Jauns dators – mīkla, ko palīdzēs atrisināt daži vienkārši padomi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pavasaris – lielisks laiks, lai atjaunotu ne tikai skapja saturu, bet arī to datortehniku, kas vairs neatbilst prasībām. Izvēlēties datoru, ja izvēles galvenie kritēriji ir ražotājs vai cena, ir vienkārši. Tomēr, lai iegūtu datoru, kas visas funkcijas pildīs ātri un kvalitatīvi un apmierinās visas vajadzības, tā meklēšana var kļūt par īstām galvassāpēm. Interneta veikala 220.lv eksperti iesaka datoru izvēlēties atbilstoši tam, kam to visvairāk izmantosiet – mācībām, darbam vai izklaidei, – kā arī informē, kādi datora parametri nodrošinās efektīvu darbu.

Mājai un darbam – budžeta klases ierīces

Tirgotāji atzīmē, ka iedzīvotājiem, kuri datortehniku pārsvarā izmanto ikdienas darbiem vai mācībām, kas neprasa lielus resursus, galvenais kritērijs, izvēloties datoru, ir cena.

www.220.lv

«Budžeta klases datori ir paredzēti pircējiem, kam parasti mājās vai birojos ir atsevišķas ierīces izklaidēm, piemēram, jaudīgāks dators, televizors vai spēļu konsole. Tāpēc viņiem svarīgākais kritērijs preces izvēlē ir cena. Protams, jo tā ir zemāka, jo sliktāki vai zemākas klases komponenti tiek savstarpēji komplektēti. Tie var pietiekami labi apmierināt ikdienas vajadzības, taču, ja dators nākotnē tiks izmantots arī lielu datu daudzumu apstrādei, ieteicams izvēlēties citas klases iekārtu un, pirmkārt, skatīties nevis uz cenu, bet uz tā parametriem», – stāsta populārākā interneta veikala mārketinga vadītāja Laila Snidzāne.

Pēc IT speciālistu domām, lētāks procesors ar mazākas jaudas integrēto videokarti, piemēram, «Intel Celeron», «Intel Pentium» vai «AMD», lieliski der programmām, kurām nepieciešami vidēji datora resursi. Šādiem datoriem parasti ir standarta izšķirtspējas ekrāns, lēts plastmasas korpuss, eņģes un klaviatūra.

«Lielākā kļūda tiek izdarīta, izvēloties nevis budžeta klases datoru, bet programmatūras ziņā tukšu ierīci. Sākumā tas ļauj ietaupīt aptuveni 50 EUR, taču patiesībā pircējs zaudē. Pats to nezinādams, kopā ar nelegāli instalētu operētājsistēmu savā datorā ielaiž vīrusus un atstāj spraugas drošības sistēmā, kuras bremzē datora darbības potenciālu vai rūpnieciski konfigurētās programmas. Tāpēc vēlākais remonts vai vēlāka oriģinālās operētājsistēmas instalēšana izmaksā daudz dārgāk,» – skaidro L. Snidzāne.

Darbam un mācībām paredzētie datori ir populārākie. Saskaņā ar interneta veikala 220.lv datiem šādi datori veido 58% no visām pārdotajām ierīcēm. Izvēloties augstākus šīs klases datoru parametrus, tie būs lieliski piemēroti augstākas (HD) un ļoti augstas (FullHD) izšķirtspējas videomateriālu skatīšanai, mūzikai, mazākas veiktspējas spēlēm.

Izklaidēm – vairāk ātruma, atmiņas un izšķirtspējas

Izklaidei un spēlēm paredzētajiem datoriem parasti ir augstākas klases procesors (Intel Core i5 vai i7) un jaudīgāka videokartes apakšsistēma, piemēram, «Nvidia GeForce GT/GTX» vai «AMD Radeo R7/R9». Parasti šādiem datoriem ir lielāka operatīvā atmiņa (6, 8, 16 GB) un lielāka ātruma disku komponenti (SSD: 128, 256, 512 GB vai vismaz hibrīda tipa: 1 TB + 8/24/128 GB).

Ekrāna izšķirtspēja arī nav pēdējā vietā. Labāki programmatūras parametri ļauj izmantot lielākas izšķirtspējas un labākas kvalitātes datora ekrānu (Full HD, WQHD, Retina, QHD+) un plašāku krāsu grammu (IPS, IGZO). Dažkārt tiek komplektēti konvertējami («convertible») vai skārienjutīgi («touchscreen») ekrāni.

Saskaņā ar L. Snidzānes teikto tikai spēlēm vien tiek iegādāti 8–15% datoru. Šie datori parasti ir vismaz trīs reizes dārgāki nekā budžeta klases ierīces.

«Ne tikai spēlēm, bet arī izklaidei paredzēto datoru pārdošanas apjoms ir 31% no visiem datoriem.Šie datori ir aprīkoti ar augstākas izšķirtspējas videokartēm un centrālajiem procesoriem, kas ļauj skatīt augstas (FullHD) un ļoti augstas (4K) kvalitātes videomateriālu, to rediģēt un konvertēt. Tāpat tie ir lieliski piemēroti spēlēm, mūzikas radīšanai un citiem darbiem, kas prasa lielus datora resursus,» – stāsta interneta veikala mārketinga vadītāja.

Ja nepieciešama mobilitāte

Katru portatīvo datoru var ņemt sev līdzi uz darbu, dodoties atvaļinājumā vai komandējumā. Taču ne katra ierīce var apmierināt mobilitātes vajadzību. Ja dators parasti tiek izmantots ceļojumu laikā un visur jānēsā līdzi, ieteicams izvēlēties vieglākas, metāla korpusa un/vai plānākas («ultrabook») ierīces. Tās derēs gan biznesa cilvēku darba ritmam, gan ikdienas vajadzībām mājās.

Portatīvie datori

«Šie datori ir populārākie uzņēmēju vidū. Šādiem datoriem ir jaudīgāki akumulatori, kuri neizlādējas vismaz 7–8 stundas, tāpēc ar tiem var strādāt visu darba dienu. Šiem datoriem ir svarīga arī darba kvalitāte, tāpēc tiek meklēti varianti ar matētu ekrāna virsmu, kas nodrošina ērtu darbu dienas gaismā. Izklaidēm ekrāna spīdums netraucē, tieši pretēji, uz tumšā fona košās ekrāna krāsas izskatās vēl izteiksmīgākas,» – stāsta L. Snidzāne.

Biznesam piemēroto datoru pārdošanas apjoms interneta vietnē 220.lv ir aptuveni 7% no visiem datoriem. Šie datori ir vieni no dārgākajiem, to vidējā cena tikai nedaudz atpaliek no spēlēm paredzētajiem datoriem. Tas ir tādēļ, ka to funkcionalitāte ir ļoti augsta un plaša: konvertējams un/vai skārienjutīgs ekrāns, metāls, izgatavots no oglekļa vai citiem izturīgiem kompozītmateriāliem, matēts ekrāns, jaudīgāki centrālie procesori, jaudīgākas baterijas un pilnīgāka dzesēšanas sistēma.

Planšetes nomaina datorus

Arvien vairāk tirgū ienāk planšetdatori, kuros jau ir instalēta operētājsistēma «Microsoft Windows 8» vai «Microsoft Windows 10». Tajā ir integrēta «Microsoft Office» pakete (Word, Excel, Powerpoint), tāpēc, papildus pievienojot peli un klaviatūru, var lieliski funkcionēt kā ierobežotām vajadzībām atbilstošs budžeta dators. Pastāv arī nosacīti dārgāki pazīstamāko ražotāju planšetdatori, piemēram, «Lenovo Thinkpad Tablet», «HP Elite» vai «Microsoft Surface» sēriju produkti, kuri ir gandrīz tikpat pilnvērtīgi kā pārnēsājamie datori (izņemot ekrāna izmēru), bet tos parasti lieto biznesa pārstāvji.

Planšetdatori

Novērojams arī jaunās klases – «divi vienā» (angļ. 2in1) planšetes un pārnēsājamā datora hibrīdu popularitātes pieaugums (pazīstamākie – Asus Transformer sērijas, Lenovo MIXX, Dell Inspiron 11 3000 vai 13 7000 2in1). Šo datoru īpašā pazīme – iespēja atdalīt ekrānu no klaviatūras un izmantot to kā planšeti vai atkal savienot ar magnētiskiem savienojumiem un izmantot kā parastu pārnēsājamu datoru ar mazāku ekrānu. Sagaidāms, ka hibrīddatori kļūs arvien populārāki un nākotnē ieņems parasto, ar mazāku ekrānu aprīkoto datoru vietu tirgū.

Par «220.lv»

«Pigu grupas», kura pārvalda interneta veikalus «220.lv» Latvijā , «Pigu.lt» Lietuvā un «Kaup24.ee» Igaunijā, konsolidētais apgrozījums 2015. gadā sastādīja gandrīz 70 milj. eiro, un, salīdzinot ar 2014. gadu, bija pieaudzis par 30%.

www.220.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu