Zāļu lieltirgotavu realizācija jūnijā Latvijā augusi par 5%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zāļu lieltirgotavas šogad jūnijā Latvijā realizējušas zāles 31,82 miljonu eiro apmērā, kas ir par 5% vairāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) dati. Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - maiju - zāļu realizācijas apmērs samazinājies par 8%.

Jūnijā zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 3,58 miljonus medikamentu iepakojumu.

ZVA dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām jūnijā pārdoti 3,22 miljoni medikamentu iepakojumu 27,54 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas jūnijā pārdoti 520 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamentu par 9,73 miljoniem eiro, kas ir par 17% vairāk nekā maijā, tajā skaitā 224 kompensējamo zāļu saraksta zāles.

Vidējā realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājusies par 4% - līdz 8,9 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Lielākās izmaiņas vērojamas zālēm cenu diapazonā virs 100 eiro.

Atbilstoši zāļu ražotāju un to pārstāvju Zāļu valsts aģentūrai sniegtajiem datiem jūnijā zāļu cena samazināta pieciem medikamentiem, bet cenas pieaugums deklarēts 16 medikamentiem. Cenu paaugstinājums pamatots ar ražošanas izmaksu kāpumu, kā arī cenu izlīdzināšanu Baltijas valstīs.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā netiek ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu