Darot to, kas patīk, var sasniegt lielas lietas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valters Pelns

Katram uzņēmējam ir savs stāsts par to, kā viss ir sācies. Kādam tas ir bijis bērnības sapnis, kādam veiksmīga sagadīšanās, kādam smags darbs, bet vēl kādam - saknes, kas agrāk vai vēlāk liek par sevi manīt. Līdzīgi ir ar «Amazone grupa» vadītāju Baibu Mikālu, kura prasmīgi turpina to, ko 1924. gadā radīja viņas vecvectēvs.

«Amazone grupa» apvieno trīs Latvijas uzņēmumus – SIA «Upeskalni AB», SIA «Precizo Tehnoloģiju skola» un SIA «Amazone». Darbojoties lauksaimniecības nozarē ir svarīgi, lai ikvienam ir vajadzīgās zināšanas, īstā tehnika un nepieciešamie resursi savas saimniecības izaugsmei. Uzņēmuma mērķis ir būt tādā kvalitātē, lai spētu palīdzēt saviem klientiem rast risinājumu un būtu spējīgi sniegt gan praktisku, gan teorētisku atbalstu, kas balstīts uz profesionālām zināšanām. Ne velti uzņēmums par sevi saka: «Amazone grupa» – ar pasaules pieredzi lauksaimniecībā un stabilām saknēm Latvijas zemē.

ZS Upeskalni, 1924. gads
ZS Upeskalni, 1924. gads Foto: no "Amazone grupa" arhīva

Ar ko viss sākās

Uzņēmuma pirmsākumi ir meklējami jau 1924. gadā, kad Baibas Mikālas - uzņēmuma vadītājas - vecvectēvs Jēkabs Gulbis kopā ar savu ģimeni izveidoja zemnieku saimniecību «Upeskalni», taču pēckara gados «Upeskalni», tāpat kā citas Latvijas saimniecības, tika nacionalizēta. Laikam ejot jaunajai paaudzei bija svarīgas ģimenes vērtības, tādēļ 1992. gadā tika atjaunota saimniecība «Upeskalni AB» vēsturiskās saimniecības «Upeskalni» vietā. Liela loma saimniecības atjaunošanā ir Baibas tēvam. Vislielāko darbu ieguldījis Baibas vīrs Arvis Mikāls, kurš ir profesionāls agronoms. Dažus gadus vēlāk, atjaunotās saimniecības darbā iesaistījās vēl viens pieredzējis agronoms - Arvja tēvs, kurš palīdzējis uzņēmuma izaugsmē .Šobrīd SIA «Upeskalni AB» ir saimniecība, kurā apvienojas dažādu paaudžu gudrība. Saimniecība, kurā audzē graudus, rapsi, kartupeļus, kā arī saimniecība, kas piedāvā augstas kvalitātes sēklas materiālu, lauku darbu, komunālos un loģistikas pakalpojumus.

Līdz ar saimniecības izveidi 1993. gadā Kuldīgas novada Padures pagastā tika nodibināts uzņēmums SIA «Amazone», kas tajā laikā bija «Amazone – Werke» oficiālais pārstāvis. Motivācija bija pašiem savā saimniecībā strādāt ar izcilo vācu lauksaimniecības tehniku. Toreiz Arvim Mikālam «Amazone - Werke» izteica piedāvājumu - pārdot desmit sējmašīnas, un kā atalgojumu saņemt pašiem savu darba zirgu. Arvis piedāvājumu izmantoja un jau pēc gada saimniecībā strādāja ar «Amazones» sējmašīnu. Tas bija brīdis, kad Latvijā uzzināja, ka ir pieejama tāda «Amazone» lauksaimniecības tehnika. Šodien jāsaka paldies, ka toreiz Mikālu ģimenei zivs vietā tika iedota makšķere. Tā arī aizsākās SIA «Amazone» stāsts.

Foto: no "Amazone grupa" arhīva

Darbības sfēra

Šobrīd SIA «Amazone» ir firmu «Amazoe - Werke», KRONE, Grimme, Annaburger, Tanco, AGI, MEPU, Lechler un Walterscheid oficiālais pārstāvis Latvijā, kas piedāvā augsnes apstrādes tehniku, lopbarības sagatavošanas tehniku, tehniku kartupeļu audzēšanai, tehniku graudu un zaļās masas transportēšanai, graudu pirmapstrādes iekārtas, kardānu vārpstas, uzkares sistēmas, miglotāju sprauslas. Laikam ejot uzņēmums ir attīstījies un izveidojis četras filiāles – Kuldīgā, Rāmavā, Valmierā un Jēkabpilī - aptverot visus Latvijas reģionus. Izveidojot filiāles katrā reģionā, «Amazone grupa» ir tuvāk saviem klientiem.

Precīzo tehnoloģiju skolas eksperts inspicē smidzinātāju
Precīzo tehnoloģiju skolas eksperts inspicē smidzinātāju Foto: no "Amazone grupa" arhīva

2015. gadā tika izveidots trešais uzņēmums SIA «Precīzo Tehnoloģiju Skola», kas sniedz pakalpojumus, konsultācijas un apmācības lauksaimniecības nozarē strādājošajiem, un ir akreditēta inspicēšanas institūcija atbilstoši LVS NE ISO/IEC 17020:2012 standarta prasībām un Ministru kabineta 491. noteikumiem reglamentētajā sfērā: augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtu obligātās pārbaudes.

Īsteni latvieši

«Amazone grupa» ir īpaša ar to, ka tajā ir 100% latviešu kapitāls. Uzņēmums piedāvā augstas kvalitātes lauksaimniecības tehniku un servisa pakalpojumus. Katru gadu klientiem tiek rīkoti dažādi semināri un apmācības, piesaistot labākos jomas speciālistus. Jāpiebilst, ka «Amazone grupa» klientu vidū ir vairāk nekā 1000 zemnieku saimniecības. Viens no būtiskiem klientu uzticības iemesliem ir uzņēmuma attieksme. Tā tehnika, kas tiek piedāvāta klientiem, tiek izmantota arī pašu saimniecībā «Upeskalni AB», lai apstrādātu 1200 hektārus lielo platību.

Krone rūpnīcā sarunas par sadarbību
Krone rūpnīcā sarunas par sadarbību Foto: no "Amazone grupa" arhīva

Reģions - uzņēmuma pievienotā vērtība

Pārsvarā visi domā, ka veiksmīga uzņēmējdarbība var norisināties tikai Rīgā, bet tā nav, arī ārpus Rīgas var nodarboties ar veiksmīgu uzņēmējdarbību. Tā kā «Amazone grupa» uzņēmējdarbības sfēra ir lauksaimniecība, tad

atrašanās Kurzemē ir lielākais ieguvums jeb pievienotā vērtība.

Pamatā uzņēmums ir bāzēts Kuldīgas novadā, Padures pagastā, kur atrodas saimniecība «Upeskalni AB» un SIA «Amazone» pirmais veikals, kā arī šobrīd galvenais ofiss. Uzņēmums un tā darbinieki lepojas ar to, ka atrodas Kuldīgas novada, Padures pagastā, saglabājot savu identitāti un nemainot galveno mītnes vietu. Tiek nodarbināti vietējie iedzīvotāji, to skaitā gados jauni cilvēki, kas nozīmē, ka pēc augstskolas beigšanas jauniešiem ir kur strādāt un vīt ģimeni, un nav nepieciešams doties laimes meklējumos uz galvaspilsētu.

Foto: no "Amazone grupa" arhīva

Trīs pamatvērtības

Baiba Mikāla uzskata, ka: «Galvenais virzītājspēks noteikti ir ģimene. Tā vienmēr palīdz grūtajos brīžos saņemties un vienmēr atbalsta.

Patika pret darbu ir otra svarīgākā lieta biznesā.

Ir jāpatīk tam, ko tu dari, jo darot to, kas patīk, var sasniegt lielas lietas. Un, protams, laiks - ir jābūt īstajā vietā un īstajā laikā.»

Amazone Grupa 2017. gada Ziemassvētkos
Amazone Grupa 2017. gada Ziemassvētkos Foto: Valters Pelns

www.amazone.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu