LAU: Udalova nav lēmusi par iepirkumiem, kuros piedalījās ar Osinovski saistītais uzņēmums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

VAS «Latvijas autoceļu uzturētājs» (LAU) valdes locekle un bijusī LAU Iepirkumu daļas vadītāja Anastasija Udalova, kura, iespējams, ir saistīta ar Igaunijas uzņēmēju Oļegu Osinovski, neesot piedalījusies lēmumu pieņemšanā tajos LAU iepirkumos, kuros piedalījies ar Osinovski saistīts uzņēmums «Skinest Rail» («Skinest»), norādīja LAU pārstāvji.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) publiski pieejamā informācija, «Skinest» piedalījies divos LAU iepirkumos, no kuriem vienā piedalījies Igaunijas «Skinest», bet otrā piedalījies tā meitasuzņēmums SIA «Skinest Latvija».

Saskaņā ar LAU grāmatvedības datiem, ar «Skinest» LAU ir noslēgta vispārējā vienošanās lielāka iepirkuma ietvaros, taču nekāda seguma šīm darījuma attiecībām nav, jo «Skinest» nekad nav veicis nevienu piegādi LAU. Autoceļu uzturētāja dati liecina, ka 2015.gada 11.novembrī noslēgts līgums par tehniskās sāls piegādi uz trim gadiem ar pieciem pretendentiem par 20,1 miljonu eiro. Kad LAU ir nepieciešama sāls, kas lielākoties ir ziemas periodā, tiek veikta cenu aptauja starp pretendentiem.

«Skinest» sākotnēji reizi vai divas esot atsūtījis savu piedāvājumu, bet tas nekad nav bijis lētākais, līdz ar to šis uzņēmums LAU nekad nevienu piegādi nav veicis. Pēdējo gadu laikā cenu aptaujās «Skinest» vairs nav piedalījies, apliecināja LAU pārstāvji.

Savukārt ar LAU darījumu partneru vidū redzamo «Skinest» meitasuzņēmumu «Skinest Latvija» vienīgais veiktais darījums ir bijis 2016.gada maijā par egļu brusu un dēļu piegādi par 2545,36 eiro. Šis darījums veikts kokmateriālu iegādes iepirkuma ietvaros, kurā «Skinest Latvija» bija viens no diviem piegādātājiem.

Savukārt par citu «Skinest» grupas uzņēmumu dalību LAU iepirkumos uzņēmumam informācijas nav, turklāt normatīvie akti arī neuzliekot par pienākumu noskaidrot, kas ir piegādātāju uzņēmumu īpašnieki, atzīmēja LAU pārstāvji.

Medijos iepriekš izskanēja informācija, ka izspiešanā apsūdzētā bijušā maksātnespējas administratora Māra Sprūda atbrīvošanai nepieciešamo drošības naudu pusmiljona eiro apmērā iemaksājusi Udalova, kura it kā esot patlaban apsūdzētā statusā esošā Osinovska draudzene. Tas savukārt radījis aizdomas par iespējamu interešu konfliktu LAU iepirkumos, kuros piedalījies arī ar Osinovski saistītais «Skinest».

Tiesa, Udalova iepriekš nekomentēja, vai viņai ar Osinovski ir tuvas attiecības.

Udalovas deklarācija par 2016.gadu liecina, ka algā LAU viņa saņēmusi 71 528 eiro, skaidrā uzkrājusi 75 000 eiro, viņas parādsaistības veidoja 22 629 eiro, bet Udalova aizdevusi 33 000 eiro. Amatpersonas deklarācija par 2017.gadu vēl nav pieejama.

Udalova LAU valdes locekle ir no 2016.gada 26.aprīļa. Tāpat viņa darbojusies zvērināta advokāta Saulveža Vārpiņa birojā, Rīgas domē, kā arī strādājusi par LAU Iepirkumu daļas vadītāju.

Savukārt apsūdzētā statusā esošais Osinovskis patlaban tiek tiesāts par kukuļa došanu bijušajam AS «Latvijas Dzelzceļš» valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu