Venecuēla ar Krieviju paraksta parādsaistību restrukturizēšanas vienošanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēla trešdien parakstījusi parādsaistību restrukturizēšanas vienošanos ar vienu no valsts lielākajiem kreditoriem Krieviju, tādējādi cenšoties izkļūt no parādu krīzes.

Informācijas avoti sīkākas ziņas par šo vienošanos nesniedz. Detalizētāku informāciju paredzēts izklāstīt preses konferencē, kas vēlāk tiks rīkota Venecuēlas vēstniecībā Maskavā un kurā piedalīsies Venecuēlas finanšu ministrs Simons Serpa.

Krievija un Venecuēla mēnešiem ilgi centušās vienoties par nosacījumiem, lai restrukturizētu gandrīz trīs miljardu ASV dolāru (2,5 miljardu eiro) vērtu parādu, kas saņemts 2011.gadā, lai finansētu Krievijas ieroču iegādi.

Krievija un Ķīna ir divas lielākās Venecuēlas kreditores, kā arī sabiedrotās, kurām Karakasa kopumā ir parādā attiecīgi astoņus un 28 miljardus dolāru.

Kā ziņots, gan starptautiskā reitingu aģentūra «Standard & Poors», gan «Fitch» samazinājušas Venecuēlas ilgtermiņa kredītreitingu līdz ierobežotas maksātnespējas līmenim, šādu lēmumu skaidrojot ar valsts nespēju veikt maksājumus par savām obligācijām.

Ierobežota maksātnespēja nozīmē nespēju veikt atsevišķus maksājumus.

Venecuēlas valdība pirmdien Karakasā tikās ar starptautiskajiem kreditoriem, taču nespēja piedāvāt konkrētu plānu valsts 150 miljardu ASV dolāru parādsaistību restrukturizēšanai.

Turklāt Venecuēlas ārvalstu valūtas rezerves sarukušas līdz desmit miljardiem dolāru, taču līdz gada beigām valstij jāveic parādsaistību maksājums 1,4 miljardu dolāru apmērā un nākamā gada sākumā jānodrošina vēl viens maksājums astoņu miljardu dolāru apmērā.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro izveidojis komisiju, lai restrukturizētu Venecuēlas un valsts naftas uzņēmuma PDVSA parādsaistības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu