«Reuters»: Caur Latvijas bankām plūdusī Krievijas nauda, iespējams, izmantota vēlēšanu iespaidošanai Eiropā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Latvija veic pārbaudi, vai caur tās bankām plūdusī Krievijas nauda nav tikusi izmantota vēlēšanu un politikas ietekmēšanai citās valstīs, ziņo aģentūra «Reuters».

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sarunā ar «Reuters» izteicies, ka Krievijas un citu bijušo Padomju Savienības valstu pilsoņi, tostarp ASV sankciju režīmam pakļautie, ir glabājuši savu naudu Latvijas bankās, un nevar izslēgt, ka daļa šīs naudas izmantota politisku manipulāciju veikšanai.

«Ir arī saistība ar [..] hibrīdkaru, kad nauda, kas tiek pārskaitīta vai turēta Latvijas finanšu sistēmā, var tikt izmantota politisko sistēmu vājināšanai citās valstīs,» norādīja Rinkēvičs.

«Šobrīd mūsu tiesībsargājošās institūcijas pārbauda informāciju, kas mums ir sniegta un kas ir saistīta ar hibrīdkaradarbību [politikas ietekmēšanai],» viņš piebilda.

Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola apstiprina, ka Latvija sākusi šādu izmeklēšanu pēc tam, kad saņemta uzticamā informācija no stratēģiskajiem partneriem, ar to domājot ASV.

«Šis jautājums ir aktuāls visai Eiropai, it īpaši, ja apstiprināsies, ka [Krievijas] nauda izmantota, lai manipulētu ar vēlēšanu rezultātiem vairākās Eiropas valstīs,» aģentūrai «Reuters» norādīja Reizniece-Ozola.

«Ja mūsu finanšu sektors izmantots noziegumu finansēšanai, it īpaši politisku mērķu sasniegšanai, tas nav pieļaujami,» piebilst Latvijas finanšu ministre.

Ārlietu ministrs un finanšu ministre gan nesniedza sīkāku informāciju par izmeklēšanu, tomēr trīs Latvijas amatpersonas aģentūrai «Reuters» apstiprināja, ka viena no lietām saistīta ar Krievijas naudas plūsmu caur Latviju ar mērķi atbalstīt 2016.gada valsts apvērsuma mēģinājumu Melnkalnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu