Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs elektroenerģijas cenas kāpušas vidēji par 2%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas paaugstinājušās visos «Nord Pool» biržas tirdzniecības apgabalos un Baltijas valstīs cenas kāpušas vidēji nepilnu 2% apmērā, informēja AS «Latvenergo».

Baltijas valstīs cenas kāpušas līdz vidējai cenai reģionā 43,2 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), bet starp valstīm - Latvijā un Lietuvā cena pieaugusi līdz 43,64 eiro/MWh, Igaunijā līdz 42,33 eiro/MWh.

Elektroenerģijas pieprasījuma apjoms «Nord Pool» reģionā turpināja samazināties, tomēr piedāvājuma pusi ierobežoja par normu zemāks nokrišņu apjoms, kā arī vēja izstrādes apjoma kritums pret nedēļu iepriekš novēroto. Papildus arī elektrostaciju darbības ierobežojumi nedēļas gaitā (īpaši Dānijā, kur arī būtisks cenu pieaugums), kā arī ierobežojumi elektroenerģijas pārvadei, īpaši starp Skandināvijas valstīm, veicināja cenu pieaugumu.

Joprojām turpina samazināties patērētais elektroenerģijas apjoms, Baltijas valstīs aizvadītajā nedēļā pazeminoties par nepilniem 2% līdz 576 gigavatstundām (GWh) - Latvijā patērētas 149 GWh elektroenerģijas, Igaunijā 185 GWh, bet Lietuvā 242 GWh.

Izstrādes ziņā, savukārt, Baltijas valstīs kopumā kāpums 4% apmērā līdz nepilnām 505 GWh - Latvijā no kopējā apjoma izstrādātas 158 GWh, Igaunijā 279 GWh, bet Lietuvā 68 GWh.

Līdz ar izstrādes apjoma pieaugumu un patēriņa apjoma kritumu, uzlabojusies reģiona kopējā izstrādes un patēriņa bilance, saražojot 88% no reģionāli patērētā. Starp valstīm atkal pozitīvu bilanci uzrādījusi Latvija un Igaunija, kur izstrādes apjoms pārsniedza vietējo patēriņa apjomu par attiecīgi 6% un 50%, kamēr Lietuvā veidojās izstrādes deficīts 72% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu