenes psihoterapeits Gatis Līdums. Viņš dalījās ar personīgu stāstu par saviem vecākiem, kuri kopā ir jau 56 gadus. Viņu ilgo attiecību noslēpums ir pazemība, kas ietver spēju ieklausīties otrā un savstarpēju cieņu.

"Dažādības spēks. Padomājot sapratu, ka ar šo esmu strādājis visu savu terapeita karjeru. Ar pāriem vai ģimenēm, kuras pie manis atnāk, sapratu, ka šis "dažādības spēks" viņiem ir sabeidzis dzīvi.

Cilvēks savu dažādības spēku mēģina dažādi prezentēt, un tas noved pie strīdiem, konfliktiem, nesaskaņām, buktēm, skrāpējumiem, bieži vien arī ļoti nopietniem. Un tad pāri mēģina kaut kā to visu savākt pie terapeita. 

Tas ir kā ar atomenerģiju – prasmīgi apsaimniekojot, tā dara daudz laba. Tas relatīvi ir tīrs enerģijas avots, un dzīve var būt skaista, bet, ja to darāt neprasmīgi, tad jums ir Černobiļa, Fukušima un ļoti daudz nelaimīgu cilvēku...

Tālāk Gatis Līdums dalās ar kādu privātu stāstu. "Tas bija Ziemassvētkos, kad pie mums bija sapulcējušies tuvi draugi. Sarunas aizved līdz tēmai, cik tad kurš pāris ilgi ir kopā. Kāds dižojas ar desmit gadiem, kāds runā par ceturtdaļgadsimtu kopā. Bet tad jautājums tiek uzdots maniem vecākiem, kuri sasmaidās, un mans tēvs atbild: mēs esam kopā 55 gadus, drīz būs 56. Tajā brīdī visi apklusa, jo pārējie telpā saprata, ka mēs esam dzīvojuši mazāk, nekā viņi ir bijuši kopā. Protams, sekoja nākamais jautājums - kā tas viņiem ir izdevies, kāds ir noslēpums? Tēvs atbildēja - tā ir pazemība. Kas ir pazemība?"

Līdums sāk ar skaidrojošās vārdnīcas atbildi: "4. deklinācijas sieviešu dzimtes lietvārds. Sākums daudzsološs. Tad sekoja piemēri. "Tāds, kurš ir padevīgs; tāds, kurš ir pakļāvīgs; tāds, kurš ir zemāks par zāli - klusāks par ūdeni..." Un vistrakākais bija pēdējais skaidrojums - "mīksts". Tas nav seksīgs vārds - nav! Un tomēr mēs nevaram teikt ka mana un jūsu vecāku paaudze bija mīksta. [..] Vēl vairāk, viņi bija taisīti no diezgan stingras saistvielas - stingrākas nekā daudzi no mums šodien. Tad kas ir pazemība?"

Foto: līdere

Psihoterapeits dod trīs skaidrojumus pazemībai!

1. Tā ir klausīšanās. Esam par to dzirdējuši un mēģinām lietot, bet esmu pamanījis, ka cilvēki mēģina - es to saucu par uzglūnošo klausīšanos. Viņi klausās, noķer kādu vārdu stāstītajā un pielīp. Tad sāk vērtēt frāzi un domāt: ko es teikšu, kad viņš apklusīs? Un šajā brīdī klausīšanās ir beigusies. Un, kad partneris ievelk elpu, sāk jau par savu! Tas noved pie tā, ka partneris jūt, ka tu viņā neklausies. Jo viņam bija vēl kas sākāms, bet viņš nepaspēja, jo tu sāki jau viņu "ārstēt". Tā nav klausīšanās, kas raksturīga pazemībai. Tur to vajag 100%.

2. Klausīšanās noved pie cieņas. Cilvēks, kurā jūs klausāties, jūtas cienīts. Cieņa, kas saistīta ar pazemību, - izdari tā, lai visiem ir labāk. (Piemēru ar saplīsušo telefonu skaties video.)

3. Pazemība dod ļoti lielas tirgus priekšrocības attiecībās ar otru cilvēku. Ja tu uzmanīgi klausies un izrādi cieņu, jūs varat savā partnera pārlūkprogrammā ielikt visas savas sīkdatnes. Un tad var labi saprast, kā viņš domā, kā operē operētājsistēma, kas viņu interesē, kur viņš skatās, kā strukturē argumentu, kāda ir loģika, - un, šo uzzinot, jūs varat ļoti labi būt kopā! 

Tas ir tas, ko es, dāmas, jums novēlētu! 

Kamēr gaidām iedvesmas forumu "Līdere 2024", "Egoiste" piedāvās divas reizes nedēļā no jauna noklausīties pēdējā foruma lektorus.

Vairāk par 2024. gada forumu "Līdere" lasi šeit.

Seko un iedvesmojies!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu