«Sadales tīkla» vadība, pametot amatu OIK skandāla dēļ, saņēmusi iespaidīgas kompensācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Ekonomikas ministrija anulējusi jau vairāk nekā 20 atļaujas koģenerācijas stacijām, kas bija izgājušas energouzņēmuma «Latvenergo» meitas kompānijas «Sadales tīkls» testu, bet stacijas nebija paspējuši uzbūvēt. Vienai no pēdējām atļauju anulēja uzņēmēja Māra Martinsona ģimenei daļēji piederošajai «Rīgas Enerģijai», jo ir aizdomas, ka notikusi krāpšanās. Tomēr «Sadales tīkls» darījumus ar šo biznesmeni saistītām firmām turpina un atvēl valsts miljonus pasūtījumiem, šovakar vēstīja raidījums «Nekā personīga».

Raidījumam arī tapis zināms, ka «Sadales tīkla» vadība, kas uzņēmās atbildību par tā dēvēto OIK skandālu un atkāpās, saņēmuši prāvas kompensācijas.

Valdes priekšsēdētājam Andim Pinkulim izmaksāta atlīdzība 70 tūkstoši eiro, bet valdes loceklim Rolandam Lūsverim – 50 tūkstoši.

93 tūkstošus kilometru garās elektrolīnijas jāatjauno, un energomilža «Latvenergo» meitas kompānija «Sadales tīkls» vietām kabeļus aizsargā ar speciālām plastmasas caurulēm. Lai tās iepirktu lielos daudzumos «Sadales tīkls» rīkoja konkursu. Pirms četriem gadiem pie vairāk nekā miljonu eiro dārgā pasūtījuma tika Jelgavas ražotājs «Evopipes».

Taču pašmāju ražotāju Ekonomikas policija pieķēra mēģinājumā izkrāpt Eiropas fondu naudu. Uzņēmums ar sarežģītas shēmas palīdzību centās iegūt trīsreiz lielāku fondu atbalstu, lai par cauruļu ražošanas iekārtām no savas kabatas faktiski nemaksātu neko. Shēmas īstenotājus pieķēra, starp tiem bija «Evopipes» dibinātājs Māris Martinsons un divi viņa kolēģi.

Par dokumentu viltošanu un krāpšanas mēģinājumu trim shēmā iesaistītajiem piesprieda naudas sodus, sodīja arī «Evopipes» kā juridisku personu. Un tas liedza uzņēmumam tikt pie valsts pasūtījumiem. Tomēr «Sadales tīkls» konkursos ar «Evopipes» ražotajām caurulēm turpmāk startēja uzņēmumi ar citu nosaukumu, kas joprojām saistīti ar uzņēmēju Māri Martinsonu.

Kompānija «Lucidus» šogad prendentē saņemt 4 miljonu «Sadales tīkla» pasūtījumu. «Lucidus» vienādās daļās pieder Maltā reģistrētai kompānijai «IVN Investment Limited», firmai «Zink Invest» un Martinsona ģimenes uzņēmumam «MM investīcijas».

«Lucidus» šogad jau ieguvis 2 miljonu līgumu par kabeļu aizsargcauruļu piegādi, jo tā piedāvājums konkursā bija vienīgais. Pagaidām nav skaidrs, kas notiks ar vēl vienu konkursa daļu par 1,6 miljoniem, jo tajā savu konkurentu – somu kompānijas «Onninen» – uzvaru «Lucidus» apstrīdēja Iepirkumu uzraudzības birojā, un birojs piekrita «Lucidus» argumentiem.

Interesanti, ka IUB sēdē piedalījās «Lucidus» pilnvarotā persona Edgars Viļķins. Viņam kopā ar Martinsonu prokuratūra piemēroja kriminālsodu «Evopipes» lietā.

«Sadales tīkls» valdes loceklis Raimonds Skrebs pieļauj, ka apstrīdētajā daļā konkursu pārtrauks un sludinās no jauna. Viņam nav šaubu, ka «Lucidus» cenu piedāvājums atbilst tirgus situācijai. Šaubu nav arī «Sadales tīkla» mātes uzņēmumam.

«Lucidus» dalībniekam «MM Investīcijas» daļēji pieder arī koģenerācijas stacija «Rīgas Enerģija». Tā cerēja pārdot valstij elektrību par sadārdzināto cenu, taču «Nekā personīga» rudenī atklāja, ka stacija «Sadales tīkla» testu, iespējams, izgājusi negodīgi. Tika sākts kriminālprocess par iespējamu krāpšanu.

Ekonomikas ministrija atļauju anulēja, un tika atklāti pārkāpumi vēl vairākos desmitos staciju. Darbu «Sadales tīklā» bija spiesti pamest daudzi darbinieki. Ienesīgo amatu atstāja arī «Sadales tīkls» valdes loceklis, atbildīgais par pieslēgumiem, Rolands Lūsveris un nedēļu vēlāk viņam sekoja arī valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

Tagad kļuvis zināms, ka vadībai izmaksātas dāsnas atlīdzības- Lūsverim 50 tūkstoši, Pinkulim 70 tūkstoši eiro.

Dāsno atlīdzību nosaka koplīgums, kas parakstīts starp «Sadales tīklu» un arodbiedrību. Amatus atstājot, ne Lūsveris, ne Pinkulis lielās kompensācijas nenorādīja savās amatpersonu deklarācijās. Tās parādījušās, abiem VID deklarējot savus pagājušā gada ienākumus.

Atbilstoši likumam «Sadales tīkla» vadību ir tiesības atlaist akcionāru sapulcei, ko pārstāv «Latvenergo» valde. OIK skandāla pašā karstumā tā ļāvusi Lūsveram un Pinkulim amatus atstāt ar zelta izpletņiem, baidoties, ka «Latvenergo» sagaidītu gara tiesvedība ar abiem, turklāt bez droši paredzama iznākuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu